Loyaliteitsbonus energie – hoe werkt dat en waar krijg ik dit?

Vroeger was alles eenvoudiger, en toen heette een korting gewoon nog een korting. Maar tegenwoordig is dit niet meer zo. Zo krijg je soms gewoon korting, maar soms ook een loyaliteitsbonus of een cashback. Maar wat is nu precies een loyaliteitsbonus, of een cashback?

Op deze pagina zal ik u uitleggen wat een loyaliteitsbonus is, en waarom deze bedacht is. Daarnaast zal ik u uitleggen wat het verschil is tussen een loyaliteitsbonus en andere soorten kortingen zoals een cashback.

Voor wie liever gewoon direct de beste deal heeft toon ik ook direct even een paar acties met een interessante loyaliteitsbonussen.

 

Wat is een loyaliteitsbonus?

Een loyaliteitsbonus is een korting op uw energiecontract die u ontvangt wanneer u loyaal blijft. Dit betekent dat de korting alleen wordt geactiveerd wanneer u de volledige contractduur van uw overeenkomst uitzit.

Wanneer u bijvoorbeeld een eenjarig energiecontract afsluit met €200 loyaliteitsbonus dan ontvangt u deze korting na het uitzitten van de 12 maanden. Wie eerder overstapt of opzegt, die kan fluiten naar zijn korting.

 

Wat is het verschil tussen een welkomstkorting, loyalteitsbonus, en een cashback?

Over het algemeen kunnen we de volgende kortingen onderscheiden:

 • Welkomstkorting: een korting om u welkom te heten. Deze korting wordt uitgekeerd voor het betalen van het tweede termijnbedrag.
 • Loyaliteitsbonus: Een korting die u ontvang na het uitzitten van de volledige contractduur. Dit kan één jaar zijn maar ook twee of meer.
 • Cashback: De cashback korting wordt op de eerste jaarafrekening verrekend.

Hou er wel rekening mee dat de regels over kortingen vaak kunnen verschillen per energieleverancier. Het is dus altijd belangrijk om de kleine lettertjes goed te lezen.

 

Welke energieleveranciers bieden een loyaliteitsbonus?

Niet alle energieleveranciers bieden een loyaliteitsbonus. Zo bieden sommige energieleverancier geen kortingen, of gewoon ouderwetse directe kortingen.

Op dit moment kunt u de loyaliteitsbonus onder andere terug vinden bij Eneco en Energiedirect.

Door uw energieverbruik in te voeren in onze energievergelijker kunt u direct zien bij welke energieleverancier u het goedkoopste uit bent. Tijdens de calculatie van de maandprijs wordt hierbij altijd rekening gehouden met de korting die u kunt ontvangen.

 

Hoogste loyaliteitsbonus van dit moment – Energiedirect

Bij energieleverancier Energiedirect kunt u op dit moment de hoogste loyaliteitsbonus ontvangen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, de productkeuze, en uw energieverbruik kunt u nu tot wel €430 loyaliteitsbonus krijgen.

Naast deze forse korting profiteert u bij Energiedirect van een prima service en een erg handig energie app. Ook regelt Energiedirect uw complete overstap waardoor u heen omkijken hebt naar bijvoorbeeld het opzeggen van uw huidige energieleverancier.

 

Hoogste loyaliteitsbonus van dit moment - Energiedirect

 

Beste kortingen op dit moment

 1. Energiedirect – 1 jaar vast – tot €430 korting
 2. Essent – 1 jaar vast – €270 korting
 3. Vattenfall 1 jaar vast – €250 korting
 4. Vandebron – 1 jaar vast – €240 korting
 5. Budget Energie – 1 jaar vast – €220 korting
 6. Eneco – 1 jaar vast – €170 korting
 7. Vandebron – 3 jaar vast – €240 korting
 8. Greenchoice – 1 jaar vast €185 korting
 9. Pure Energie – 1 jaar vast – €180 korting
 10. Frank Energie – dynamisch – €130 korting

 

Waarom is de loyaliteitsbonus in het leven geroepen?

Sinds 1 juni 2023 zijn de regels over het opzeggen van een energiecontract veranderd. Zo mogen energieleveranciers vanaf nu een opzegvergoeding vragen over verloren winsten. Kan men de energie die u nog zou af nemen nu voor minder geld kunnen verkopen, dan moet u het verschil betalen.

Hiernaast zijn ook de regels wat betreft welkomstcadeaus veranderd. Wanneer u een korting ontvangt dan mag de energieleverancier deze terug vragen wanneer u binnen 6 maanden opzegt. De welkomstpremie hoeft niet te worden terug betaald wanneer u de korting later krijgt dan na de betaling van uw tweede termijnbedrag.

Om zich voor deze verandering te beschermen hebben sommige energieleveranciers hun kortingen aangepast. Energieleveranciers willen namelijk niet een hoge korting geven aan klanten die al weer snel vertrekken. Door de korting pas te geven na het uitzitten van de looptijd weten energieleverancier dit probleem te voorkomen.

 

Nieuwe loyaliteitsbonus: €250 korting bij Vattenfall

Sinds kort heeft ook Vattenfall weer een leuke korting in het leven geroepen. Wie nu kiest voor een eenjarige overeenkomst voor stroom en gas ontvangt maar liefst€250 korting. Deze eenmalige korting wordt tijdens de eerste jaarafrekening verrekend. Hiermee is het in feite hetzelfde als een loyaliteitsbonus dus.

Naast €250 korting profiteert u met deze actie van vaste lage tarieven voor stroom en gas. Deze staan vast gedurende de looptijd van 12 maanden. Dit betekent dus dat u niet overwachts geconfronteerd kan worden met hogere energieprijzen.

Benieuwd wat u met dit energieproduct gaat betalen? Bereken het zelf via de website van Vattenfall!

 

Vattenfall 1 jaar vast tarieven vs overige Vattenfall producten

 

Welke korting is het beste om af te sluiten?

Voor u als consumenten kan u het beste kiezen voor een contract met een directe korting. Zo voorkomt u dat u uw korting moet terug betalen wanneer u onverwacht niet de gehele looptijd kan uitzitten.

Hou er wel rekening met dat u uw korting altijd terug moet betalen wanneer u binnen 6 maanden opzegt. Gedurende het eerste halve jaar is het dus niet verstandig om op te zeggen.

 

Tip: staar u niet blind op een korting

Korting is natuurlijk leuk, wij Nederlanders zijn dol op korting. Maar aan korting heeft u weinig als de tarieven voor stroom en gas erg hoog zijn.

Staat u dus niet blind op een hoge korting, maar kijk naar het hele plaatje. Een balans tussen scherpe tarieven en een mooie korting is natuurlijk het allerbeste.

Door gebruik te maken van onze energievergelijker kunt u berekenen wat u per jaar gaat betalen op basis van de actuele energietarieven en eventuele kortingen. Dit geeft het beste beeld van wat voor u de goedkoopste aanbieder is. Ik zou u dus ook altijd aanraden om gebruik te maken van deze tool.

 

Energiecontract verlengen

In sommige gevallen is het ook zo dat energieleverancier een loyaliteitskorting bieden wanneer u besluit te verlengen. Op deze manier worden ook bestaande klanten beloond voor hun loyaliteit. Wanneer een loyaliteitskorting beschikbaar komt dan ontvangt u hier vaak vanzelf melding van. Zo zal de energieleverancier u een bericht sturen dat er een verlengaanbod met korting voor u klaar staat.

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave