Wat is de beste energiezuinige tv in 2024?

In elk Nederlands huishouden zijn er over het algemeen één of meerdere te vinden, een televisie. Maar lang niet alle televisies zijn hetzelfde. Zo kent men de ouderwetse beeldbuis en LCD-, LED-, OLED- en plasma-televisieschermen. Al deze tv soorten hebben andere eigenschappen op het gebied van bijvoorbeeld beeldkwaliteit, grootte, merk en kleurdiepte. Daarnaast kan ook het energieverbruik sterk verschillen per televisie. Iets wat een fors effect kan hebben op uw jaarlijkse energierekening. Wilt u weten wat de beste energiezuinige tv van 2024 is en welke tv’s het meest populair zijn? Lees dan snel verder!

 

 

Waarom kiezen voor een energiezuinige tv?

In veel huishoudens staat de tv dagelijks meerdere uren aan. Dit verbruikt een hoop stroom, en daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een energiezuinig model. Zo verbruikt een niet zuinige tv al snel tot 500 kWh stroom per jaar, wat met de huidige prijs per kWh neerkomt op een kostenpost van ongeveer €250. Daarnaast is het een relatief hoge last voor het milieu. Wanneer u kiest voor een zuiniger model tv dan kunt u dit verbruik al snel doen dalen tot 150 tot 200 kWh per jaar. Hiermee bespaart u jaarlijks niet alleen meer dan €100, maar u maakt ook nog eens een duurzame keuze. Daarnaast kleven er over het algemeen geen nadelen aan het kiezen voor een duurzaam tv model. In sommige gevallen kan het echter wel zo zijn dat de aanschafprijs hoger ligt.

 

Zuinigste type tv scherm

Hoeveel stroom uw tv jaarlijks verbruikt hangt sterk af van het type scherm. In de regel is het zo dat LED- en LCD-schermen energiezuiniger zijn dan plasma-schermen. Vooral LED-schermen zijn milieuvriendelijk, en daarom zijn bijna alle nieuwe tv’s uitgerust met een (O)LED-scherm. Heeft u thuis nog een oude beeldbuis staan? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken, ook deze zijn relatief zuinig. Deze hoeft u dus niet perse te vervangen, alleen een klein LED-scherm zou eventueel energiezuiniger kunnen zijn.

 

Vooral plasma tv’s zijn energieslurpers

Moderne tv’s zijn bijna altijd uitgerust met een QLED, OLED, LED of LCD scherm. Plasma tv’s zijn een tijd populair geweest, maar worden nog amper gemaakt vanwege het hoge stroomverbruik. Zo verbruikt een grote plasma al snel tot wel 500 kWh stroom per jaar. Ter vergelijking, een kleine LED met een goed energielabel verbruikt slechts tussen de 65 kWh en 155 kWh. Hiermee is een LED tv jaarlijks al snel €200 goedkoper kijkend naar de stroomkosten.

Onderstaande tabel geeft een idee van het stroomverbruik per type tv. Ook zijn de te verwachten energiekosten per jaar af te lezen. Deze kosten zijn op basis van een gemiddeld gebruik van de tv van 2 uur per dag.

ScherntypeStroomverbruikKosten per jaar
QLED 65 inch575 kWh€172,50
Plasma 42 inch485 kWh€145
LCD 32 inch225 kWh€67,50
Beeldbuis 29 inch195 kWh€58,50
Led 32 inch155 kWh€46,50

 

 

Let goed op het energielabel

Tijdens het aanschaffen van een tv is het belangrijk om te letten op het energielabel. Het energielabel geeft namelijk een goede indicatie van hoe energiezuinig een tv is. De meest zuinige televisies hebben een energielabel A++. Daarnaast zijn ook tv’s met een energielabel A+ of A redelijk energiezuinig. Televisies met een energielabel B of lager zullen relatief veel stroom verbruiken. Dit is nadelig voor uw portemonnee, en voor het milieu. Om deze reden raden wij u aan uw tv te vervangen wanneer het energielabel niet gunstig meer is.

 

Let op: het energielabel is vernieuwd!

Per 1 maart 2021 is het energielabel vernieuwd. Het nieuwe energielabel loopt van A (groen) tot G (rood). Het verschil tussen het vernieuwde energielabel en het oude energielabel is dat bij het oude energielabel werkt gewerkt met plusjes, bijvoorbeeld A++. Uit onderzoek bleek namelijk dat de plusjes onduidelijkheid creëerde. Dat de plusjes zijn verdwenen wilt niet zeggen dat de televisies tegenwoordig minder zuinig zijn. Integendeel zelfs, de televisies van tegenwoordig worden steeds zuiniger. Als u bijvoorbeeld nu een televisie vergelijkt die een energielabel F heeft, die is net zo zuinig als een televisie van vorig met label A++.

 

Welke andere informatie kan ik vinden op het energielabel?

Naast dat u een snelle indicatie kan aflezen van de energiezuinigheid van een tv kunt u op het energielabel meer handige informatie vinden. Zo kunt u op de top van het energielabel aflezen om welk merk tv het gaat. Daarnaast staat de typeaanduiding vermeld.

Onder de energielabels kunt u verdere informatie vinden zoals het energieverbruik per jaar. Dit wordt getoond in kWh per jaar. Daarnaast kunt u aflezen of de tv een uit-schakelaar heeft en wat het vermogen tijdens het gebruik is.

Helemaal onderaan het energielabel kunt u aflezen hoe groot het televisiescherm is in centimes en inches. Hoe groot het scherm van de tv is heeft vaak een groot effect op de energiezuinigheid.

 

Goed om te weten

 • Het vervangen van een oude tv kan flink lonen. Oude tv’s verbruiken namelijk een stuk meer stroom. Op jaarbasis kan dit al snel een verschil opleveren van €100,00 tot €150,00.
 • Wanneer uw tv stand-by staat verbruikt deze nog steeds een minimale hoeveelheid stroom. Bij moderne televisies is dit verbruik echter zeer laag waardoor het nog geen euro per jaar kost.
 • Hoe groter het scherm van uw televisie is, hoe meer stroom het zal verbruiken. Aangezien het scherm van een grote tv meer licht moet produceren zal deze minder energiezuinig zijn. Zo kan een scherm van 42 inch tot drie keer meer stroom verbruiken dan een scherm van 32 inch.

 

Populaire smart tv merken in 2024

Wie in 2024 op zoek gaat naar een nieuwe energiezuinige tv heeft de keuze uit een groot aantal merken. Het ene merk is populairder dan het andere, en de meeste hebben een specifiek voordeel. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren zou u een tv van de volgende merken moeten overwegen.

 • Samsung: Samsung is bekend om zijn hoogwaardige beeldkwaliteit, innovatieve functies en brede assortiment van smart tv’s.
 • LG: LG staat bekend om zijn OLED-schermen en heeft een sterke positie op het gebied van beeldkwaliteit en design.
 • Sony: Sony is een toonaangevend merk dat bekend staat om zijn beeld- en geluidskwaliteit. Ze bieden een breed scala aan televisies, waaronder OLED-modellen.
 • Panasonic: Panasonic staat bekend om zijn hoogwaardige televisies met innovatieve functies, en ze hebben een sterke aanwezigheid in de markt.
 • TCL: TCL is een opkomend merk dat bekend staat om het bieden van betaalbare televisies zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Ze hebben snel terrein gewonnen in de markt.
 • Philips: Philips is een gevestigd merk dat bekend staat om zijn innovatieve technologieën en kwalitatief hoogwaardige beeldverwerking.
 • Hisense: Hisense biedt betaalbare televisies met goede specificaties en heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen.

Voor de meest actuele informatie over populaire televisie merken in 2024, raad ik aan recente consumentenrecensies, marktonderzoeken en nieuwsbronnen te raadplegen.

 

Wat zijn de beste energiezuinige tv’s in 2024?

Wanneer u een nieuwe energiezuinig tv koopt dan kunt u kiezen uit een enorm aanbod. Om u een beetje op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt van de beste energiezuinige tv’s van dit moment. Welke tv voor u het beste is hangt voornamelijk af van uw wensen. Via de website van Bol.com kunt u eventueel eenvoudig tv’s filteren op basis van eigenschappen zoals scherpte, type scherm, prijs, beeldkwaliteit en design. Klik op deze link om het complete aanbod te vergelijken!

 

Onze #1 aanrader voor 2024– Beste zuinige TV 2024: Samsung QE65QN85C – 65 inch – 4K Neo QLED

Voor wie op zoek is naar een zuinige tv heb ik momenteel één echte aanrader. En dat is de QE65 4K Neo QLED TV van Samsung. Deze energiezuinige tv is momenteel namelijk zeer scherp geprijsd, en verdiend erg goede reviews.

De Samsung QE65WN85C is zoals het al zegt een 65 inch tv. Zie je zon grote tv niet zitten? Dan is deze tv er gelukkig ook in een 55 inch variant. Ga je liever voor een maatje groter? Dan biedt Samsung ook de optie voor een 75 en 85 inch versie. Hou er overigens wel rekening mee dat een groter scherm meer stroom verbruikt.

 

Beste zuinige TV 2024: Samsung QE65QN85C - 65 inch - 4K Neo QLED

 

Naast een breed scala aan schermen biedt deze Samsung tv jou vele voordelen. Voor zorgt de NEO QLED technologie voor zeer kleurrijke en contrastrijke beelden. Hierdoor worden films nog echter en mooier om te zien.

Naast een prachtig beeld beschikt deze tv over Dolby Atmos & OTS technologie waardoor u geniet van een erg ruimtelijk geluid. Wel zo fijn tijdens het kijken van een spannende film of serie.

Moet ik dan toch een nadeel opnoemen van deze energiezuinige tv? Dan is het dat de tv geen anti-reflectielaag heeft. Wanneer deze tv dus naast bijvoorbeeld een zonnig raamt komt dan kan dit vervelend zijn.

 • Schermdiagonaal; 65 Inch
 • Scherpte; 4K (Ultra HD)
 • Verversingssnelheid; 144 Hz
 • Energielabel; D
 • Overige; QLED, Smart TV (Tizen)
 • Prijs; €1548,- tijdelijk €1399,-

 

 

Beste energiezuinige tv 2024: Nieuwste techniek (OLED)

Wanneer u graag de nieuwste techniek in huis haalt dan kunt u momenteel het beste kiezen voor een tv met een Oled scherm. Dit type scherm wordt al langer gebruikt voor smartphones, maar nog relatief weinig voor tv’s. Het voordeel van Oled is dat er geen achtergrondverlichting nodig is zoals bij LCD-schermen. Hierdoor is het mogelijk om met Oled nog dunnere tv-schermen te produceren. Wat betekent dat u uw tv nog makkelijker kan verwerken in het design van uw woon- of slaapkamer. Daarnaast zorgt het gebrek aan achtergrondverlichting ervoor dat de tv extra energiezuinig is.

Een ander voordeel van oled-schermen is dat het contrast erg goed is. Zo kan dit type scherm de kleur zwart extreem goed weergeven door het uitzetten van diverse oled-pixels. Ook hebben oled-schermen een grote kijkhoek, waardoor kleuren en het contrast ook vanaf de zijkant nog goed is. Het enige nadeel van Oled is dat het meer moeite heeft om heldere beelden goed weer te geven. Momenteel bieden alle grote fabrikanten topmodellen met Oled -schermen aan. Hier hangt momenteel nog wel een fors prijskaartje aan. Hieronder vindt u enkele populaire modellen.

 

1. Beste Oled tv voor 2024: Sony XR 65 inch – 4K OLED

Onze tip voor beste OLED tv is voor het jaar 2024 de Sony XR 65 inch. Dit is ’s Werelds eerste televisie met cognitieve intelligentie. Wat is cognitieve intelligentie precies? De Processor XR is zo intelligent als het menselijk oog. Dat wil zeggen dat de Processor analyseert en beelden verbetert net zoals een menselijk oog dat doet. Dit zorgt voor realistische kleuren en diepte. Het speciale XR Oled contrast zorgt ervoor dat de helderheid wordt aangepast zodat alles tot in de detail is te zien.

 

Beste tip van 2024: Sony XR 55 inch

 

De Sony XR is behulpzamer dan ooit. Deze televisie heeft niet alleen cognitieve intelligentie maar is ook bijzonder behulpzaam. U kunt uw stem gebruiken voor bijna alles. Films opzoeken, het gebruiken van apps, muziek af te spelen en de tv simpelweg te bedienen. Dit alles kunt u doen met behulp van Google Assistant en Google TV.

 • Schermdiagonaal; 65 Inch
 • Scherpte; 4K (Ultra HD)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; G
 • Overige; OLED, Google TV
 • Prijs; €1851,-

 

 

2. Sony Bravia XR-65A75KP – 4K OLED (Runner-up)

Voor 2024 is onze aanrader de Sony Bravia XR-65A75KP. Er is maar 1 energiezuinigere tv, maar deze bevindt zich niet echt in een niet gangbare prijsklasse.

De meest energiezuinige tv in 2024 is de Samsung Series 8 75QN85B met een energielabel E. Het energieverbruik van deze tv is slechts 103 W, maar helaas heeft deze tv wel een prijskaartje van €3134,40. Om deze reden verkiezen wij de Sony Bravia XR-65A75KP boven deze tv, aangezien deze maar €1466 kost. Natuurlijk verschillen de tv’s een hoop, maar voor de gemiddelde gebruiker zal de Sony Bravia een excellente keuze zijn.

Beste energiezuinige tv 2024 - Sony Bravia XR-65A75KP

 

De Sony Bravia XR-65A75KP kost normaliter €1899, maar is nu in de aanbieding voor slechts €1466. Voor dit geld ontvangt u een 65-inch OLED TV waarmee u geniet van adembenemende beelden en kraakhelder geluid. Met OLED geniet u van enorm helder beeld, en veel diepere zwarttinten. Ook worden verloren details opgeschaald dankzij de cognitieve processor XR. Hierdoor is de tv ideaal voor zowel films als gaming.

Mensen die graag series en films streamen via Netflix zullen ook erg blij zijn met deze energiezuinige tv. De Sony Bravia beschikt namelijk over een Netflix Adaptive Calibrated Mode, een kijkmodus waarbij series en films in spectaculaire studiokwaliteit van uw scherm spat.

 • Schermdiagonaal; 65 Inch
 • Scherpte; 4K OLED
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; F
 • Overige; OLED, Google TV, Perfect for PS5, Netflix Adaptive Calibrated Mode
 • Prijs; €1466,-

 

 

3. LG C1 OLED55C16LA (Voordelig geprijsd)

De LG C1 OLED55C16LA is een scherp geprijsde 4K tv met een verversingssnelheid van 100 Hz. Mede door het Oled scherm geniet u met deze tv van een hoge contrastratio en natuurlijke kleuren. Daarnaast zorgt de krachtige a9 processor voor zeer vloeiende en gedetailleerde beelden. De LG C1 OLED55C16LA biedt UHD Premium wat zorgt voor een hogere helderheid en een breder kleurbereik dan standaard UHD.

Naast deze waanzinnige eigenschappen heeft de LG C1 OLED55C16LA een energielabel G. Hiermee is het dus een milieubewuste en verantwoorde keuze. De LG C1 OLED55C16LA heeft een actief energieverbruik van 113 Watt en een jaarlijks energieverbruik van slechts 157 kWh.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; G
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV
 • Prijs; €959,00

Dit type LG OLED-scherm is ook leverbaar in een grotere varianten, namelijk in 65 inch, 77 inch en 83 inch. Deze is zijn ook verkrijgbaar bij Bol.com.

 

 

LG C1 OLED55C16LA

4. Sony KD-55AG9 (Best beoordeeld)

Momenteel is de Sony KD-55AG9 één van de populairste energiezuinige Oled-schermen. De Sony KD-55A1 heeft een 55 inch scherm met een verversingssnelheid van 100 Hz. Verder is de KD-55A1 uitgerust met UHD Premium, 4K ondersteuning en Smart TV functionaliteiten.

Tijdens gebruik heeft de Sony KD-55A1 een energieverbruik van 135 Watt. Tijdens stand-by verbruikt te tv slechts 0,5 Watt. Het jaarlijkse energieverbruik komt neer op 187 kWh. De KD-55A1 heeft een energielabel B.

De KD-55A1 heeft ook een groter broertje, de KD-65A1. Dit is de 65 inch variant die leverbaar is vanaf €2529,00. Deze variant heeft een energieverbruik van 214 kWh per jaar en een energielabel A.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; G
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV
 • Prijs; €1725,83

 

 

Beste energiezuinige tv - Sony KD-55A1

 

5. Philips 55OLED903 (Ambilight + Soundbar)

Naast LG en Sony heeft ook Philips een populair type Oled-scherm dat verkrijgbaar is via Bol.com. De Philips 55OLED903 is ook 55 inch en biedt ook 4K-ondersteuning en UHD premium. Daarnaast is ook de Philips een ‘’smart tv’’ en biedt hij een verversingssnelheid van 100 Hz. Een uniek voordeel van de Philips 55OLED903 in vergelijking met de LG en Sony is de ingebouwde soundbar. Deze soundbar zorgt standaard voor een krachtig en helder geluid. Daarnaast biedt de Philips Oled ook Ambilight, wat zorgt voor een uniek beleving in uw kamer.

De Philips 55OLED903 is relatief zuinig en verbruikt in de aan stand 146 Watt. Tijdens de stand-by stand gaat dit om slecht 0,3 Watt. Het jaarlijkse energieverbruik van de 55OLED903 is 214 kWh. De Philips 55OLED903 valt in de energieklasse B, wat relatief energiezuinig is.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; G
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV, Ambilight
 • Geluid; Krachtige soundsbar
 • Prijs; €1309,00

Ook deze Philips Oled tv is beschikbaar in een grotere 65 inch variant en in een kleinere variant, namelijk 48 inch.

 

 

Meest energiezuinige tv - Philips 55OLED903

 

6. LG C9 OLED55C9PLA – 4K OLED TV

Binnen de tv-branche volgen ontwikkelingen zich snel op. Om deze reden zijn de aanraders van vorig jaar één jaar later vaak al weer achterhaald. Vanaf het begin van 2021 biedt LG een gloednieuw model. Dit nieuwe model, de OLED55C9PLA, is een 4K tv met OLED-technologie. Op dit moment wordt dit model bestempeld als de topkeuze voor een 55 inch televisie met een hoge verversingssnelheid (100 Hz). Niet voor niets won deze energiezuinige tv een Tweakers award op basis van de geweldige prestaties. Op de website van Tweakers werd dit model vooral geroemd vanwege de volgende voordelen;

 • De beeldkwaliteit is van de hoogste kwaliteit;
 • Zwart is ook echt zwart door de OLED-technologie van LG;
 • Goede kijkhoek waardoor iedereen geniet van hoge kwaliteitsbeelden;
 • Ook het geluid is van goede kwaliteit;

Naast deze voordelen is de LG C9 ook nog eens redelijk energiezuinig. Dit model ontvangt een energielabel A. Dit is niet de beste beoordeling, maar ook zeker niet slecht. Wanneer de tv aanstaat verbruikt deze 111 Watt. Tijdens de stand-by functie is dit nog slechts 0,3 Watt. Hierdoor verbruikt de tv bij gemiddeld gebruik 154 kWh. Dit komt bij de huidige prijs per kWh neer op ongeveer €35,00 per jaar. Hiermee is de OLED55C9PLA zeker een duurzame keuze te noemen.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (Ultra HD)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; G
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV, Ambilight
 • Geluid; Krachtige soundsbar
 • Prijs; €1749,00

Met de huidige prijs van €1749,00 via Bol.com is dit een zeer goede keuze.

 

 

Kiezen voor OLED of QLED?

Naast OLED bestaat er tegenwoordig ook QLED. OLED wordt vooral gebruikt door LG en Philips en QLED tv’s zijn voornamelijk van Samsung. OLED en QLED zijn twee verschillende technieken met elk zijn specifieke eigenschappen. Afhankelijk van uw voorkeur en gebruik kan het beter zijn om voor OLED of QLED te kiezen. Onder de streep komt het er vooral op neer dat;

 1. OLED beter is in het tonen van contrast tussen zwart en kleur. Zwarte kleuren kunnen veel zwarter worden dan bij QLED omdat de led-lampjes helemaal uitgeschakeld kunnen worden. Hierdoor kan een sterrenhemel bijvoorbeeld nauwkeuriger weergegeven worden.
 2. Met een OLED tv kun je een miljard kleuren bekijken. Ondanks dit produceert een OLED een lagere helderheid dan QLED tv’s. Hierdoor zijn kleuren bij een OLED tv minder intens dan bij een QLED tv.
 3. OLED tv’s een betere kijkhoek bieden van QLED tv’s. Hierdoor kun je ook vanaf de zijkant genieten van optimale beeldkwaliteit. Het voordeel van QLED is echter weer dat je minder last hebt van reflectie. De achtergrondverlichting en een speciale laag op het scherm zorgt namelijk voor minder weerspiegeling.

Onder de streep bieden zowel OLED als QLED tv’s adembenemende prestaties. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u echter kiezen voor bijvoorbeeld diepzwarte beelden met een OLED, of intensere kleuren en een hogere helderheid met een QLED.

 

Beste energiezuinige tv o.b.v. prijs & kwaliteit (4K / UHD, geen OLED)

Hoeft u niet perse de nieuwste techniek in huis te hebben? Kies dan voor een nieuwe 4K tv. Ook deze tv’s bieden een verbluffende kwaliteit, maar dan tegen een vriendelijkere prijs. Al de tv’s in de selectie bieden ondersteuning voor 4K, ook wel UHD genoemd. Dit betekent dat deze tv’s vier keer meer pixels hebben dan een Full HD tv, wat vroeger de standaard was. Hierdoor zijn beelden van een UHD tv veel scherper en gedetailleerder. Waardoor u optimaal kunt genieten van uw favoriete films en series.

 

Onze #1 aanrader voor 2024; Samsung UE65TU7172 – Ultra HD TV

 

Ook in 2024 zijn er al weer diverse nieuwe modellen 4K tv’s gelanceerd. Onze tip is op dit moment de Samsung UE65TU7172. Deze energiezuinige tv is beschikbaar in diverse modellen waaronder een 43 inch, 55 inch, 65 inch en 75 inch variant. Hieronder lichten wij de 65 inch variant uit aangezien wij dit over het algemeen een prachtig formaat vinden. Dit formaat is met name geschikt voor een kijkafstand van 3 tot 4 meter.

De nieuwe UE65TU7172 van Samsung kent diverse voordelen. Zo is deze Smart TV uitgerust met 100 Hz beeldverversing. Dit is momenteel zeker wel de standaard aangezien dit zorgt voor mooiere beelden tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden en gaming. Naast een hoge verversinginterval biedt de Samsung televisie een 4K beeldresolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit is vier keer hoger en scherper dan dat van Ultra HD. Ook biedt dit model onder andere ondersteuning voor Airplay 2, PQI en Bluetooth.

Deze LED- televisie van Samsung maakt gebruik van diverse technieken om het stroomverbruik te verminderen. Hierdoor komt het jaarlijkse stroomverbruik van deze 65 inch uit op slechts 161 kWh. Op basis van deze prestatie is deze tv beoordeelt met een energielabel A+. Daarnaast zorgt de nieuwe LED-techniek ook nog eens voor dynamische kleuren en diepere contrasten. Hiermee is het een absolute win-win.

Dit model is momenteel verkrijgbaar vanaf slechts €709,- via Bol.com.

 • Schermdiagonaal; 65 Inch
 • Scherpte; Ultra HD / 4K / Crystal UHD
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; A+
 • Overige; LED
 • Prijs; €709,00

Wanneer u liever een groter of kleiner model besteld dan kan dit ook via Bol.com. De variant van 43 inch is verkrijgbaar vanaf €444,-. De grotere versie van 55 inch kost momenteel €556,-. De grootste tv van dit model is 75 inch wat neerkomt op 208cm. Dit model kost €1089,-, maar dan heeft u ook wel wat aan de muur hangen.

 

 

Samsung UE65TU7172 - Ultra HD TV

 

 

1. Samsung UE55NU8000 (Beste middenklasser)

De Samsung UE55NU8000 is een 55 inch premium 4K tv met een LED-LCD scherm. Door de hoge verversingssnelheid van 100 Hertz geniet u van zeer vloeiende beelden op deze tv. De Samsung UE55NU8000 komt vooral goed uit de test omdat deze beschikt over zeer scherpe beelden, een hoge helderheid en een groot kleurbereik. Daarnaast is de UE55NU8000 ook nog eens een zeer energiezuinige tv. In stand-by stand verbruikt de tv slechts 0,3 Watt. En wanneer de tv aanstaat dan is dit verbruikt ook slechts 99 Watt. Het jaarlijkse verbruik van de Samsung UE55NU8000 komt neer op 137 kWh. Hiermee verdiend deze premium 4K tv een energielabel A.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; A
 • Overige; HDR, LCD-LED
 • Prijs; €899,00

Heeft u liever een maatje groter? Dan kunt u dit Samsung model ook kiezen in een 65, 75 of 82 inch variant. Ook deze tv’s zijn energiezuinig en hebben een goed energielabel (A). Wel verbruiken deze tv’s door het grotere schermformaat meer stroom. Ook loopt de aanschafprijs flink op, tot wel €2799,00.

 

 

Beste energiezuinig tv prijs kwaliteit - Samsung UE55NU8000

 

2. Philips 50PUS9005 Ambilight (Budget keuze)

Wanneer u een energiezuinige tv zoekt tegen een klein prijsje dan komt u snel uit bij de Philips 50PUS9005. Deze 4K tv van Philips heeft ook een LED-LCD scherm maar dan met een diagonaal van 50 inch. Hiermee is het een relatief kleine tv, tegen een relatief kleine prijs. Bij de Philips 50PUS9005 ligt de verversingssnelheid op 100 Hertz, waardoor beelden minder vloeiend kunnen ogen dan bij premium 4K tv’s. Hiernaast biedt de Philips 50PUS9005 wel smart tv functionaliteiten zoals apps en online entertainment. Hierdoor kunt u apps zoals YouTube rechtstreeks op uw tv tonen. Daarnaast is de Philips 50PUS9005 uitgerust met Philips Ambilight, waardoor de wand achter de tv verlicht wordt met kleuren van het beeld. Alles bij elkaar is de Philips 50PUS9005 een zeer complete keuze wanneer u zoekt voor een tv met een kleiner budget.

Naast voordelig geprijsd is de Philips 50PUS9005 Ambilight ook nog eens erg energiezuinig door het kleinere LCD-LED scherm. Tijdens actief gebruik verbruikt de tv 69 Watt en in de stand-by toestand verbruikt hij 0,3 Watt. Het jaarlijkse energieverbruik komt neer op slechts 101 kWh. Hiermee valt de Philips Philips 50PUS9005 Ambilight in de energieklasse G.

 • Schermdiagonaal; 50 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; G
 • Overige; LCD-LED
 • Prijs; €699,00

Naast de 50 inch variant is de Philips tv ook leverbaar in een 55 inch formaat. Het 55 inch formaat heeft ook het energielabel G, en kost nu slechts €1309,00. Hiermee is ook deze Philips tv een energiezuinig en voordelige keuze.

 

 

Philips 50PUS9005 bekijken!

 

3. Xiaomi Mi TV 55 inch (Budget tip)

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (Ultra HD)
 • Verversingssnelheid; 50 Hz
 • Energielabel; E
 • Overige; LED
 • Prijs; €589,95

Met de huidige prijs van €589,95 via Bol.com is dit een zeer goede keuze. Xiaomi is een relatief onbekende naam in Nederland maar is in opkomst. De kwaliteit die dit bedrijf biedt is super goed.

 

 

 

Xiaomi Mi TV 55 inch

 

4. Philips 55OLED806 Ambilight (Middenklasser)

De Philips 55OLED806 Ambilight is een 55 inch 4K tv die valt tussen de kleinere 48 inch en de grotere 65 inch tv. De Philips 55OLED806 Ambilight is uitgerust met een LED-LCD scherm met een verversingssnelheid van 100 Hertz. Hierdoor geniet u van vloeiende beelden van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast ondersteunt hij UHD Premium en draait hij op een Android TV besturingssysteem. Hierdoor geniet u op één scherm van live tv, handige apps en een internetbrowser. Met de draadloze wifi aansluiting streamt u tevens eenvoudig uw favoriete series via bijvoorbeeld Netflix. De 55OLED806 net als de 50PUS9005 uitgerust met Ambilight. Waardoor de ervaring en sfeer in huis versterkt wordt met prachtig gekleurd licht.

Naast beelden van zeer hoge kwaliteit en handige entertainment functionaliteiten biedt de 55OLED806 ook een goed energielabel. Deze energiezuinige tv verbruikt 130 kWh stroom per jaar en valt in energieklasse G. In stand-by stand verbruikt te tv slechts 0,3 Watt en tijdens het kijken is dit 89 Watt. Ook heeft dit model een lichtsensor en slaaptimer, waardoor u nog meer stroom kunt besparen.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; G
 • Overige; Android, HDR, LCD-LED
 • Prijs; €1499,00

Liefhebbers van grote schermen kunnen dit model ook bestellen in een 65 of 75 inch variant (tot 196 centimeter). De grootste variant heeft een energielabel G en een prijskaart van €3949,00.

 

 

 

5. Philips 55OLED903 (Ambilight + Soundbar)

Naast LG en Sony heeft ook Philips een populair type Oled-scherm dat verkrijgbaar is via Bol.com. De Philips 55OLED903 is ook 55 inch en biedt ook 4K-ondersteuning en UHD premium. Daarnaast is ook de Philips een ‘’smart tv’’ en biedt hij een verversingssnelheid van 100 Hz. Een uniek voordeel van de Philips 55OLED903 in vergelijking met de LG en Sony is de ingebouwde soundbar. Deze soundbar zorgt standaard voor een krachtig en helder geluid. Daarnaast biedt de Philips Oled ook Ambilight, wat zorgt voor een uniek beleving in uw kamer.

De Philips 55OLED903 is relatief zuinig en verbruikt in de aan stand 146 Watt. Tijdens de stand-by stand gaat dit om slecht 0,3 Watt. Het jaarlijkse energieverbruik van de 55OLED903 is 214 kWh. De Philips 55OLED903 valt in de energieklasse B, wat relatief energiezuinig is.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; 4K (UHD Premium)
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; B
 • Overige; HDR, OLED, Smart TV, Ambilight
 • Geluid; Krachtige soundsbar
 • Prijs; €1949,00

Ook deze Philips Oled tv is beschikbaar in een grotere 65 inch variant. Qua prijs loopt deze echter fors op, tot €2999,00.

 

Philips 55OLED903

In de spotlight in 2024: Samsung QE55QN85A – 4K Neo QLED

Sinds het begin van 2021 zijn er weer diverse nieuwe modellen beschikbaar. Onze tip op het gebied van beste prijs kwaliteit verhouding is momenteel de Samsung QE55QN85A. Deze nieuwe 4K tv is leverbaar in 55, 65, 75 en 85 inch. Aangezien deze tv is uitgerust met 100 Hz beeldverversing is deze ideaal voor gaming en het kijken van sport. De QE55QN85A wordt voornamelijk aangeraden vanwege de goede kwaliteit, scherpe prijs en de vele gebruiksmogelijkheden.

Naast voordelig is de Samsung QE55QN85A ook nog eens energiezuinig. Dit nieuwe model van Samsung ontvangt het energielabel F. Tijdens de stand-by stand verbruikt deze tv slechts 0,5 Watt. Op jaarbasis verbruikt deze tv gemiddeld gezien 77 kWh. Bij een gemiddelde stroomprijs komt dit neer op ongeveer €20,00 extra energiekosten per jaar. Dit model is momenteel verkrijgbaar vanaf slechts €995,95 via Bol.com.

 • Schermdiagonaal; 55 Inch
 • Scherpte; Ultra HD / 4K / Smart TV
 • Verversingssnelheid; 100 Hz
 • Energielabel; F
 • Overige; HDR, LED
 • Prijs; €995,95

Wanneer u liever een groter model besteld dan kan dit ook via Bol.com. De variant van 65 inch is verkrijgbaar vanaf €1389,-. De grotere versie van 75 inch kost momenteel €2461,70,-. De grootste tv van dit model is 85 inch wat neerkomt op 216cm. Dit model kost €1885,-, maar is momenteel niet leverbaar bij Bol.com. Echter is 55 inch of 65 inch de meest gangbare maat en zelfs dan heeft u heel wat aan uw muur hangen.

 

 

 

Waarom bestellen via Bol.com?

Bol.com is met afstand de bekendste webshop in Nederland! En niet voor niets. Klanten geven Bol.com een 7,2 uit 10! Waarom? Diverse redenen. Zo is de klantenservice tot 23:59 geopend. Daarnaast ontvangt u altijd een uitgebreide garantie en kunt u 30 retourneren. En wanneer u vandaag besteld, kunt u het product vaak morgen al verwachten. Daarnaast is het ook mogelijk om uw bestelling zelf op te halen. Dit kan bij een van de meer dan 2600 ophaalpunten in heel Nederland!

 

Gemiddeld stroomverbruik tv

Het energielabel van uw tv heeft een groot effect op het jaarlijkse stroomverbruik. Zo verbruikt een zeer energiezuinige tv met het energielabel A jaarlijks ongeveer 54 kWh. Dit kost slechts rond de €12,00 per jaar. Tv’s met een energielabel A+ of A verbruiken ongeveer tussen de 75 en 100 kWh. Dit kost jaarlijks tussen de €17,- en €23,-. Onzuinige tv’s met het energielabel B tot D kunnen een stuk meer stroom verbruiken, tot wel 270 kWh per jaar. Dit kost bij een gemiddelde prijs per kWh ongeveer €62,00 per jaar. Hieruit blijkt dat het investeren in een energiezuinige tv op termijn flink kan lonen.

[table “123p” not found /]

 

 

Let ook op het verbruik van uw decoder

Naast uw tv verbruikt natuurlijk ook uw decoder stroom, en dit kan flink oplopen. Oude decoders verbruiken vooral in de stand-by stand nog een hoop stroom. Zo bleek uit onderzoek dat de Philips Mediabox HD DVR type DCR8111 in stand-by tot wel 20 Watt verbruikte. En tijdens gebruik ging dit om 31 Watt. Hiermee liep het jaarlijkse stroomverbruik bij 3 uur tv kijken per dag op tot maar liefst 186 kWh. Dit is gelijk aan, of meer, dan het verbruik van een energiezuinige tv! Om deze reden heeft de overheid nieuwe regels opgesteld wat fabrikanten verplicht het stroomverbruik flink te doen verminderen. Heeft u nog een relatief oude decoder in huis? Dan kan het verstandig zijn om deze tijdens nachten en vakanties uit te zetten. Hiermee bespaart u namelijk een hoop stroom en geld. Een handige tip is de decoder ’s nachts uit te zetten door middel van een tijdschakelaar. Daarnaast kunt u hem ook op momenten dat u werkt laten uitschakelen. Zo bespaart u al snel tot wel 50% van het totale stroomverbruik.

 

Tips om energie te besparen

 1. Wanneer u een plasma tv heeft dan kunt u het stroomverbruik flink verlagen door het contrast van de tv lager te zetten. Deze besparing kan oplopen tot maar liefst tientallen procenten.
 2. Hoe groter het scherm, hoe hoger het stroomverbruik. Om deze reden is het verstandig om de juiste maat tv te kopen. De regel hierbij is dat een prettige kijkafstand vier keer de diagonaal van het beeldscherm betreft. Zit u bijvoorbeeld 4 meter van uw tv-scherm af? Kijk dan voor een tv met een diagonaal van ongeveer 4m / 4 = 100 centimeter (39 inch).
 3. Zet uw tv en decoder helemaal uit wanneer u geen tv kijkt. Hierdoor kunt u eventuele een stekkerdoos gebruiken. Ook zijn er handige stopcontacten met een afstandsbediening om de tv helemaal uit te zetten. Voor de nachten kan een tijdschakelaar eventueel ook handig zijn.
 4. Veel energiezuinige tv’s zijn uitgerust met een lichtsensor. Deze sensor analyseert het omgevingslicht in uw woonkamer en past hierop de helderheid van het scherm aan. Hierdoor kunt u eenvoudig nog extra stroom besparen.
 5. Naast een lichtsensor zijn veel nieuwe tv’s ook uitgerust met een slaaptimer. Wanneer u gebruik maakt van deze timer zal de tv in de door u ingevoerde periode uitschakelen. Hierdoor kan de tv bijvoorbeeld niet de hele nacht aan blijven staan wanneer u in bed of op de bank in slaap gevallen bent.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave