Energieleveranciers verlagen energietarieven


daling-energietarieven-juli-2015

Daling gas- en energietarieven

Goed nieuws, bijna alle Nederlandse energieleveranciers verlagen de tarieven voor energie en gas. Per 1 juli ontvangt u per mail of brief de gewijzigde energietarieven. Verwacht wordt dat de prijs voor gas daalt met ongeveer 4% tot 8%. De prijs voor elektriciteit neemt waarschijnlijk af met 2% tot 4%. Door de prijsdaling besparen huishoudens met een variabel energietarief tussen de €30,00 en €60,00 per jaar.

De energierekening zal voornamelijk dalen door de gasprijs, die heeft namelijk de grootste invloed op de energierekening. Een Nederlands huishouden met een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1600m3 gas zal tussen de 25 en 50 euro besparen op gaskosten en tussen de 5 a 10 euro op elektriciteitskosten.

Gasprijs daalt tot wel 8%

Klanten van Essent kunnen rekenen op een gasprijs die daalt met 5 a 8 procent, de prijs voor elektriciteit daalt met 2 a 4 procent. Bij DELTA daalt de gasprijs met 4%, de prijs voor elektriciteit blijft gelijk. De overige energieleverancier zullen op korte termijn ook hun nieuwe tarieven bekend maken.

Elektriciteitsnet internationaal beter verbonden

De daling van de elektriciteitsprijs is voornamelijk te wijden aan een beter verbonden energienetwerk, dat stelt netbeheerder TenneT. TenneT-woordvoerder Jeroen Brouwers: “We hebben een groot aantal verbindingen over land en zee met Duitsland, Noorwegen en binnenkort Denemarken. Ook is er nu meer handel mogelijk in elektriciteit tussen Europese landen doordat de systemen van Europese netbeheerders en elektriciteitshandelsmarkten onlangs slim aan elkaar gekoppeld zijn.” Door deze verbindingen krijgen we meer toegang tot goedkope groene energie uit Duitsland. De gehele Nederlandse markt zal hierdoor jaarlijks ruwweg 80 miljoen euro besparen.

Dat de gasprijs daalt, komt voornamelijk door de afnemende vraag binnen de markt. De vraag daalt voornamelijk vanwege beter isolatie en zachtere winters. Daarnaast helpt de dalende olieprijs ook een handje. De verminderde gaswinning in Groningen lijkt geen gevolgen te hebben voor de Nederlandse gasprijs, dit komt voornamelijk omdat de gasprijs gebaseerd is op de Europese gasmarkt.

Met vast energietarieven heeft u op dit moment niks aan de lagere energietarieven. Wilt u toch profiteren? Stap dan in juli over naar een ander voordeliger energiepakket en zet de energietarieven opnieuw vast! Tevens profiteert u dan vaak van een aantrekkelijke welkomstkorting!


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 gedachten over “Energieleveranciers verlagen energietarieven

 • Rob

  Beste Koen,
  Verwacht je weer lagere tarieven per 1 juli 2016? Met wat voor een % zullen prijzen dalen, denk je?

 • Koen Verkerk Bericht auteur

  Hoi Rob, Bedankt voor jouw vraag,

  Op dit moment verwachten wij geen grote verschillen. Dit komt omdat de energiemarkt de laatste tijd redelijk stabiel is. Maar, helemaal zeker zijn we natuurlijk nooit.

  Op redelijk korte termijn zullen alle energieleveranciers weer hun nieuwe levertarieven bekend maken, en hier zullen wij zeker een nieuw bericht over schrijven. Ik zou ons nieuwsoverzicht even in de gaten houden!

 • ingrid

  mijn energie contract van NLE loopt 25 juni af en moet dus verlengt worden, NLE belde me en vertelde dat ik het beste voor 3 jaar kon vast liggen ivm lage gas tarief 0,17155 m3. Maar nu lees ik dat het gas tarief per 1 juli 2016 gaat dalen….is het dan wel verstandig om het voor 3 jaar vaste te leggen ??? Zoals NLE beweert.

  Graag zsm een reactie en bedankt
  ingrid

 • Koen Verkerk Bericht auteur

  Hoi Ingrid,

  Ik denk dat je het beste even kan wachten tot de NLE weer haar nieuwe stroom- en gastarieven bekend maakt. Op basis hiervan kun je dan makkelijk vergelijken of dat driejarige energiepakket de meest voordelige keuze is (vaak niet want je ontvangt als loyale klant geen korting). Gewoon even opvragen wat je bij de NLE betaald en kijken wat je met hetzelfde verbruik bij andere energieleveranciers betaald (met bijv. onze energievergelijker).

  Hopende je hierbij voldoende geïnformeerd te hebben,

  Groet,
  Koen