Beste energieleveranciers met dynamische tarieven

Sinds het soort en met van ontsporen van de energiemarkt is er een duidelijke nieuwe trend zichtbaar. Er komen steeds meer energieleveranciers met dynamische tarieven. Enkele populaire voorbeelden van energieleveranciers met dynamische tarieven zijn Frank Energie, Tibber, en NextEnergy.

Dynamische energieprijzen zijn een interessant nieuw alternatief voor traditionele energiecontracten met vaste of variabele tarieven. Maar hoe gaat een contract met dynamische energietarieven nou precies in zijn werk? En wat zijn de voor- en nadelen van een energieleverancier met dynamische tarieven? In dit artikel komt u het allemaal te weten.

 

Hoe werken dynamische tarieven voor energie?

Wanneer u redelijk bekend bent met energiecontracten dan zal u weten dat een vast en variabel energiecontract het meest populair zijn. Beide energiecontracten verschillen iets van elkaar, maar bieden uiteindelijk energie voor vaste tarieven voor een specifieke periode. Meestal gaat die om een periode van 3 maanden, 1 jaar, of zelfs 3 jaar. Dit kan echter behoorlijk nadelig uitpakken, met name wanneer de tarieven plotseling flink dalen.

Met de nieuwe contracten tegen dynamische tarieven heeft u hier geen last van. U betaalt namelijk altijd een marktconforme prijs voor stroom en gas. Uw energieleverancier koopt stroom en gas in op de groothandelsmarkt, en berekent meestal dezelfde prijs door aan u. Hierdoor betaalt u altijd een eerlijke prijs!

 

Energieleveranciers met dynamische tarieven

 

Stroom en gas tegen uurprijzen

Wie kiest voor dynamische energietarieven, ontvangt stroom tegen een uurprijs, en gas voor een dagprijs. Hoe hoog deze tarieven zijn, is afhankelijk van een hoop variabele. Zo is stroom een stuk goedkoper wanneer er veel duurzame energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en windmolens. Soms daalt de vraag dermate hard dat u zelf kan profiteren van gratis energie of zelf geld toe krijgt wanneer u stroom afneemt. Echter zal de prijs toenemen wanneer er relatief veel vraag is, en er weinig wordt opgewekt.

Voor gas verschillen de tarieven per dag. Elke dag worden om 15:00 de nieuwe tarieven voor de volgende dag bekend gemaakt. Hoe hoog de tarieven voor gas zijn hangen voornamelijk af van het aanbod en de vraag op de groothandelsmarkt. Bij kouder weer lopen de prijzen vaak op, en op zachtere dagen dalen de prijzen.

 

Vaste energietarieven versus dynamische energietarieven

Een energieleverancier fungeert vaak als tussenpersoon. Het bedrijf koopt namelijk energie bij de producent van energie in, en verkoopt het door aan u als klant. Traditioneel gezien betaalt u hier vaak een vaste prijs voor. Deze prijs ligt soms lager dan wat er ook de groothandelsmarkt gevraagd wordt, maar meestal zal hij er boven liggen. Hierdoor betaalt u eigenlijk te veel voor energie.

In onderstaande grafiek ziet u een mooi voorbeeld van de vaste gasprijs versus de actuele prijs die u bij energieleveranciers met dynamische tarieven zou betalen. Zoals u kan zien ligt de gasprijs bij de dynamische energieleverancier 99% van de tijd onder de lijn van de vaste gasprijs. Alleen tijdens een zeer ongebruikelijk situatie, waarbij er heel veel vraag was, lag de dynamische gasprijs heel even hoger dan de vaste gasprijs.

Vaste energietarieven versus dynamische tarieven
Bron: dynamische-energieprijzen.nl

Wat dit ons leert? In zo goed als alle situatie bent u goedkoper uit bij een energieleverancier met dynamische tarieven. Daarnaast biedt het klant zijn bij een energieleverancier met dynamische tarieven nog meer voordelen.

 

Dynamische tarieven; 35% goedkoper dan traditioneel energiecontract

Recentelijk is er onderzoek uitgevoerd door de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Uit dit onderzoek is gebleken dat energie afnemen op basis van dynamische tarieven fors goedkoper is dan een traditioneel energiecontract.

Kijkend naar gas dan bedroegen de gemiddelde jaarkosten bij een traditioneel energiecontract €1728 in 2022. Op basis van dynamische energietarieven ging dit om €1298. De gemiddelde besparing met dynamische energietarieven bedroeg dus €430 op jaarbasis. Onder de streep is gas op basis van dynamische tarieven 25% goedkoper.

Ook op het gebied van stroom waren dynamische tarieven fors goedkoper, nog goedkoper zelfs. Met dynamische tarieven betaalde huishoudens gemiddeld €761 tegenover €1176 met een variabele energieprijs. Het jaarlijkse prijsverschil was €415, of wel 35%.

Bij een energiecontract voor stroom en gas waren dynamische tarieven afgelopen jaar dus ruim €800 goedkoper dan een variabel energietarief.

 

Dynamische tarieven; 35% goedkoper dan traditioneel energiecontract

 

Wat zijn de voordelen van dynamische tarieven?

 • U betaalt altijd een eerlijke prijs, de huidige marktprijs voor stroom en gas. Uw energieleverancier rekent dus geen opslag boven op de inkoopprijs.
 • Bij de meeste energieleveranciers met dynamische tarieven bent u altijd vrij om te gaan. Geen gedoe met dure opzegboetes dus.
 • Uw energieleverancier is volledig onafhankelijk, en is niet gebaat bij uw verbruik. Hierdoor is de energieleverancier beter in staat u te ondersteunen bij het verminderen van uw energieverbruik.
 • U betaalt precies voor wat u gebruikt. Meer in de winter, en minder in de zomer.
 • Verbruik energie wanneer het goedkoop is, en bespaar op de manier nog meer op energie.

 

Wat zijn de nadelen van een energieleverancier met dynamische tarieven?

Eigenlijk zijn er niet echt nadelen aan een energiecontract met dynamische tarieven. Het enige nadeel wat u kunt ervaren is dat stroom en gas tijdelijk duur kunnen zijn op de groothandelsmarkt, en dat u hierdoor tijdelijk meer betaalt. Hierdoor kan de ene maandrekening een stuk hoger uitvallen dan de ander.

Gelukkig zijn dynamische tarieven bijna altijd goedkoper dan vaste tarieven, waardoor u dit verschil binnen no-time weer terug verdiend. Wel moet u er rekening mee houden dat u in de zomer wellicht wat geld opzij zet voor de hogere energierekeningen in de winter.

 

Welke energieleverancier bieden er dynamische tarieven?

Er is momenteel al een mooi aanbod aan energieleveranciers met dynamische tarieven. Deze energieleverancier lijken allemaal op elkaar, maar verschillen vaak toch in kleine details. Hieronder som ik enkele populaire energieleveranciers op die stroom en gas leveren tegen dynamische tarieven.

 • NextEnergy
 • easyEnergy
 • Frank Energie
 • NieuweStroom
 • Tibber
 • ANWB Energie
 • Zonneplan
 • Vrijopnaam
 • All-in-power
 • ZonderGas
 • GroeneStroomLokaal
 • energyZero
 • Mijndomein Energie

 

Wat is de beste energieleverancier met dynamische tarieven?

De meeste energieleveranciers met dynamische tarieven lijken veel op elkaar, maar toch verschillen ze vaak wel degelijk. Zo kunnen tarieven, voorwaarden, en extra services voor u als klant een groot verschil maken. Hieronder behandel ik het huidige aanbod, en zal ik toelichten wat ik momenteel zie als de beste energieleverancier met dynamische tarieven.

 

#1 NextEnergy – Beste energieleverancier met dynamische tarieven 🥇

NextEnergy - Beste energieleverancier met dynamische tarieven

Na een vergelijking van alle aanbieders komen wij tot de conclusie dat NextEnergy momenteel de beste energieleverancier is met dynamische tarieven. Ik zal u uitleggen waarom.

Bij NextEnergy betaalt u momenteel zeer scherpe tarieven, de laagste van alle energieleveranciers met dynamische tarieven. Zo ligt de stroomprijs geregeld onder de €0,40 per kWh en de gasprijs onder de €1,50 per m3. Dit is in de huidige markt erg goedkoop.

Naast voordelige tarieven biedt NextEnergy u altijd direct inzicht in de huidige tarieven voor stroom en gas. Hierop kunt u uw gedrag aanpassen, waardoor u nog meer geld kunt besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw was draaien en uw auto opladen op momenten wanneer het energienet overspannen is, en wanneer stroom dus erg goedkoop is.

Ook vraagt NextEnergy geen opslag voor het inkopen van stroom en gas. U betaalt alleen maandelijks €5,- per energieproduct. NextEnergy ‘’verdiend’’ dus maximaal €10,- aan u als klant. Verder is het bedrijf volledig onafhankelijk en is het vrij in u als klant te ondersteunen om energie te besparen.

Een laatste voordeel aan NextEnergy is dat het volledig bezig is met de toekomst. Zo kunt u als klant nu kiezen voor een thuisbatterij van NextEnergy. Met de NextBattery sluit u uw eigen opgewekte stroom thuis op. Hierdoor wordt u zelfvoorzienend, en gaan uw maandlasten nog verder omlaag.

💶 Kosten: €5,- per maand per product, €10,- per maand voor stroom en gas. Inkoopvergoeding €0,1286 per m3 en €0,0220 per kWh.

✅ Krijg inzicht in wanneer het energienet overbelast is en wanneer de prijzen dus laag zijn.
✅ U betaalt elke maand hetzelfde voor energie (voorschot).
✅ Opzeggen kan op elke moment, zonder boete.
✅ Kies voor het NextBattery systeem en wees klaar voor de toekomst!

 

2# Frank Energie – de runner-up op het gebied van dynamische energietarieven 🥈

Frank Energie - de runner-up op het gebied van dynamische energietarieven

Op dit moment bestempelen wij Frank Energie als een goede tweede, al is dit deels ook afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

Bij Frank Energie betaalt u nu tarieven die iets hoger liggen dan bij NextEnergy. Daarnaast betaalt u dezelfde vaste kosten per maand. Op dit vlak legt Frank Energie het dus net af tegen NextEnergy.

Hiernaast betaalt u bij Frank Energie elke maand uw werkelijke kosten, of dit prettig, hangt een beetje af van uw persoonlijke voorkeur. Persoonlijk vind ik het wel lekker als ik elke weet precies weet wat ik ga betalen. Zo kun je rekening houden met de energiekosten qua budgettering. Bij Frank Energie kunnen de energiekosten echter elke maand fors verschillen. Dit is onhandig is sommige gevallen, maar voorkomt wel dat u later veel moet bijbetalen.

Als laatste vinden wij het jammer dat Frank Energie geen thuisbatterij biedt net als NextEnergy. Voor klanten met zonnepanelen is een dergelijk oplossing erg interessant om zelfvoorzienend te worden. Om deze reden hopen wij dat Frank Energie een dergelijk oplossing ook aan zijn dienstverlening toevoegt.

💶 Kosten: €5,- per maand per product, €10,- per maand voor stroom en gas. Inkoopvergoeding €0,2657 per m3 en €0,0254 per kWh.

Belangrijkste kenmerken

✅ Stroom is 100% groen en gas is CO2-gecompenseerd.
✅ U kan altijd weg, zonder opzegboete.
✅ Betaal elke maand uw werkelijke energiekosten.
✅ Nu slecht €5,- per maand per product.

 

#3 Tibber – Prima mogelijkheid voor gasloze woningen 🥉

Prima mogelijkheid voor gasloze woningen

Tibber is een energieleverancier met dynamische tarieven die alleen stroom levert. Tibber geloofd namelijk in een toekomst zonder gas. Dit is een erg nobel doel, alleen niet heel handig voor huishoudens die toch nog gas gebruiken om hun woning te verwarmen. In dit geval zou u naast uw contract bij Tibber nog een contract ergens anders moeten hebben voor gas. Dit is in onze ogen erg omslachtig, en daarom is Tibber voor de meeste mensen niet de beste keuze.

Wanneer uw huishouden wel gasvrij is, dan is Tibber zeker een interessant optie. Zo rekent Tibber geen opslag voor het kopen van energie, en betaalt u slecht €3,99 per maand aan vaste kosten. Daarnaast biedt het 100% groene stroom uit Nederland en handige tools om energie te besparen.

Een van de speerpunten van Tibber is de Tibber Pulse, een slimme realtime energiemeter die u helpt energie te besparen. De Pulse van Tibber geeft u volledig inzicht in uw stroomverbruik, en toont uw verbruik in de Tibber-app. Zo kunt u direct zien welke apparaten veel verbruiken, en waar dus nog winst te boeken is.

Hiernaast kunt u de Tibber Pulse ook gebruiken om uw auto slim op te laden. Door uw auto op te laden op momenten dat u thuis weinig stroom verbruikt, voorkomt u overbelasting van uw hoofdzekering. In dit filmpje kunt u meer leveren over het nu van de Tibber Pulse.

💶 Kosten: €3,99 per maand. Inkoopvergoeding €0,02 per kWh.

✅ Neem stroom af voor de inkoopprijs, zonder marges.
✅ Geen mogelijkheid om gas af te nemen.
✅ Ondersteunt onder andere slim opladen, warmteregeling, en ander smart home toepassingen.
✅ Gebruik de Tibber Pulse (realtime energiemeter) en bespaar nog meer energie.

 

#4 NieuweStroom – Beste dynamische energieleverancier voor ondernemers

NieuweStroom - Beste dynamische energieleverancier voor ondernemers

Voor ondernemers is er ook een energieleverancier die stroom en gas biedt tegen dynamische tarieven, NieuweStroom. NieuweStroom is een energieleverancier speciaal voor ZZP’ers, MKB’ers, en grootzakelijke klanten.

Bij NieuweStroom kunt u energie afnemen tegen inkoopprijzen, met een transparante opslag. Hierdoor betaalt u altijd een eerlijke prijs.

Als klant van NieuweStroom heeft u meer inzicht in wanneer er veel stroom beschikbaar is in het net, en hierop kunt u uw bedrijfsprocessen aanpassen. Door energie af te nemen op momenten dat het goedkoop is kunt u eenvoudig veel kosten besparen. Daarnaast voorkomt u onnodige investeringen in het stroomnet en dat we afhankelijker worden van buitenlands gas.

Benieuwd wat u voor aanbod kunt krijgen bij NieuweStroom? Raadpleeg dan een van hun adviseurs. Deze kan u precies uitleggen hoe alles werkt en een persoonlijk aanbod doen wat betreft de vaste lievelingskosten en de opslag per kWh en m3.

💶 Kosten: Opslag per kWh en m3 plus vaste leveringskosten afhankelijk van uw verbruik, opwek en afwijkende verbruiksprofielen.

✅ Energieleverancier met dynamische tarieven speciaal gericht op de zakelijke markt (ZZP, MKB & Grootzakelijk).
✅ Biedt energie tegen inkoopprijzen met een transparante opslag.
✅ Flexibele contracten, u kunt altijd opzeggen. Ook als ondernemer.
✅ Biedt hulp bij innovatie en bespaarmogelijkheden.

 

#5 easyEnergy – De rode lantaarndrager

easyEnergy

Ook easyEnergy, een label van easyJet, biedt stroom en gas tegen dynamische tarieven. In onze ogen heeft easyEnergy echter nog wat werk aan de winkel.

Zo is easyEnergy niet erg voordelig. U betaalt namelijk boven op de vaste leveringskosten van €5,- per product per maand ook nog eens een opslag voor ingekochte energie. Voor stroom bedraagt deze minimaal 2,178 cent per kWh en voor gas 10,89 cent per kWh. Over het algemeen vragen energieleveranciers met dynamische tarieven één van beide, maar niet allebei.

Naast hoge tarieven biedt easyEnergy u als consument weinig extra’s qua service en tools. Zo bestaat er geen app om inzicht te hebben in uw verbruik en in de huidige energietarieven. Ook biedt easyEnergy geen mogelijkheid voor een slimme energiemeter of voor een thuisbatterij. Alles bij elkaar is de dienstverlening erg sober. Op de website valt er ook weinig informatie te vinden over waarom je nou echt klant zou moeten worden naast de dynamische tarieven. Om deze reden is easyEnergy de rode lantaarndrager in onze vergelijking.

💶 Kosten: €5,- per maand per product, €10,- per maand voor stroom en gas + een opslag per ingekochte kWh / m3.

✅ U betaalt een opslag aan easyEnergy per verbruikt kWh /m3.
✅ Stroom is altijd 100% groen.
✅ U bent vrij om te gaan wanneer u wil.
✅ Krijg de inkoop uurprijs voor het terugleveren van stroom.

 

Hoe kan ik overstappen op dynamische energietarieven?

Overstappen naar een energieleverancier met dynamische tarieven is erg eenvoudig. U kunt uzelf binnen enkele minuten aanmelden via hun website. Na uw aanmelding zal uw nieuwe energieleverancier zorgen dat uw huidige energiecontract wordt opgezegd. Let er wel op dat uw contract bijna verlopen is, ander riskeert u een overstapboete.

Uw oude en nieuwe energieleverancier zullen alles onderling regelen. Wanneer als gereed is ontvangt u zelf bericht met de startdatum van de levering. Wanneer uw nieuwe energieleverancier is gestart met leveren ontvangt u automatisch een eindafrekening van uw oude energieleverancier. Eigenlijk spreekt het allemaal voor zich.

 

Spoedaanvraag

Sommige energieleveranciers met dynamische tarieven bieden de mogelijkheid voor een spoedaanvraag. Op deze manier kunt u binnen enkele dagen al stroom en gas afnemen. Dit is soms erg handig wanneer u het simpelweg vergeten bent of ergens afgesloten bent.

Momenteel zijn de klantenservice afdelingen van veel energieleverancier onderbezet. Om deze reden hebben ook diverse energieleveranciers besloten spoedaanvragen momenteel niet aan te nemen.

Of een energieleverancier spoedaanvragen aanneemt kunt u normaliter op hun website vinden. Mocht u de informatie niet kunnen vinden dan kunt u altijd even contact opnemen met de klantenservice via telefoon of live chat.

 

Hoe weet ik wat de actuele energieprijzen zijn?

Eigenlijk kunt u bij elke energieleverancier met dynamische tarieven via een app wel inzien wat de huidige en historische energieprijzen zijn. Alleen bij easyEnergy heeft u geen toegang tot een app, en zult u dus online moeten inloggen om de tarieven te bekijken.

Ook via de website van EPEX kunt u de dagelijkse energieprijzen zien. EPEX staat voor de European Power Exchange. De EPEX is de belangrijkste elektriciteitsbeurs in Europa en is actief in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.

De tarieven voor stroom verschillen elk uur. Elk uur kan uw stroomtarief dus stijgen of dalen. Voor gas veranderen de tarieven alleen per dag. Elke dag wordt om 15:00 bekend gemaakt wat u de volgende dag voor gas betaalt.

 

Veelgestelde vragen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *