Wat is de beste energiezuinige tv?


In elk Nederlands huishouden zijn er over het algemeen één of meerdere te vinden, een tv. Maar lang niet alle televisies zijn hetzelfde. Zo kent men de ouderwetse beeldbuis en LCD-, LED-, Oled- en plasma-televisieschermen. Al deze tv soorten hebben andere eigenschappen op het gebied van bijvoorbeeld beeldkwaliteit, grootte, merk en kleurdiepte. Daarnaast kan ook het energieverbruik sterk verschillen per televisie. Iets wat een fors effect kan hebben op uw jaarlijkse energierekening. Wilt u weten wat de beste en meest zuinige tv’s van dit moment zijn? Lees dan snel verder!

 

Waarom kiezen voor een energiezuinige tv?

In veel huishoudens staat de tv dagelijks meerdere uren aan. Dit verbruikt een hoop stroom, en daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een energiezuinig model. Zo verbruikt een niet zuinige tv al snel tot 500 kWh stroom per jaar, wat met de huidige prijs per kWh neerkomt op een kostenpost van ongeveer €100,-. Daarnaast is het een relatief hoge last voor ons milieu. Wanneer u kiest voor een zuiniger model tv dan kunt u dit verbruik al snel doen dalen tot 150 tot 200 kWh per jaar. Hiermee bespaart u jaarlijks niet alleen meer dan €50,-, maar u maakt ook nog eens een duurzame keuze. Daarnaast kleven er over het algemeen geen nadelen aan het kiezen voor een duurzaam model tv. In sommige gevallen kan het echter wel zo zijn dat de aanschafprijs hoger ligt.

 

Zuinigste type tv scherm

Hoeveel stroom uw tv jaarlijks verbruikt hangt sterk af van het type scherm. In de regel is het zo dat led- en lcd-schermen energiezuiniger zijn dan plasma-schermen. Vooral led-schermen zijn milieuvriendelijk, en daarom zijn bijna alle nieuwe tv’s uitgerust met een (O)led-scherm. Heeft u thuis nog een oude beeldbuis staan? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken, ook deze zijn relatief zuinig. Deze hoeft u dus niet perse te vervangen, alleen een klein led-scherm zou eventueel energiezuiniger kunnen zijn.

 

Vooral plasma tv energieslurpers

Moderne tv’s zijn bijna altijd uitgerust met een LED of LCD scherm. Plasma tv’s zijn een tijd populair geweest, maar worden nog amper gemaakt vanwege het hoge stroomverbruik. Zo verbruikt een grote plasma al snel tot wel 500 kWh stroom per jaar. Ter vergelijking, een kleine LED met een goed energielabel verbruikt slechts tussen de 65 kWh en 155 kWh. Hiermee is een LED tv jaarlijks al snel €50,00 tot €75,00 goedkoper kijkend naar de stroomkosten.

ScherntypeStroomverbruikKosten per jaar
Plasma 42 inch485 kWh€112,00
LCD 32 inch225 kWh€52,00
Beeldbuis 29 inch195 kWh€45,00
Led 32 inch155 kWh€36,00

 

Let goed op het energielabel

Tijdens het aanschaffen van een tv is het belangrijk om te letten op het energielabel. Het energielabel geeft namelijk een goede indicatie van hoe energiezuinig een tv is. De meest zuinige televisies hebben een energielabel A++. Daarnaast zijn ook tv’s met een energielabel A+ of A redelijk energiezuinig. Televisies met een energielabel B of lager zullen relatief veel stroom verbruiken. Dit is nadelig voor uw portemonnee, en voor het milieu. Om deze reden raden wij u aan uw tv te vervangen wanneer het energielabel niet gunstig meer is.

 

Welke andere informatie kan ik vinden op het energielabel?

Energielabel TVNaast dat u een snelle indicatie kan aflezen van de energiezuinigheid van een tv kunt u op het energielabel meer handige informatie vinden. Zo kunt u op de top van het energielabel aflezen om welk merk tv het gaat. Daarnaast staat de typeaanduiding vermeld.

Onder de energielabels kunt u verdere informatie vinden zoals het energieverbruik per jaar. Dit wordt getoond in kWh per jaar. Daarnaast kunt u aflezen of de tv een uit-schakelaar heeft en wat het vermogen tijdens het gebruik.

Helemaal onderaan het energielabel kunt u aflezen hoe groot het televisiescherm is in centimes en inches. Hoe groot het scherm van de tv is heeft vaak een groot effect op de energiezuinigheid.

 

Goed om te weten

 • Het vervangen van een oude tv kan flinken lonen. Oude tv’s verbruiken namelijk een stuk meer stroom. Op jaarbasis kan dit al snel een verschil opleveren van €40,00 tot €50,00.
 • Wanneer uw tv stand-by staat verbruikt deze nog steeds een minimale hoeveelheid stroom. Bij moderne televisies is dit verbruik echter zeer laag waardoor het nog geen euro per jaar kost.
 • Hoe groter het scherm van uw televisie is, hoe meer stroom het zal verbruiken. Aangezien het scherm van een grote tv meer licht moet produceren zal deze minder energiezuinig zijn. Zo kan een scherm van 42 inch tot drie keer meer stroom verbruiken dan een scherm van 32 inch.

 

Wat zijn de beste energiezuinige tv’s?

Wanneer u een nieuwe energiezuinig tv koopt dan kunt u kiezen uit een enorm aanbod. Om u een beetje op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt van de beste energiezuinige tv’s van dit moment. Welke tv voor u het beste is hangt voornamelijk af van uw wensen. Via de website van Coolblue kunt u eventueel eenvoudig tv’s filteren op basis van eigenschappen zoals scherpte, type scherm, prijs, beeldkwaliteit en design. Klik op deze link om het complete aanbod te vergelijken!

 

Beste energiezuinige tv; Nieuwste techniek (Oled)

Wanneer u graag de nieuwste techniek in huis haalt dan kunt u momenteel het beste kiezen voor een tv met een Oled scherm. Dit type schermen wordt al langer gebruikt in smartphones, maar nog relatief weinig in tv’s. Het voordeel van Oled is dat er geen achtergrondverlichting nodig is zoals bij lcd-schermen. Hierdoor is het mogelijk om met Oled nog dunnere tv-schermen te produceren. Wat betekent dat u uw tv nog makkelijker kan verwerken in het design van uw woon- of slaapkamer. Daarnaast zorgt het gebrek aan achtergrondverlichting er voor dat de tv extra energiezuinig is.

Een ander voordeel van oled-schermen is dat het contrast erg goed is. Zo kan dit type scherm de kleur zwart extreem goed weergeven door het uitzetten van diverse oled-pixels. Ook hebben oled-schermen een grote kijkhoek, waardoor kleuren en het contrast ook vanaf de zijkant nog goed is. Het enige nadeel van Oled is dat het meer moeite heeft om heldere beelden goed weer te geven. Momenteel bieden alle grote fabrikanten topmodellen met Oled -schermen aan. Hier hangt momenteel nog wel een fors prijskaartje aan. Hieronder vindt u enkele populaire modellen.

 

1. LG OLED55B8PLA (Voordelig geprijsd)

De LG OLED55C8PLA is een scherp geprijsde 4K tv met een verversingssnelheid van 100 Hz. Mede door het Oled scherm geniet u met deze tv van een hoge contrastratio en natuurlijke kleuren. Daarnaast zorgt de krachtige a9 processor voor zeer vloeiende en gedetailleerde beelden. De LG OLED55C8PLA biedt UHD Premium wat zorgt voor een hogere helderheid en een breder kleurbereik dan standaard UHD.

Naast deze waanzinnige eigenschappen heeft de LG OLED55C8PLA een energielabel A. Hiermee is het dus een milieubewuste en verantwoorde keuze. De LG OLED55C8PLA heeft een actief energieverbruik van 113 Watt en een jaarlijks energieverbruik van slechts 157 kWh.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; A
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV
 • Prijs; €1599,00

Dit type LG OLED-scherm is ook leverbaar in een grotere 65 inch variant. Deze is verkrijgbaar vanaf €2249,00 bij Coolblue.

 

 

Beste energiezuinige tv - LG OLED55B8PLA

2. Sony KD-55A1 (Best beoordeeld)

Momenteel is de Sony KD-55A1 één van de populairste energiezuinige Oled-schermen. De Sony KD-55A1 heeft een 55 inch scherm met een verversingssnelheid van 100 Hz. Verder is de KD-55A1 uitgerust met UHD Premium, 4K ondersteuning en Smart TV functionaliteiten.

Tijdens gebruik heeft de Sony KD-55A1 een energieverbruik van 135 Watt. Tijdens stand-by verbruikt te tv slechts 0,5 Watt. Het jaarlijkse energieverbruik komt neer op 187 kWh. De KD-55A1 heeft een energielabel B.

De KD-55A1 heeft ook een groter broertje, de KD-65A1. Dit is de 65 inch variant die leverbaar is vanaf €2529,00. Deze variant heeft een energieverbruik van 214 kWh per jaar en een energielabel A.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; A
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV
 • Prijs; €1759,00

 

 

Beste energiezuinige tv - Sony KD-55A1

 

3. Philips 55OLED903 (Ambilight + Soundbar)

Naast LG en Sony heeft ook Philips een populair type Oled-scherm dat verkrijgbaar is via Coolblue. De Philips 55OLED903 is ook 55 inch en biedt ook 4K-ondersteuning en UHD premium. Daarnaast is ook de Philips een ‘’smart tv’’ en biedt hij een verversingssnelheid van 100 Hz. Een uniek voordeel van de Philips 55OLED903 in vergelijking met de LG en Sony is de ingebouwde soundbar. Deze soundbar zorgt standaard voor een krachtig en helder geluid. Daarnaast biedt de Philips Oled ook Ambilight, wat zorgt voor een uniek beleving in uw kamer.

De Philips 55OLED903 is relatief zuinig en verbruikt in de aan stand 146 Watt. Tijdens de stand-by stand gaat dit om slecht 0,3 Watt. Het jaarlijkse energieverbruik van de 55OLED903 is 214 kWh. De Philips 55OLED903 valt in de energieklassa B, wat relatief energiezuinig is.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; B
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV, Ambilight
 • Geluid; Krachtige soundsbar
 • Prijs; €1949,00

Ook deze Philips Oled tv is beschikbaar in een grotere 65 inch variant. Qua prijs loopt deze echter fors op, tot €2999,00.

 

 

Meest energiezuinige tv - Philips 55OLED903

 

Kiezen voor OLED of QLED?

Naast OLED bestaat er tegenwoordig ook QLED. OLED wordt vooral gebruikt door LG en Philips en QLED tv’s zijn voornamelijk van Samsung. OLED en QLED zijn twee verschillende technieken met elk zijn specifieke eigenschappen. Afhankelijk van uw voorkeur en gebruik kan het beter zijn om voor OLED of QLED te kiezen. Onder de streep komt het er vooral op neer dat;

 1. OLED beter is in het tonen van contrast tussen zwart en kleur. Zwarte kleuren kunnen veel zwarter worden dan bij QLED omdat de led-lampjes helemaal uitgeschakeld kunnen worden. Hierdoor kan een sterrenhemel bijvoorbeeld nauwkeuriger weergegeven worden.
 2. Met een OLED tv kun je een miljard kleuren bekijken. Ondanks dit produceert een OLED een lagere helderheid dan QLED tv’s. Hierdoor zijn kleuren bij een OLED tv minder intens dan bij een QLED tv.
 3. OLED tv’s een betere kijkhoek bieden van QLED tv’s. Hierdoor kun je ook vanaf de zijkant genieten van optimale beeldkwaliteit. Het voordeel van QLED is echter weer dat je minder last hebt van reflectie. De achtergrondverlichting en een speciale laag op het scherm zorgt namelijk voor minder weerspiegeling.

Onder de streep bieden zowel OLED als QLED tv’s adembenemende prestaties. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u echter kiezen voor bijvoorbeeld diepzwarte beelden met een OLED, of intensere kleuren en een hogere helderheid met een QLED.

 

Beste energiezuinige tv; Prijs & kwaliteit (4K / UHD)

Hoeft u niet perse de nieuwste techniek in huis te hebben? Kies dan voor een nieuwe 4K tv. Ook deze tv’s bieden een verbluffende kwaliteit, maar dan tegen een vriendelijkere prijs. Al de tv’s in de selectie bieden ondersteuning voor 4K, ook wel UHD genoemd. Dit betekent dat deze tv’s vier keer meer pixels hebben dan een Full HD tv, wat vroeger de standaard was. Hierdoor zijn beelden van een UHD tv veel scherper en gedetailleerder. Waardoor u optimaal kunt genieten van uw favoriete films en series.

 

1. Samsung UE55NU8000 (Beste middenklasser)

De Samsung UE55NU8000 is een 55 inch premium 4K tv met een LED-LCD scherm. Door de hoge verversingssnelheid van 100 Hertz geniet u van zeer vloeiende beelden op deze tv. De Samsung UE55NU8000 komt vooral goed uit de test omdat deze beschikt over zeer scherpe beelden, een hoge helderheid en een groot kleurbereik. Daarnaast is de UE55NU8000 ook nog eens een zeer energiezuinige tv. In stand-by stand verbruikt de tv slechts 0,3 Watt. En wanneer de tv aanstaat dan is dit verbruikt ook slechts 99 Watt. Het jaarlijkse verbruik van de Samsung UE55NU8000 komt neer op 137 kWh. Hiermee verdiend deze premium 4K tv een energielabel A.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; A
 • Overige; HDR, LCD-LED
 • Prijs; €899,00

Heeft u liever een maatje groter? Dan kunt u dit Samsung model ook kiezen in een 65, 75 of 82 inch variant. Ook deze tv’s zijn energiezuinig en hebben een goed energielabel (A). Wel verbruiken deze tv’s door het grotere schermformaat meer stroom. Ook loopt de aanschafprijs flink op, tot wel €2799,00.

 

 

Beste energiezuinig tv prijs kwaliteit - Samsung UE55NU8000

 

2. Philips 43PUS6703 Ambilight (Budget keuze)

Wanneer u een energiezuinige tv zoekt tegen een klein prijsje dan komt u snel uit bij de Philips 43PUS6703. Deze 4K tv van Philips heeft ook een LED-LCD scherm maar dan met een diagonaal van 43 inch. Hiermee is het een relatief kleine tv, tegen een relatief kleine prijs. Bij de Philips 43PUS6703 ligt de verversingssnelheid op 50 Hertz, waardoor beelden minder vloeiend kunnen ogen dan bij premium 4K tv’s. Hiernaast biedt de Philips 43PUS6703 wel smart tv functionaliteiten zoals apps en online entertainment. Hierdoor kunt u apps zoals YouTube rechtstreeks op uw tv tonen. Daarnaast is de 43PUS6703 uitgerust met Philips Ambilight, waardoor de wand achter de tv verlicht wordt met kleuren van het beeld. Alles bij elkaar is de Philips 43PUS6703 een zeer complete keuze wanneer u zoekt voor een tv met een kleiner budget.

Naast voordelig geprijsd is de Philips 43PUS6703 Ambilight ook nog eens erg energiezuinig door het kleinere LCD-LED scherm. Tijdens actief gebruik verbruikt de tv 69 Watt en in de stand-by toestand verbruikt hij 0,3 Watt. Het jaarlijkse energieverbruik komt neer op slechts 101 kWh. Hiermee valt de Philips 43PUS6703 Ambilight in de energieklasse A.

 • Schermdiagonaal; 43 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD)
 • Verversingssnelheid; 50 Hz
 • Energielabel; A
 • Overige; LCD-LED
 • Prijs; €398,00

Naast de 43 inch variant is de Philips tv ook leverbaar in een 50 en 55 inch formaat. Het 55 inch formaat heeft zelfs een energielabel A+, en kost nu slechts €529,00. Hiermee is ook deze Philips tv een energiezuinig en voordelige keuze.

 

 

Philips 43PUS6703

 

3. Philips 49PUS8303 Ambilight (Middenklasser)

De Philips 49PUS8303 Ambilight is een 49 inch 4K tv die valt tussen de kleinere 43 inch en de grotere 55 inch tv. De 49PUS8303 Ambilight is uitgerust met een LED-LCD scherm met een verversingssnelheid van 100 Hertz. Hierdoor geniet u van vloeiende beelden van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast ondersteunt hij UHD Premium en draait hij op een Android TV besturingssysteem. Hierdoor geniet u op één scherm van live tv, handige apps en een internetbrowser. Met de draadloze wifi aansluiting streamt u tevens eenvoudig uw favourite series via bijvoorbeeld Netflix. De 49PUS8303 net als de 43PUS6703 uitgerust met Ambilight. Waardoor de ervaring en sfeer in huis versterkt wordt met prachtig gekleurd licht.

Naast beelden van zeer hoge kwaliteit en handige entertainment functionaliteiten biedt de 49PUS8303 ook een goed energielabel. Deze energiezuinige tv verbruikt 130 kWh stroom per jaar en valt in energieklasse A. In stand-by stand verbruikt te tv slechts 0,3 Watt en tijdens het kijken is dit 89 Watt. Ook heeft dit model een lichtsensor en slaaptimer, waardoor u nog meer stroom kunt besparen.

 • Schermdiagonaal; 49Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; A
 • Overige; Android, HDR, LCD-LED
 • Prijs; €829,00

Liefhebbers van grote schermen kunnen dit model ook bestellen in een 55 of 75 inch variant (tot 189 centimeter). De grootste variant heeft een energielabel A+ en een prijskaart van ongeveer €2400,00.

 

 

Philips 49PUS8303 Ambilight

 

Waarom bestellen via Coolblue?

Coolblue is verkozen tot de beste webwinkel van 2017! En niet voor niets. Klanten geven Coolblue een 9,3 uit 10! Waarom? Diverse redenen. Zo is de klantenservice tot 23:59 geopend. Daarnaast ontvangt u altijd een uitgebreide garantie en kunt u 30 retourneren. En wanneer u vandaag besteld, kunt u het product vaak morgen al verwachten. Daarnaast is het ook mogelijk om uw bestelling zelf op te halen. Dit kan bij een van de meer dan 2600 ophaalpunten in heel Nederland!

 

Gemiddeld stroomverbruik tv

Het energielabel van uw tv heeft een groot effect op het jaarlijkse stroomverbruik. Zo verbruikt een zeer energiezuinige tv met het energielabel A++ jaarlijks ongeveer 54 kWh. Dit kost slechts rond de €12,00 per jaar. Tv’s met een energielabel A+ of A verbruiken ongeveer tussen de 75 en 100 kWh. Dit kost jaarlijks tussen de €17,- en €23,-. Onzuinige tv’s met het energielabel B tot D kunnen een stuk meer stroom verbruiken, tot wel 270 kWh per jaar. Dit kost bij een gemiddelde prijs per kWh ongeveer €62,00 per jaar. Hieruit blijkt dat het investeren in een energiezuinige tv op termijn flink kan lonen.

EnergielabelStroomverbruik (42 inch)Kosten per jaar
A++54 kWh€12,00
A+75 kWh€17,00
A100 kWh€23,00
B140 kWh€32,00
C200 kWh€46,00
D270 kWh€62,00

 

Let ook op het verbruik van uw decoder

Naast uw tv verbruikt natuurlijk ook uw decoder stroom, en dit kan flink oplopen. Oude decoders verbruiken vooral in de stand-by stand nog een hoop stroom. Zo bleek uit onderzoek dat de Philips Mediabox HD DVR type DCR8111 in stand-by tot wel 20 Watt verbruikte. En tijdens gebruik ging dit om 31 Watt. Hiermee liep het jaarlijkse stroomverbruik bij 3 uur tv kijken per dag op tot maar liefst 186 kWh. Dit is gelijk aan, of meer, dan het verbruik van een energiezuinige tv! Om deze reden heeft de overheid nieuwe regels opgesteld wat fabrikanten verplicht het stroomverbruik flink te doen verminderen. Heeft u nog een relatief oude decoder in huis? Dan kan het verstandig zijn om deze tijdens nachten en vakanties uit te zetten. Hiermee bespaart u namelijk een hoop stroom en geld. Een handige tip is de decoder ’s nachts uit te zetten door middel van een tijdschakelaar. Daarnaast kunt u hem ook op momenten dat u werkt laten uitschakelen. Zo bespaart u al snel tot wel 50% van het totale stroomverbruik.

 

Tips om energie te besparen

 1. Wanneer u een plasma tv heeft dan kunt u het stroomverbruik flink verlagen door het contrast van de tv lager te zetten. Deze besparing kan oplopen tot maar liefst tientallen procenten.
 2. Hoe groter het scherm, hoe hoger het stroomverbruik. Om deze reden is het verstandig om de juiste maat tv te kopen. De regel hierbij is dat een prettige kijkafstand vier keer de diagonaal van het beeldscherm betreft. Zit u bijvoorbeeld 4 meter van uw tv-scherm af? Kijk dan voor een tv met een diagonaal van ongeveer 4m / 4 = 100 centimeter (39 inch).
 3. Zet uw tv en decoder helemaal uit wanneer u geen tv kijkt. Hierdoor kunt u eventuele een stekkerdoos gebruiken. Ook zijn er handige stopcontacten met een afstandsbediening om de tv helemaal uit te zetten. Voor de nachten kan een tijdschakelaar eventueel ook handig zijn.
 4. Veel energiezuinige tv’s zijn uitgerust met een lichtsensor. Deze sensor analyseert het omgevingslicht in uw woonkamer en past hierop de helderheid van het scherm aan. Hierdoor kunt u eenvoudig nog extra stroom besparen.
 5. Naast een lichtsensor zijn veel nieuwe tv’s ook uitgerust met een slaaptimer. Wanneer u gebruik maakt van deze timer zal de tv in de door u ingevoerde periode uitschakelen. Hierdoor kan de tv bijvoorbeeld niet de hele nacht aan blijven staan wanneer u in bed of op de bank in slaap gevallen bent.

Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.