Greenpeace daagt energiebedrijven voor rechter om bijstoken biomassa

Milieuorganisatie Greenpeace daagt drie energiebedrijven voor de rechter in verband met het meestoken van biomassa in hun kolencentrales. De reden hiervoor is dat Greenpeace stelt dat er geen zekerheid is over de afkomst van de biomassa. Volgens de organisatie is het meestoken van biomassa alleen verantwoord wanneer het aantoonbaar afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.

 

Meer duurzame energie

De biomassa waar onduidelijkheid over is wordt meegestookt in kolencentrales van RWE, Uniper en ENGIE. Deze energiebedrijven stoken biomassa (houtsnippers) mee op basis van nieuwe afspraken gemaakt met werkgeversorganisaties en vakbonden in het Energieakkoord. Hierin is onder andere afgesproken dat het bijstoken van biomassa opnieuw mogelijk is om op een snelle manier meer duurzame energie op te wekken. Om energiebedrijven te motiveren biomassa bij te gaan stoken wordt er zelf subsidie verleend, momenteel in totaal 3,6 miljard euro.

 

Duurzaam beheerde bossen

Het bijstoken van biomassa om meer duurzame energie op te wekken is verantwoord, maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de houtsnippers afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen. En dit is in de afgelopen jaren nog nooit gecontroleerd. De reden hiervoor is dat er nog geen afspraken zijn die het Greenpeace mogelijk maakt om de afkomst van de biomassa te controleren. Om deze reden is er volgens Greenpeace geen garantie dat de biomassa op een duurzame manier verkregen wordt. Iets wat de organisatie flink dwars zit aangezien men voorheen al grote twijfels had over het bijstoken van biomassa. Maar uiteindelijk ging men overstag aangezien hier een miljardeninvestering in windenergie tegenover stond.

 

Nog geen akkoord

Volgens de milieuorganisatie is men al meer dan vijf jaar bezig met het opstellen van de benodigde biomassa-voorwaarden. Hiermee is men al een heel eind, maar het is nog steeds niet definitief. Om deze reden is Greenpeace niet blij met het feit dat er al massaal biomassa bijgestookt wordt. Aangezien dit niet volgens de afspraken is, daagt men de energiebedrijven nu voor de rechter. Hiermee hoopt men het bijstoken te stoppen of de benodigde voorwaarden sneller op papier te kunnen krijgen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave