Wat is de beste slimme thermostaat?


Veel Nederlandse huishoudens stappen tegenwoordig over op een slimme thermostaat (ook wel slimme meter). Dit is handig omdat deze op afstand te besturen is via telefoon of tablet. Daarnaast geeft het extra inzicht in onder andere verbruikscijfers. Maar wat is nou eigenlijk de beste slimme thermostaat? Om antwoord te kunnen geven op de vragen hebben wij onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de populairste thermostaten van dit moment. Hieronder zullen wij u helpen om antwoord te krijgen op de vraag welke slimme thermostaat het beste is voor uw persoonlijke situatie.

 

Direct naar;

 

Let op uw verwarmingssysteem

Welke slimme thermostaat voor uw situatie het beste is hangt onder andere af van uw verwarmingssysteem. Zo kunt u warm water ontvangen door middel van een cv-ketel of stadsverwarming. Welke thermostaat het beste bij u past hangt onder andere af van uw verwarmingsbron.

 

Stadswarmte

Ontvangt u warmte door middel van stadsverwarming? Dan moet u er voor zorgen dat u ook een slimme thermostaat kiest die aangesloten kan worden op een stadswarmteregelaar. Wanneer deze aansluiting niet mogelijk is zal uw slimme meter onbruikbaar zijn. Kies bijvoorbeeld voor de Nest Learning Thermostat, Tado Slimme Thermostaat of de Honeywell Chronoterm Touch wanneer u warmte ontvangt via stadsverwarming. Check op deze pagina de populairste slimme thermostaten die u kunt gebruiken in combinatie met stadsverwarming.

 

Warmte via cv-ketel

Verwarmt u uw eigen water met een cv-ketel? Dan is het belangrijk om te kijken wat voor cv-ketel u heeft. Het is namelijk zo dat nieuwe alle slimme thermostaten op alle soorten cv-ketels passen. Koopt u een aan/uit thermostaat? Dan is de kans erg groot dat deze op uw cv-ketel past. Hebt u een modulerende cv-ketel? Zorg dan dat u een slimme thermostaat aanschaft die samenwerkt met modulerende cv-ketels. Hieronder leggen wij uit wat het verschil is tussen aan/uit en modulerende thermostaten.

 

Verschil aan/uit thermostaat en modulerende thermostaat

Zoals de naam al doet vermoeden doet een aan/uit thermostaat niets anders dan de cv-ketel aan of uit schakelen. Is er een warmtevraag in uw woning? Dan schakelt de thermostaat uw cv-ketel aan. Is er geen warmte nodig? Dan schakel de thermostaat uw cv-ketel helemaal uit. Aangezien de aan/uit cv altijd op een hoog volume draait verbruikt deze veel stroom.

Een modulerende cv-ketel werkt anders. Deze verwarmt het water namelijk continue tot een bepaalde minimumniveau. De cv-ketel wordt in dit geval nooit helemaal uitgeschakeld. Hierdoor is uw water snel op temperatuur en kost het minder energie om uw water te verwarmen. Een modulerende cv-ketels is dus zuiniger en beter voor het milieu. Het nadeel van deze cv-ketel is alleen dat de thermostaat wel moet kunnen samenwerken met de ketel.

 

Warmteprogramma’s

Wilt u zelf warmteprogramma’s voor uw woning opstellen? Zorg dan dat u kiest voor een klokthermostaat. Met een klokthermostaat is het namelijk eenvoudig om diverse programma’s in te stellen. Zo slaat uw verwarming altijd op de juiste tijd aan en schakelt hij vanzelf op de juiste tijd weer uit. Het nadeel van deze thermostaten is dat u zelf controle moet houden over het verwarmingsschema. Wilt u een klokthermostaat? Kies dan bijvoorbeeld voor de Honeywell Chronotherm Touch, de Remeha eTwist thermostaat of de Nefit ModuLine Easy thermostaat.

 

Is de Honeywell EvoHome thermostaat de beste slimme thermostaat voor uw situatie?

Is de Honeywell EvoHome thermostaat de beste slimme thermostaat voor uw situatie?

 

Uw verwarming op afstand bedienen?

Wilt u uw thermostaat op afstand kunnen bedienen? Kies dan voor een slimme thermostaat. Zo hebt u altijd controle over het comfort in uw woning. Uw slimme thermostaat is eenvoudig te besturen via uw smartphone of tablet. En bent u uw verwarming vergeten uit te zetten? Dan schakelt u hem onderweg nog even snel uit. Hiervoor hebt u uiteraard wel een smartphone, tablet of smartwatch nodig. Op dit moment is de Nest Learning Thermostat erg populair. Momenteel worden onderstaande modellen gezien als de beste slimme thermostaten van dit moment;

 

Waarop nog meer letten bij aankoop slimme thermostaat?

Zoals eerder behandeld is het belangrijk om te kijken naar uw verwarmingssysteem en uw eisen op het gebied van besturing. Maar naast deze factoren zijn er nog diverse andere dingen waarop u kunt letten bij het kiezen van de beste slimme thermostaat voor uw situatie. Momenteel zijn de volgende features ook nog erg handig in sommige gevallen.

 

Zelflerende eigenschappen

Diverse van de eerder genoemde thermostaten zijn zelflerend. De bekendste hiervan is uiteraard de Nest Learning Thermostat. Het handige van een dergelijke thermostaat is dat het apparaat uw voorkeuren leert kennen. Volgens zet de zelflerende thermostaat dit om in een slim verwarmingsprogramma. Zo hebt u eigenlijk helemaal geen omkijken meer naar uw verwarming. Uw zelflerende thermostaat weet namelijk wanneer u weggaat, en wanneer u weer thuiskomt. Zo bespaart u energie, en geld op uw energierekening.

 

Compatible met OpenTherm

OpenTherm is een specifieke taal die begrepen wordt door alle modulerende cv-ketels en thermostaten. Wanneer u een dergelijke thermostaat koopt weet u zeker dat deze met alle modulerende cv-ketels werkt. Wel zo eenvoudig! Ondersteunt uw modulerende thermostaat geen OpenTherm? Dan spreekt deze waarschijnlijk een eigen merk specifieke taal. Hierdoor hebt u minder keuze wanneer u eens een nieuwe cv-ketel aanschaft. Of u zult weer een nieuwe slimme thermostaat moeten aanschaffen. Wat natuurlijk zonde is.

 

Draadloos met RF-Module

Diverse thermostaten zijn draadloos. Dit is handig omdat deze dan op alle plaatsen in woning geplaatst kan worden. Koopt uw een draadloze slimme thermostaat? Dan plaatst u een RF-module op de originele thermostaat aansluiting. Deze zal dan de communicatie met uw cv-ketel in stand houden. Zo kan u uw cv-ketel toch draadloos bedienen!

 

Geofencing

Slimme thermostaten die over Geofencing beschikken kunnen een connectie maken met uw smartphone. Op basis van uw aanwezigheid kan uw thermostaat vervolgens uw verwarming aan- of uitschakelen. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen om uw verwarming uit te schakelen wanneer u meer dan 5 kilometer van uw woning verwijderd bent. En wanneer uw slimme thermostaat ook IFTTT ondersteunt kunt u op basis van Geofencing ook nog eens andere slimme apparaten orders geven.

 

Aanwezigheidsdetectie

Naast het feit dat sommige slimme thermostaten uw aanwezigheid checken op basis van uw smartphone (Geofencing) zijn er nog meer mogelijkheden. Zo is de Nest thermostaat bijvoorbeeld uitgerust met bewegings- en omgevingslichtsensoren. Op basis hiervan kan de thermostaat zien of u aanwezig bent, en in welk vertrek van de woning. Op basis van deze informatie zou eventueel ook de temperatuur weer geregeld kunnen worden.

 

IFTTT ondersteuning

Diverse slimme thermostaten bieden ook ondersteuning aan IFTTT (If This Then That). Dit betekent dat de slimme thermostaat door middel van een eenvoudige programmeertool ook andere domotica kan aansturen. Zo kunt u uw slimme thermostaat bijvoorbeeld ook laten communiceren met de slimme Philips Hue lampen. Klein voorbeeld; wanneer uw slimme thermostaat door middel van Geofencing ziet dat u uw woning hebt verlaten, kan het besluiten om ook uw verlichting uit te schakelen. Op deze manier wordt uw woning nog slimme en energievriendelijker.

Een andere slimme combinatie is de integratie, bijvoorbeeld door Nest, met rook- en dioxinemelders. Of de koppeling met binnen- en buitencamera’s in uw woning. Zo ontvangt u vanzelf een bericht via uw thermostaat dat er een rookprobleem is. Of dat er bijvoorbeeld iemand door uw woning loopt. Zo hebt u nog meer controle over uw woning wanneer u zelf afwezig bent.

 

Zone regeling

Sommige slimme thermostaten zijn uitgerust met zone regeling. Dit betekent dat u de temperatuur per vertrek in uw woning kunt regelen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van slimme radiatorknoppen. Zo verwarmt u enkel vertrekken waar u momenteel bent. Dit bespaart energie, en geld!

 

Overige kenmerken waar u op kunt letten

Onderstaande kenmerken kunnen ook nog belangrijk voor u zijn. Dit is wel geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Zo kunt u onder andere ook denken aan;

 • Is de thermostaat eventueel draadloos aan te sluiten?
 • Heb ik een service abonnement nodig of komen er nog extra kosten bij kijken?
 • Kan ik de slimme thermostaat eenvoudig zelf installeren? Of moet ik een monteur laten komen?
 • Is de slimme thermostaat geschikt voor het gebruik van vloerverwarming?
 • Is er standaard WiFi ingebouwd om verbinding te maken met het internet?
 • Wilt u uw thermostaat besturen met een app, touchscreen of de desktop?
 • Kan ik de interface ook instellen op de Nederlandse taal?
 • Biedt het bedrijf achter de slimme thermostaat ook goede support bij problemen?
 • Heeft de thermostaat ook een slimme app voor uw type smartphone?

 

Energiebesparende mogelijkheden slimme thermostaat

Ondanks de vele claims van energieleverancier en producenten blijken de energiebesparende effecten beperkt. Zo blijkt uit onderzoek dat huishoudens met een slimme meter amper 1 procent minder energie verbruiken. Dit is een stuk minder dan de gehoopte besparing van rond de 3,5 procent. Deze resultaten kwamen naar voren na het reeds plaatsen van slimme thermostaten in 25% van de Nederlandse huishoudens.

In ons beeld moet een slimme thermostaat ook vooral gezien worden als een verbetering van het wooncomfort. Het is namelijk gebruiksvriendelijk voor bewoners, en maakt de integratie met andere comfort verhogende producten mogelijk. Hierdoor kan op termijn een hele woning ‘’slim’’ gemaakt worden. Wat is uw ervaring met de energiebesparende mogelijkheden? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel!

 

Nadelen slimme thermostaat

Naast diverse voordelen heeft de slimme thermostaat ook diverse nadelen. Zo is een besparing niet te garanderen. Dit komt namelijk omdat het erg belangrijk is hoe u omgaat met de thermostaat. Daarnaast liggen de aanschafkosten van een slimme thermostaat flink hoger. Hierbij gaat het al snel om enkele honderden euro’s. Naast deze nadelen kan de thermostaat ook uw privacy schenden. Zo weet u thermostaat hoe u leeft, wanneer u weg bent en hoeveel energie u verbruikt. In het geval van een hack kan dit behoorlijk consequenties hebben. Ook hierbij kunt u letten bij het uitkiezen van een thermostaat. Zo slaat Nest uw gegevens online op (gevaarlijker?) en Toon lokaal op het apparaat (veiliger?).

 

Kosten slimme thermostaat

Bij de aanschaf van een slimme thermostaat moet u rekening houden met twee type kosten. Zo geldt er voor de meeste thermostaten een aanschafprijs tussen de €249,00 en €299,00. Dit bedrag betaalt u eenmalig voor de aanschaf en eventueel voor de installatie (optioneel). Daarnaast hebt u bij diverse thermostaten ook te maken met een abonnementsprijs. Zo rekent Eneco voor Toon ongeveer €3,95 per maand voor het gebruik van de extra diensten.

Naast de eenmalige aanschaf en de abonnementsprijs is het ook mogelijk dat u nog extra kosten kwijt bent aan accessoires. Zo biedt Nest een rook- en koolmonoxidemelder voor €109,00. Daarnaast bieden diverse aanbieders ook slimme schakelaars voor tussen de €49,00 en €65,00. Hiermee kunt u bijvoorbeeld andere apparaten of radiatoren bedienen via uw slimme thermostaat.

Door de vele optionele extra kosten raden wij u aan om voor de aanschaf goed in beeld te brengen wat het totale kostenplaatje wordt. Op basis hiervan kunt u ook nog een kijken wat de beste slimme thermostaat voor uw situatie is.

 

Beste slimme thermostaten van dit moment (Top 10)

Hieronder vindt u de Top 10 Beste Slimme Thermostaten van dit moment. Welke het beste bij uw situatie past is uiteraard belangrijk voor de keuze welke u aanschaft.

 

1. Nest Learning Thermostat

Zonder twijfel de meest populaire slimme thermostaat binnen en buiten Nederland. De Nest thermostaat! Nest werkt samen met alle cv-ketels waardoor hij voor iedereen toegankelijk is. Of het nu om een Aan/Uit of modulerende cv-ketel gaat. Met de Nest Learning Thermostat hebt u altijd controle over de temperatuur in uw woning. Bedien uw thermostaat vanaf afstand via uw smartphone of tablet met de handige Nest App. Bespaar op uw energiekosten door het slimme verwarmingsschema van Nest. Wist u dat de Nest Thermostaat uw leefschema al binnen een week heeft vastgelegd? En op basis daarvan de temperatuur in uw woning regelt! Een van de vele voordelen van de 3e generatie Nest thermostaat.

Prijs: €249,00 nu €209,00
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Amazon Alexa, Google Assistant, Homey, IFTTT en Works with Nest.
App; Ja.
Kleuren; Wit, Zwart en Koper
Overig: Zelflerend en bruikbaar i.c.m. stadsverwarming.

 

 

Nest Learning Thermostat

 

2. Tado Slimme Thermostaat V3+

De Tado Slimme thermostaat werkt op basis van een heel simpel principe. Het zorgt er namelijk voor dat uw woning op temperatuur is wanneer uw smartphone in de buurt is. Hoe dit werkt? U koppelt de Tado Slimme thermostaat met het GPS-signaal van uw smartphone. Wanneer u thuis bent wordt u huis automatisch verwarmt. En wanneer u buiten de deur bent gaat de verwarming vanzelf uit. Een erg handig systeem aangezien eigenlijk iedereen zijn telefoon altijd op zak heeft. Naast dit principe maakt Tado ook gebruik van weersvoorspelling bij het opstellen van het verwarmingsprogramma.

Naast de slimme thermostaat biedt Tado ook slimme radiatorknoppen. Met deze knoppen is het mogelijk om de temperatuur per vertrek in uw woning te regelen. Hierdoor kunt u volgens Tado tot wel 31 procent op uw jaarlijkse energiekosten besparen.

Prijs: €179,00.
Prijs Radiatorknop: €77,95.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Google Assistant, Alexa, Apple HomeKit en IFTTT.
App; Ja.
Overig: Zelflerend en houdt rekening met het weer.

 


Tip: Sinds kort is de Tado Slimme Thermostaat V3+ ook beschikbaar. Het voordeel van de nieuwe V3+ is dat deze samenwerkt met onder andere Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Echo en Alexa. Daarnaast ondersteunt deze thermostaat OpenTherm en IFTTT. Wanneer u hem nu via Coolblue besteld dan ontvangt u €40,00 korting (€159,00 in plaats van €199,00). Lees alles over de Tado V3+ thermostaat op deze pagina!

Tado App met Slimme Radiatorknop

 

3. Honeywell Chronotherm Touch Thermostaat

Update: De Honeywell Chronotherm Touch is niet meer leverbaar. Een goed alternatief voor de Chronotherm Touch vindt u hieronder, de Lyric T6.

Dit is momenteel een van de beste beoordeelde slimme thermostaten binnen de markt; de Honeywell Chronotherm Touch! De Honeywell Chromotherm Touch thermostaat is een slimme klokthermostaat die samenwerkt met alle cv-ketels. De thermostaat is geheel instelbaar en werkt niet via een app. Aangezien de thermostaat zelflerend is wordt uw woning altijd voldoende verwarmt op de momenten dat u er bent. De verwarming slaat bijvoorbeeld aan wanneer u uit werk thuis komt, en gaat uit op het tijdstip dat u normaal gesproken naar bed gaat. Hierdoor hebt u niet alleen geen omkijken meer naar uw thermostaat, u bespaart nog energie ook! De Honeywell Chronotherm Touch thermostaat is qua design redelijk eenvoudig maar is wel eenvoudig te bedienen via het touchscreen. Dankzij deze thermostaat is het mogelijk kom een 7-daags weekprogramma op te stellen met tot wel 6 perioden per dag.

Prijs: €146,00.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Nee.
Overig: Zelflerende en optimaliserende klokthermostaat.

 

 

Honeywell Chronotherm Touch Thermostaat

 

4. Honeywell Lyric T6 Thermostaat

De Honeywell Lyric T6 Thermostaat is slim en zelflerend. Daarnaast is de thermostaat geschikt voor stadverwarming en alle type cv-ketels. Of u nu een Aan/Uit of een Modulerende cv-ketel hebt, de Lyric T6 Thermostaat kan er mee overweg. Bedien ook uw thermostaat op afstand met de handige Honeywell-app voor iOS of Android. En dankzij het zelflerende karakter van de thermostaat hoeft u hem steeds minder te bedienen. Zo weet de thermostaat al binnen een week wat uw leefstijl is en hoe de temperatuur hier het beste op aangepast kan worden. Zo verspilt u minder verwarmingskosten en bespaart u op de energierekening! Daarnaast is het nog lekker duurzaam ook. Momenteel is de snoerloze versie van de Honeywell Lyric T6 leverbaar voor €201,00. De versie met snoer is al verkrijgbaar vanaf €155,00 via Coolblue.

Prijs: €155,00 / €200,90 (Draadloos).
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit en IFTTT.
App; Ja.
Overig: Zelflerende en leverbaar met of zonder draadloze functie.

 

 

 

Honeywell Lyric T6 Thermostaat

 

5. Nefit Moduline Easy Thermostaat

De Nefit Moduline Easy thermostaat is vanaf meerdere devices te bedienen via de slimme Nefit Easy-app. De thermostaat is zelflerend waardoor u hem op termijn niet meer handmatig hoeft in te stellen. De Nefit Moduline Easy is relatief groot en beschikt over een volledig touchscreen. De slimme thermostaat is mooi vormgegeven en de menu’s werken erg overzichtelijk. Via de Nefit Easy-app is het onder andere mogelijk om de temperatuur aan te passen en om een klokprogramma in te stellen. Zo hebt u altijd en overal controle over uw verwarming! De Nefit Moduline Easy thermostaat is voor optimaal in het gebruik in combinatie met een modulerende cv-ketel. Het gebruik in combinatie met een aan- uit cv-ketel wordt niet aangeraden.

Prijs: €219,00.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; IFTTT.
App; Ja.
Overig: Zelflerende en leverbaar met Easy Connect Adapter.

 

 

Nefit Moduline Easy Thermostaat

 

6. Toon Thermostaat

De Toon Thermostaat is in Nederland vooral bekend door de reclames van Eneco. Maar het is niet verplicht om een Eneco contract te hebben wij de aanschaf van Toon. Om gebruik te kunnen maken van alle functies van deze handige slimme thermostaat hebt u wel een abonnement nodig. Dit abonnement kost u €3,50 per maand en is maandelijks opzegbaar. Hiermee krijgt u dan wel toegang tot alle functies waaronder uitgebreid inzicht in uw verbruik en handige bespaartips.

Toon is verder compatibel met alle types cv-ketels en daarnaast is de thermostaat zelflerend. Dit betekent dat hij snel uw leef ritme analyseert en op basis hiervan verbetering doorvoert. Hierdoor hoeft u al snel helemaal niet meer op uw thermostaat te letten. Toon heeft standaard WiFi, ondersteund OpenTherm en kan gebruik maken van Geofencing.

Prijs: €275,00.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Fibaro, Philips Hue, Alexa en Amazon Echo
App; Ja.
Overig: Inclusief installatie en exclusief maandelijks abonnement van €3,50 (maandelijks opzegbaar).

Toon is momenteel niet meer verkrijgbaar via Coolblue. U kunt Toon enkel aanschaffen voor €275,00 via Eneco. Daarnaast ontvangt u de slimme thermostaat gratis bij een vierjarig energiecontract.

 

 

Toon Thermostaat met Toon App

 

7. Remeha eTwist Thermostaat

Update: Helaas, de Remeha eTwist thermostaat is niet meer leverbaar via Coolblue. Een goed alternatief voor de eTwist is de Nest thermostaat of Tado slimme thermostaat.

De Remeha eTwist is een slimme thermostaat met een fraai design. De eTwist is geschikt voor alle type cv-ketels en stadsverwarming. De eTwist is volledig zelflerend en te bedienen via de handige smartphone app. U kunt er overigens ook gewoon voor kiezen om de thermostaat met de hand te bedienen. Hiervoor hoeft u hem enkel te draaien zoals vroeger gebruikelijk was.
Aangezien de eTwist beschikt over een mooi groot verlicht scherm is deze uitermate geschikt voor mensen die slechter zicht hebben. De eTwist is scherp geprijsd en nu te bestellen voor €187,95 bij Coolblue. Voor deze prijs ontvangt u een goede thermostaat die er mooi uit ziet en eenvoudig te monteren is. Daarnaast krijgt u met de eTwist meer inzicht in uw energieverbruik en kosten.

Prijs: €187,95.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Ja.
Overig: Zelflerend en mooi groot verlicht scherm die de tijd en temperatuur toont.

 

 

Toon Thermostaat met Toon App

 

8. Netatmo Thermostaat

De Netatmo slimme thermostaat heeft een fraai design en is voordelig geprijsd. Momenteel is de thermostaat te bestellen vanaf €159,00 bij Coolblue. En vandaag besteld, is morgen in huis! De Netatmo thermostaat is geschikt voor alle soorten cv-ketels waardoor deze breed inzetbaar is. Aangezien de Netatmo zelflerend is zult u deze op termijn amper meer hoeven te bedienen. En wilt u de temperatuur toch wijzigen? Dan kunt u dit eenvoudig via de gratis App doen. En Netatmo heeft nog meer voordelen! Zo is de slimme thermostaat gebruiksvriendelijk, door meerdere accounts te bedienen en hij ondersteunt het gebruik van Apple HomeKit. De Netatmo thermostaat heeft wel een draadloze module nodig om het bedienen via de app mogelijk te maken. Wat in sommige gevallen vervelend kan zijn.

Prijs: €159,00.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Ja.
Overig: Zelflerend, draadloos en meer inzicht in energieverbruik door de gratis Netatmo app voor smartphone of tablet.

 

 

Netatmo Thermostaat

 

9. ThermoSmart Wifi-Thermostaat (Advanced)

Update: Ook de ThermoSmart Wifi-Thermostaat is niet meer leverbaar via Coolblue. Wel is deze nog te bestellen via enkele andere gespecialiseerde webshops.

De Thermosmart Wifi-Thermostaat is een slimme thermostaat die geschikt is voor alle type cv-ketels. Ook is de thermostaat geschikt voor het gebruik in combinatie met stadsverwarming of vloerverwarming. Deze slimme thermostaat is zelflerend of te bedienen via de handige smartphone app, tablet of dekstop. Aangezien de ThermoSmart een eigen verwarmingsprogramma opstelt hoeft u deze overigens weinig te bedienen. En de Thermosmart slimme thermostaat is niet alleen zelflerend. Hij is werkt namelijk ook op basis van Geofencing. De ThermoSmart Wifi-thermostaat is daarnaast ook nog eens geschikt voor IFTTT en OpenTherm.

Prijs: €229,00.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Ja.
Overig: Zelflerend, Draadloos, te gebruiken via smartphone, laptop en dekstop en ondersteunt IFTTT en OpenTherm.

 

 

Thermosmart Webportal

Thermosmart Webportal

 

10. Spider Connect Thermostaat

De Spider Connect is een mooie slimme thermostaat die te besturen is via de display of de smartphone app. De Spider Connect is niet zelflerend maar wel in te stellen door middel van een klokprogramma. De thermostaat werkt samen met alle type cv-ketels en stadsverwarming. Waardoor hij voor veel huishoudens geschikt is. De Spider Connect wordt standaard geleverd met 2 jaar garantie, OpenTherm ondersteuning en Wi-Fi. Het apparaat is momenteel nog redelijk duur vergeleken met andere thermostaten binnen de markt. Vanaf €279,00 hangt de Spider Connect in uw woonkamer.

Prijs: €279,00.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Ja.
Overig: Compatible met Itho Daalderop ventilatiesysteem en vloerverwarming.

 

 

Spider Connect Thermostaat

 

Installatie slimme thermostaat

Na het kiezen en aanschaffen van uw nieuwe slimme thermostaat kunt u overgaan op de installatie. Afhankelijk van de thermostaat die u hebt gekozen kunt u deze direct aansluiten op de cv-ketel, of koppelen door middel van een ketelmodule. Wanneer u de thermostaat direct kunt aansluiten dan doet u dit op de traditionele manier met een twee-aderig draad. Werkt u slimme thermostaat met een ketelmodule? Dan zal u deze op de cv-ketel moeten aansluiten waarna u deze koppelt met uw slimme thermostaat. U kunt de module aansluiten door deze aan te sluiten via het bestaande draad dat loopt van de cv-ketel naar de thermostaat. In sommige gevallen kan het overigens handiger zijn om een extra stukje kabel te kopen waarmee u de module aansluit op uw cv-ketel.

 

Verschil slimme meter en slimme thermostaat

Vaak worden de termen door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zijn slimme meters en slimme thermostaten twee hele verschillende dingen. De slimme meter is het apparaat dat u in uw meterkast hangt. Deze nu slimme meter zorgt ervoor dat energieleveranciers uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen. Dit is handig, want op deze manier hoeft er geen monteur meer langs te komen om dit te doen. Daarnaast kunnen energieleveranciers hierdoor beter anticiperen op een veranderd verbruik. Hierdoor kan het voorschot eerder aangepast worden waardoor flink bijbetalen verleden tijd is. Op dit moment hebben ongeveer 3 miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter. De rest hebben nog een traditionele analoge meter hangen.

Daarnaast is de (slimme) thermostaat de regelaar die aan uw muur hangt. Hiermee regelt u de temperatuur in huis. Dit was traditioneel een draaiknop waarmee u de temperatuur omhoog of omlaag bijstelt, maar tegenwoordig steeds vaker een display met informatie. Deze nu slimme thermostaat staat in verbinding met uw verwarmingssysteem en kan bediend worden door middel van een app of verwarmingsrooster. Daarnaast kan men met een slimme thermostaat veel informatie uitlezen. Hierdoor is het makkelijker om bespaarkansen te vinden, en zo op de energierekening te besparen.

 

Slimme thermostaat bij energiecontract

Het is overigens niet altijd nodig om zelf een slimme thermostaat aan te schaffen. Bij diverse energieleveranciers is het momenteel mogelijk om een slimme thermostaat bij uw nieuwe energiecontract te krijgen. Zo biedt Eneco de slimme thermostaat Toon aan. En bij de NLE kunt u kiezen voor de Anna thermostaat. Essent heeft een samenwerking met Nest en biedt momenteel een gratis thermostaat aan bij een vijfjarig energiecontract. Check in onderstaande tabel wat de verschillen zijn tussen de diverse thermostaten. Klik op de button ”Bekijken” om meer informatie te lezen over het aanbod.

ApparaatToon (Eneco)Anna (NLE)Nest Thermostat E (ENGIE)Nest (Essent)
Gratis te ontvangen bij4 Jaar Vast5 Jaar Vast4 jaar vast5 Jaar Vast
(€99,- / 3 Jaar)
StadverwarmingNeeNeeJaJa
ZonnepanelenNeeNeeJa, boilerJa, boiler
WarmtepompNeeNeeJaJa
VloerverwarmingNeeNeeJaJa
ZelflerendJaJaJaJa
Weer monitoringJaJaJaJa
Geo-fencingNeeJaJaJa
BewegingsdetectorNeeJaJaJa
Meet luchtvochtigheidNeeNeeJaJa
Kosten per maand€4,50€3,99GeenGeen
Aanschafprijs€275,00€249,00€219,00€249,00
Afsluiten? Actie verlopen

 

Conclusie; Beste slimme thermostaat 2019

Eigenlijk kunnen we na dit artikel wel concluderen dat er niet een specifieke beste slimme thermostaat van 2019 is. Dit komt omdat de beste slimme thermostaat erg afhankelijk is van uw specifieke woonsituatie en wensen. Wat wel opvalt is dat diverse thermostaten veel completer zijn dan andere. En dat sommige een stuk betere reviews krijgen dan andere. Wilt u gewoon uw thermostaat op afstand bedienen? Dan is een relatief eenvoudig thermostaat zoals de Nest Learning Thermostat prima. Wilt u de verwarming ben zone regelen? Kijk dan eens naar bijvoorbeeld de Honeywell EvoHome thermostaat. Check voor meer informatie ook eens de website van Coolblue. Hier kunt u veel informatie vinden over slimme thermostaten!

 

Bestel uw slimme thermostaat via Coolblue!

Coolblue is verkozen tot de beste webwinkel van 2018! En niet voor niets. Klanten geven Coolblue een 9,3 uit 10! Waarom? Diverse redenen. Zo is de klantenservice tot 23:59 geopend. Daarnaast ontvangt u altijd een uitgebreide garantie en kunt u 30 retourneren. En wanneer u vandaag besteld, kunt u het product vaak morgen al verwachten. Daarnaast is het ook mogelijk om uw bestelling zelf op te halen. Dit kan bij een van de meer dan 2600 ophaalpunten in heel Nederland!

Hebt u twee linkerhanden? En geen zin om uw eigen slimme thermostaat te installeren? Laat dit dan over aan de installatiepartner van Coolblue, Feenstra. Vanaf 85 euro maak je gebruik van de installieservice van Feenstra. Na aankoop van je thermostaat zorgen zij snel en eenvoudig voor de installatie en configuratie.

 


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “Wat is de beste slimme thermostaat?

 • J.van Oosterhout

  Wie betaald de schade als je gehackt word en nadelige financiele problemen ervan komen? Denk maar aan het Troyaanse paard.