Wat is de beste slimme thermostaat in 2023?

Veel Nederlandse huishoudens stappen tegenwoordig over op een slimme thermostaat (ook wel slimme meter). Dit is handig omdat deze op afstand te besturen is via telefoon of tablet. Daarnaast geeft het extra inzicht in onder andere verbruikscijfers. Maar wat is nou eigenlijk de beste slimme thermostaat? Om antwoord te kunnen geven op de vragen hebben wij onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de populairste thermostaten van dit moment. Hieronder zullen wij u helpen om antwoord te krijgen op de vraag welke slimme thermostaat het beste is voor uw persoonlijke situatie.

 

Beste slimme thermostaten in 2024 (Top 10)

Hieronder vindt u de Top 10 Beste Slimme Thermostaten voor 2024. Welke het beste bij uw situatie past is uiteraard belangrijk voor de keuze welke u aanschaft.

 

1. Google Nest Learning Thermostat

Zonder twijfel de meest populaire slimme thermostaat binnen en buiten Nederland. De Nest thermostaat! Nest werkt samen met alle cv-ketels waardoor hij voor iedereen toegankelijk is. Of het nu om een Aan/Uit of modulerende cv-ketel gaat. Met de Nest Learning Thermostat hebt u altijd controle over de temperatuur in uw woning. Bedien uw thermostaat vanaf afstand via uw smartphone of tablet met de handige Nest App. Bespaar op uw energiekosten door het slimme verwarmingsschema van Nest. Wist u dat de Nest Thermostaat uw leefschema al binnen een week heeft vastgelegd? En op basis daarvan de temperatuur in uw woning regelt! Een van de vele voordelen van de 3e generatie Nest thermostaat.

Prijs: €211,65
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Amazon Alexa, Google Assistant, Homey, IFTTT en Works with Nest.
App; Ja.
Kleuren; Wit, Zwart en Koper
Overig: Zelflerend en bruikbaar i.c.m. stadsverwarming.

Voordelen

 • Werkt in combinatie met alle type cv-ketels.
 • Eenvoudig in gebruik.
 • Beste design met groot verlicht scherm.
 • Bedien uw thermostaat door middel van de handige app.

Nadelen

 • Sommige gebruikers hebben moeite met de installatie.

 

 

Nest Thermostat

 

2. Tado Slimme Thermostaat V3+

De Tado Slimme thermostaat werkt op basis van een heel simpel principe. Het zorgt er namelijk voor dat uw woning op temperatuur is wanneer uw smartphone in de buurt is. Hoe dit werkt? U koppelt de Tado Slimme thermostaat met het GPS-signaal van uw smartphone. Wanneer u thuis bent wordt uw huis automatisch verwarmt. En wanneer u buiten de deur bent gaat de verwarming vanzelf uit. Een erg handig systeem aangezien eigenlijk iedereen zijn telefoon altijd op zak heeft. Naast dit principe maakt Tado ook gebruik van weersvoorspelling bij het opstellen van het verwarmingsprogramma.

Naast de slimme thermostaat biedt Tado ook slimme radiatorknoppen. Met deze knoppen is het mogelijk om de temperatuur per vertrek in uw woning te regelen. Hierdoor kunt u volgens Tado tot wel 31 procent op uw jaarlijkse energiekosten besparen.

Prijs: €155,-. (Starterkit, inclusief 2 radiatorknoppen kost €309,-)
Prijs Radiatorknop: €78,99.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Google Assistant, Alexa, Apple HomeKit en IFTTT.
App; Ja.
Overig: Zelflerend en houdt rekening met het weer.

Voordelen

 • Voordelige prijs.
 • Te gebruiken in combinatie met diverse platformen waaronder Google Assistant, Alexa en Apple Homekit.
 • Ondersteunt IFTTT en geofencing.
 • Geschikt voor alle type cv-ketels.

Nadelen

 • Om alle functionaliteiten in de app te activeren betaalt u €24,99 per jaar.

 

 

Tip: Sinds kort is de Tado Slimme Thermostaat V3+ ook beschikbaar. Het voordeel van de nieuwe V3+ is dat deze samenwerkt met onder andere Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Echo en Alexa. Daarnaast ondersteunt deze thermostaat OpenTherm en IFTTT. Wanneer u hem nu via Bol.com besteld dan ontvangt u €40,00 korting (€159,00 in plaats van €199,00). Lees alles over de Tado V3+ thermostaat op deze pagina!

Tado App met Slimme Radiatorknop

 

Tip: Beste nieuwkomer – Plugwise Anna slimme Thermostaat 

Plugwise Anna slimme Thermostaat is een product dat in Nederland is bedacht, ontwikkeld en geproduceerd. Het is een creatie van de Nederlandse Energie Maatschappij en Plugwise. Plugwise Anna Thermostaat heeft vele voordelen, zoals:

 • Geschikt voor de meeste moderne CV-ketels.
 • Besturing via smartphone of tablet.
 • Plugwise Anna heeft een bespaarmodus.

Dat Plugwise Anna een slimme thermostaat is, dat blijkt uit alle slimme mogelijkheden die u hebt met Anna. U stelt op een simpele manier een dagelijkse schema in. Vervolgens leert Anna van uw levensstijl en past zich hierop aan. Anna gebruikt namelijk ‘geo-fencing’ dat wil zeggen dat Anna zichzelf uitschakelt als u weg bent. Daarnaast schakelt Anna ook aan als u weer bijna thuis bent.

Prijs: €144,90.
Type; Geschikt voor de meeste cv-ketels.
Werkt samen met; besturing via smartphone of tablet met iOs of Android besturing.
App;
Ja.
Overig: Kan niet geïnstalleerd worden in huizen met een warmtepomp of stadsverwarming.

 

 

 

3. Honeywell Chronotherm Touch Thermostaat

Dit is momenteel een van de best beoordeelde slimme thermostaten binnen de markt; de Honeywell Chronotherm Touch! De Honeywell Chromotherm Touch thermostaat is een slimme klokthermostaat die samenwerkt met alle cv-ketels. De thermostaat is geheel instelbaar en werkt niet via een app. Aangezien de thermostaat zelflerend is wordt uw woning altijd voldoende verwarmt op de momenten dat u er bent. De verwarming slaat bijvoorbeeld aan wanneer u uit werk thuiskomt, en gaat uit op het tijdstip dat u normaal gesproken naar bed gaat. Hierdoor hebt u niet alleen geen omkijken meer naar uw thermostaat, u bespaart nog energie ook! De Honeywell Chronotherm Touch thermostaat is qua design redelijk eenvoudig maar is wel eenvoudig te bedienen via het touchscreen. Dankzij deze thermostaat is het mogelijk om een zevendaags weekprogramma op te stellen met tot wel 6 perioden per dag.

Prijs: €163,00
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Nee.
Overig: Zelflerende en optimaliserende klokthermostaat.

Voordelen

 • Bespaart extra energie vanwege zelflerende eigenschappen.
 • Eenvoudig te bedienen via groot verlicht touchscreen.
 • Qua prijs zeer concurrerend.

Nadelen

 • Niet te bedienen door middel van een app.

 

 

Honeywell Chronotherm Touch Thermostaat

 

4. Honeywell Lyric T6 Thermostaat

De Honeywell Lyric T6 Thermostaat is slim en zelflerend. Daarnaast is de thermostaat geschikt voor stadverwarming en alle type cv-ketels. Of u nu een Aan/Uit of een Modulerende cv-ketel hebt, de Lyric T6 Thermostaat kan er mee overweg. Bedien ook uw thermostaat op afstand met de handige Honeywell-app voor iOS of Android. En dankzij het zelflerende karakter van de thermostaat hoeft u hem steeds minder te bedienen. Zo weet de thermostaat al binnen een week wat uw leefstijl is en hoe de temperatuur hier het beste op aangepast kan worden. Zo verspilt u minder verwarmingskosten en bespaart u op de energierekening! Daarnaast is het nog lekker duurzaam ook. Momenteel is de snoerloze versie van de Honeywell Lyric T6 leverbaar voor €201,00. De versie met snoer is al verkrijgbaar vanaf €155,00 via Bol.com.

Prijs: €181,00
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit en IFTTT.
App; Ja.
Overig: Zelflerende en leverbaar met of zonder draadloze functie.

Voordelen

 • Te gebruiken met alle type cv-ketels.
 • Draadloos of met draad leverbaar.
 • Bedienbaar via app of grote touchscreen.

Nadelen

 • Geen zoneregeling mogelijk.

 

 

Honeywell Lyric T6 Thermostaat

 

5. Google Nest Thermostat E

Vanaf nu is ook de Google Nest Thermostat E in Nederland verkrijgbaar. Deze slimme thermostaat is geschikt voor alle type cv-ketels. Zo is deze toepasbaar in combinatie met een traditioneel verwarmingssysteem, maar ook met vloerverwarming en modulerende cv-ketels. Ook werkt de Thermostat E samen met bijna alle merken cv-ketels waaronder Atag, AWB, Bosch, Ferroli, Intergas, Itho, Junkers, Nefit, Radson, Remeha, Vaillant en Viessmann.

Het bedienen van de Google Nest E kan door middel van een mooi groot verlicht scherm. Dit scherm verlicht automatisch op wanneer u de kamer betreed. Ook kunt u uw slimme thermostaat op afstand bedienen door middel van de Nest app. De Thermostat E werkt niet samen met hybride of omkeerbare waterpompen en kan geen losse warmwaterboiler aansturen.

Op dit moment is de Google Nest Thermostat E één van onze tips aangezien deze voordelig is en goed beoordeelt wordt. Zo ontvangt de thermostaat een beoordeling van 9,1 uit 10 op basis van meer dan 40 reviews. Ook is deze nu in de aanbieding. Hierdoor kunt u de thermostaat bestellen voor €169,00 in plaats van €209,00. Bestel hem nu via Bol.com want deze is nog beperkt beschikbaar. Voor 23.59 besteld, is morgen gratis in huis!

Prijs: €230,-.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
Werkt samen met; Google Assistant
App;
Ja.
Overig: Zelflerende en optimaliserende klokthermostaat.

Voordelen

 • Geschikt voor alle type cv-ketels en werkt in combinatie met bijna alle bekende cv-merken.
 • Lage prijs.
 • Zeer gebruiksvriendelijk.

Nadelen

 • Beperkt leverbaar in Nederland.
 • Werkt niet samen met een hybride of omkeerbare waterpomp.

 

 

Google Nest Thermostat E

 

7. Remeha eTwist Thermostaat

De Remeha eTwist is een slimme thermostaat met een fraai design. De eTwist is geschikt voor alle type cv-ketels en stadsverwarming. De eTwist is volledig zelflerend en te bedienen via de handige smartphone app. U kunt er overigens ook gewoon voor kiezen om de thermostaat met de hand te bedienen. Hiervoor hoeft u hem enkel te draaien zoals vroeger gebruikelijk was.
Aangezien de eTwist beschikt over een mooi groot verlicht scherm is deze uitermate geschikt voor mensen die slechter zicht hebben. De eTwist is scherp geprijsd en nu te bestellen voor €187,95 bij Bol.com. Voor deze prijs ontvangt u een goede thermostaat die er mooi uit ziet en eenvoudig te monteren is. Daarnaast krijgt u met de eTwist meer inzicht in uw energieverbruik en kosten.

Prijs: €205,00.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Ja.
Overig: Zelflerend en mooi groot verlicht scherm die de tijd en temperatuur toont.

Voordelen

 • Inzicht in uw dagelijkse energieverbruik met de app.
 • Tijd en temperatuur altijd inzichtelijk door middel van het grote verlichte scherm.

Nadelen

 • Levertijd van doorgaans enkele dagen.

 

 

8. Netatmo Thermostaat

De Netatmo slimme thermostaat heeft een fraai design en is voordelig geprijsd. Momenteel is de thermostaat te bestellen vanaf €159,00 bij Bol.com. En vandaag besteld, is morgen in huis! De Netatmo thermostaat is geschikt voor alle soorten cv-ketels waardoor deze breed inzetbaar is. Aangezien de Netatmo zelflerend is zult u deze op termijn amper meer hoeven te bedienen. En wilt u de temperatuur toch wijzigen? Dan kunt u dit eenvoudig via de gratis App doen. En Netatmo heeft nog meer voordelen! Zo is de slimme thermostaat gebruiksvriendelijk, door meerdere accounts te bedienen en hij ondersteunt het gebruik van Apple HomeKit. De Netatmo thermostaat heeft wel een draadloze module nodig om het bedienen via de app mogelijk te maken. Wat in sommige gevallen vervelend kan zijn.

Prijs: €139,90.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels.
App; Ja.
Overig: Zelflerend, draadloos en meer inzicht in energieverbruik door de gratis Netatmo app voor smartphone of tablet.

Voordelen

 • Werkt perfect met Google home Assistant.
 • Draadloos en eenvoudig in gebruik.
 • Krijg inzicht in uw verbruik en uw energiekosten.

Nadelen

 • Ondersteunt OpenTherm niet.
 • Werkt op batterijen.

 

 

Netatmo Thermostaat

 

9. Bosch EasyControl slimme thermostaat

De Bosch EasyControl slimme thermostaat is een van de nieuwste thermostaten momenteel op de markt. De Easycontrol thermostaat van Bosch is gemakkelijk en eenvoudig te bedienen. Om het zo gemakkelijk mogelijk voor u te maken is er een gratis EasyControl app die u kunt downloaden om de slimme thermostaat optimaal te kunnen bedienen. De app is beschikbaar voor zowel smartphones met een Android besturingssysteem als voor smartphones met een iOS besturingssysteem. Wilt u meer weten over de Bosch EasyControl slimme thermostaat? Lees hier dan onze review!

Prijs: €225,00.
Type; Geschikt voor modulerende CV-ketels en stadsverwarming.
App; Ja.
Overig: Zelflerend, Draadloos, te gebruiken via smartphone, laptop en desktop en ondersteunt IFTTT en OpenTherm.

Voordelen

 • Altijd te bedienen via uw smartphone of tablet.
 • U kunt andere apparaten aansturen door middel van IFTTT.

Nadelen

 • Weinig tot geen nadelen aan de Bosch EasyControl slimme thermostaat. Enige minpunt dat genoemd kan worden is dat de thermostaat niet wordt geleverd inclusief radiatorknoppen maar dat wordt geen enkele slimme thermostaat tenzij u een starterskit koopt, deze bevatten wel vaak radiatorknoppen.

 

 

Bosch EasyControl slimme thermostaat

10. Spider Connect Thermostaat

De Spider Connect is een mooie slimme thermostaat die te besturen is via de display of de smartphone app. De slimme klimaat thermostaat is voor ventilatie, verwarming, warmwater, verlichting en andere elektrische apparaten.  De Spider Connect is niet zelflerend maar wel in te stellen door middel van een klokprogramma. De thermostaat werkt samen met alle type cv-ketels en stadsverwarming. Waardoor hij voor veel huishoudens geschikt is. De Spider Connect wordt standaard geleverd met 2 jaar garantie, OpenTherm ondersteuning en Wi-Fi. Het apparaat is momenteel nog redelijk duur vergeleken met andere thermostaten binnen de markt. Vanaf €419,99 hangt de Spider Connect in uw woonkamer.

Prijs: €419,99.
Type; Geschikt voor alle type cv-ketels en warmtepompen.
App; Ja.
Overig: Compatible met Itho Daalderop ventilatiesysteem en vloerverwarming.

Voordelen

 • Te bedienen via uw smartphone, tablet of PC.
 • Kan andere apparaten zoals bijvoorbeeld een Itho Daalderop ventilatiesystemen aansturen.

Nadelen

 • Zoneregeling is niet mogelijk.
 • Redelijk duur in vergelijking met andere slimme thermostaten.

 

 

Spider Connect Thermostaat

 

Budget keuze; Wifi Thermostaat

Op zoek naar een budget keuze als slimme thermostaat die geschikt is voor infraroodverwarming? Dan is de WiFI Thermostaat een uitstekende en goedkope keuze! De slimme thermostaat is ideaal te gebruiken via de app of via spraak commando’s. De WiFi Thermostaat kan uitstekend werken in combinatie met Google Assistant of Amazon Alexa. Op dit moment kunt u deze thermostaat al aanschaffen vanaf €74,95.

Het is natuurlijk wel belangrijk om even te checken of deze thermostaat echt geschikt is voor u. Belangrijk om te weten is dat deze thermostaat enkel werkt met infraroodverwarming. U kunt de WiFi Thermostaat dus niet gebruiken in combinatie met een cv-ketel. Wel biedt de thermostaat u de mogelijkheid om de temperatuur te bedienen door middel van een app.

Doordat deze slimme thermostaat moeiteloos kan samenwerken met Google Assistant, Amazon Alexa of IFTTT kunt u de thermostaat integreren met uw bestaande platform.

Prijs: €96,99
Type; Geschikt voor infraroodverwarming.
App; Ja.

Voordelen

 • Eenvoudige bediening via een app op uw smartphone of via het apparaat.
 • Ondersteund Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT.
 • Voordelige prijs.

Nadelen

 • Alleen geschikt voor infraroodverwarming.

 

 

 

Let op uw verwarmingssysteem

Welke slimme thermostaat voor uw situatie het beste is hangt onder andere af van uw verwarmingssysteem. Zo kunt u warm water ontvangen door middel van een cv-ketel of stadsverwarming. Welke thermostaat het beste bij u past hangt onder andere af van uw verwarmingsbron.

 

Stadswarmte

Ontvangt u warmte door middel van stadsverwarming? Dan moet u er voor zorgen dat u ook een slimme thermostaat kiest die aangesloten kan worden op een stadswarmteregelaar. Wanneer deze aansluiting niet mogelijk is zal uw slimme meter onbruikbaar zijn. Kies bijvoorbeeld voor de Nest Learning Thermostat, Tado Slimme Thermostaat of de Honeywell Chronoterm Touch wanneer u warmte ontvangt via stadsverwarming. Check op deze pagina de populairste slimme thermostaten die u kunt gebruiken in combinatie met stadsverwarming.

 

Warmte via cv-ketel

Verwarmt u uw eigen water met een cv-ketel? Dan is het belangrijk om te kijken wat voor cv-ketel u heeft. Het is namelijk zo dat niet alle slimme thermostaten op alle soorten cv-ketels passen. Koopt u een aan/uit thermostaat? Dan is de kans erg groot dat deze op uw cv-ketel past. Hebt u een modulerende cv-ketel? Zorg dan dat u een slimme thermostaat aanschaft die samenwerkt met modulerende cv-ketels. Hieronder leggen wij uit wat het verschil is tussen aan/uit en modulerende thermostaten.

 

Verschil aan/uit thermostaat en modulerende thermostaat

Zoals de naam al doet vermoeden doet een aan/uit thermostaat niets anders dan de cv-ketel aan of uit schakelen. Is er een warmtevraag in uw woning? Dan schakelt de thermostaat uw cv-ketel aan. Is er geen warmte nodig? Dan schakel de thermostaat uw cv-ketel helemaal uit. Aangezien de aan/uit cv altijd op een hoog volume draait verbruikt deze veel stroom.

Een modulerende cv-ketel werkt anders. Deze verwarmt het water namelijk continue tot een bepaalde minimumniveau. De cv-ketel wordt in dit geval nooit helemaal uitgeschakeld. Hierdoor is uw water snel op temperatuur en kost het minder energie om uw water te verwarmen. Een modulerende cv-ketels is dus zuiniger en beter voor het milieu. Het nadeel van deze cv-ketel is alleen dat de thermostaat wel moet kunnen samenwerken met de ketel.

 

Warmteprogramma’s

Wilt u zelf warmteprogramma’s voor uw woning opstellen? Zorg dan dat u kiest voor een klokthermostaat. Met een klokthermostaat is het namelijk eenvoudig om diverse programma’s in te stellen. Zo slaat uw verwarming altijd op de juiste tijd aan en schakelt hij vanzelf op de juiste tijd weer uit. Het nadeel van deze thermostaten is dat u zelf controle moet houden over het verwarmingsschema. Wilt u een klokthermostaat? Kies dan bijvoorbeeld voor de Honeywell Chronotherm Touch, de Remeha eTwist thermostaat of de Nefit ModuLine Easy thermostaat.

 

Is de Honeywell EvoHome thermostaat de beste slimme thermostaat voor uw situatie?
Is de Honeywell EvoHome thermostaat de beste slimme thermostaat voor uw situatie?

 

Uw verwarming op afstand bedienen?

Wilt u uw thermostaat op afstand kunnen bedienen? Kies dan voor een slimme thermostaat. Zo hebt u altijd controle over het comfort in uw woning. Uw slimme thermostaat is eenvoudig te besturen via uw smartphone of tablet. En bent u uw verwarming vergeten uit te zetten? Dan schakelt u hem onderweg nog even snel uit. Hiervoor hebt u uiteraard wel een smartphone, tablet of smartwatch nodig. Op dit moment is de Nest Learning Thermostat erg populair. Momenteel worden onderstaande modellen gezien als de beste slimme thermostaten van dit moment;

 

Waarop nog meer letten bij aankoop slimme thermostaat?

Zoals eerder behandeld is het belangrijk om te kijken naar uw verwarmingssysteem en uw eisen op het gebied van besturing. Maar naast deze factoren zijn er nog diverse andere dingen waarop u kunt letten bij het kiezen van de beste slimme thermostaat voor uw situatie. Momenteel zijn de volgende features ook nog erg handig in sommige gevallen.

 

Zelflerende eigenschappen

Diverse van de eerder genoemde thermostaten zijn zelflerend. De bekendste hiervan is uiteraard de Nest Learning Thermostat. Het handige van een dergelijke thermostaat is dat het apparaat uw voorkeuren leert kennen. Vervolgens zet de zelflerende thermostaat dit om in een slim verwarmingsprogramma. Zo hebt u eigenlijk helemaal geen omkijken meer naar uw verwarming. Uw zelflerende thermostaat weet namelijk wanneer u weggaat, en wanneer u weer thuiskomt. Zo bespaart u energie, en geld op uw energierekening.

 

Compatible met OpenTherm

OpenTherm is een specifieke taal die begrepen wordt door alle modulerende cv-ketels en thermostaten. Wanneer u een dergelijke thermostaat koopt weet u zeker dat deze met alle modulerende cv-ketels werkt. Wel zo eenvoudig! Ondersteunt uw modulerende thermostaat geen OpenTherm? Dan spreekt deze waarschijnlijk een eigen merk specifieke taal. Hierdoor hebt u minder keuze wanneer u eens een nieuwe cv-ketel aanschaft. Of u zult weer een nieuwe slimme thermostaat moeten aanschaffen. Wat natuurlijk zonde is.

 

Draadloos met RF-Module

Diverse thermostaten zijn draadloos. Dit is handig omdat deze dan op alle plaatsen in woning geplaatst kan worden. Koopt uw een draadloze slimme thermostaat? Dan plaatst u een RF-module op de originele thermostaat aansluiting. Deze zal dan de communicatie met uw cv-ketel in stand houden. Zo kan u uw cv-ketel toch draadloos bedienen!

 

Geofencing

Slimme thermostaten die over Geofencing beschikken kunnen een connectie maken met uw smartphone. Op basis van uw aanwezigheid kan uw thermostaat vervolgens uw verwarming aan- of uitschakelen. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen om uw verwarming uit te schakelen wanneer u meer dan 5 kilometer van uw woning verwijderd bent. En wanneer uw slimme thermostaat ook IFTTT ondersteunt kunt u op basis van Geofencing ook nog eens andere slimme apparaten orders geven.

 

Aanwezigheidsdetectie

Naast het feit dat sommige slimme thermostaten uw aanwezigheid checken op basis van uw smartphone (Geofencing) zijn er nog meer mogelijkheden. Zo is de Nest thermostaat bijvoorbeeld uitgerust met bewegings- en omgevingslichtsensoren. Op basis hiervan kan de thermostaat zien of u aanwezig bent, en in welk vertrek van de woning. Op basis van deze informatie zou eventueel ook de temperatuur weer geregeld kunnen worden.

 

IFTTT ondersteuning

Diverse slimme thermostaten bieden ook ondersteuning aan IFTTT (If This Then That). Dit betekent dat de slimme thermostaat door middel van een eenvoudige programmeertool ook andere domotica kan aansturen. Zo kunt u uw slimme thermostaat bijvoorbeeld ook laten communiceren met de slimme Philips Hue lampen. Klein voorbeeld; wanneer uw slimme thermostaat door middel van Geofencing ziet dat u uw woning hebt verlaten, kan het besluiten om ook uw verlichting uit te schakelen. Op deze manier wordt uw woning nog slimme en energievriendelijker.

Een andere slimme combinatie is de integratie, bijvoorbeeld door Nest, met rook- en dioxinemelders. Of de koppeling met binnen- en buitencamera’s in uw woning. Zo ontvangt u vanzelf een bericht via uw thermostaat dat er een rookprobleem is. Of dat er bijvoorbeeld iemand door uw woning loopt. Zo hebt u nog meer controle over uw woning wanneer u zelf afwezig bent.

 

Zone regeling

Sommige slimme thermostaten zijn uitgerust met zone regeling. Dit betekent dat u de temperatuur per vertrek in uw woning kunt regelen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van slimme radiatorknoppen. Zo verwarmt u enkel vertrekken waar u momenteel bent. Dit bespaart energie, en geld!

 

Overige kenmerken waar u op kunt letten

Onderstaande kenmerken kunnen ook nog belangrijk voor u zijn. Dit is wel geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Zo kunt u onder andere ook denken aan;

 • Is de thermostaat eventueel draadloos aan te sluiten?
 • Heb ik een service abonnement nodig of komen er nog extra kosten bij kijken?
 • Kan ik de slimme thermostaat eenvoudig zelf installeren? Of moet ik een monteur laten komen?
 • Is de slimme thermostaat geschikt voor het gebruik van vloerverwarming?
 • Is er standaard WiFi ingebouwd om verbinding te maken met het internet?
 • Wilt u uw thermostaat besturen met een app, touchscreen of de desktop?
 • Kan ik de interface ook instellen op de Nederlandse taal?
 • Biedt het bedrijf achter de slimme thermostaat ook goede support bij problemen?
 • Heeft de thermostaat ook een slimme app voor uw type smartphone?

 

Energiebesparende mogelijkheden slimme thermostaat

Ondanks de vele claims van energieleverancier en producenten blijken de energiebesparende effecten beperkt. Zo blijkt uit onderzoek dat huishoudens met een slimme meter amper 1 procent minder energie verbruiken. Dit is een stuk minder dan de gehoopte besparing van rond de 3,5 procent. Deze resultaten kwamen naar voren na het reeds plaatsen van slimme thermostaten in 25% van de Nederlandse huishoudens.

In ons beeld moet een slimme thermostaat ook vooral gezien worden als een verbetering van het wooncomfort. Het is namelijk gebruiksvriendelijk voor bewoners, en maakt de integratie met andere comfort verhogende producten mogelijk. Hierdoor kan op termijn een hele woning ‘’slim’’ gemaakt worden. Wat is uw ervaring met de energiebesparende mogelijkheden? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel!

 

Nadelen slimme thermostaat

Naast diverse voordelen heeft de slimme thermostaat ook diverse nadelen. Zo is een besparing niet te garanderen. Dit komt namelijk omdat het erg belangrijk is hoe u omgaat met de thermostaat. Daarnaast liggen de aanschafkosten van een slimme thermostaat flink hoger. Hierbij gaat het al snel om enkele honderden euro’s. Naast deze nadelen kan de thermostaat ook uw privacy schenden. Zo weet u thermostaat hoe u leeft, wanneer u weg bent en hoeveel energie u verbruikt. In het geval van een hack kan dit behoorlijk consequenties hebben. Ook hierbij kunt u letten bij het uitkiezen van een thermostaat. Zo slaat Nest uw gegevens online op (gevaarlijker?) en Toon lokaal op het apparaat (veiliger?).

 

Kosten slimme thermostaat

Bij de aanschaf van een slimme thermostaat moet u rekening houden met twee type kosten. Zo geldt er voor de meeste thermostaten een aanschafprijs tussen de €249,00 en €299,00. Dit bedrag betaalt u eenmalig voor de aanschaf en eventueel voor de installatie (optioneel). Daarnaast hebt u bij diverse thermostaten ook te maken met een abonnementsprijs. Zo rekent Eneco voor Toon ongeveer €3,95 per maand voor het gebruik van de extra diensten.

Naast de eenmalige aanschaf en de abonnementsprijs is het ook mogelijk dat u nog extra kosten kwijt bent aan accessoires. Zo biedt Nest een rook- en koolmonoxidemelder voor €109,00. Daarnaast bieden diverse aanbieders ook slimme schakelaars voor tussen de €49,00 en €65,00. Hiermee kunt u bijvoorbeeld andere apparaten of radiatoren bedienen via uw slimme thermostaat.

Door de vele optionele extra kosten raden wij u aan om voor de aanschaf goed in beeld te brengen wat het totale kostenplaatje wordt. Op basis hiervan kunt u ook nog een kijken wat de beste slimme thermostaat voor uw situatie is.

 

Installatie slimme thermostaat

Na het kiezen en aanschaffen van uw nieuwe slimme thermostaat kunt u overgaan op de installatie. Afhankelijk van de thermostaat die u hebt gekozen kunt u deze direct aansluiten op de cv-ketel, of koppelen door middel van een ketelmodule. Wanneer u de thermostaat direct kunt aansluiten dan doet u dit op de traditionele manier met een twee-aderig draad. Werkt u slimme thermostaat met een ketelmodule? Dan zal u deze op de cv-ketel moeten aansluiten waarna u deze koppelt met uw slimme thermostaat. U kunt de module aansluiten door deze aan te sluiten via het bestaande draad dat loopt van de cv-ketel naar de thermostaat. In sommige gevallen kan het overigens handiger zijn om een extra stukje kabel te kopen waarmee u de module aansluit op uw cv-ketel.

 

Verschil slimme meter en slimme thermostaat

Vaak worden de termen door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zijn slimme meters en slimme thermostaten twee hele verschillende dingen. De slimme meter is het apparaat dat u in uw meterkast hangt. Deze nu slimme meter zorgt ervoor dat energieleveranciers uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen. Dit is handig, want op deze manier hoeft er geen monteur meer langs te komen om dit te doen. Daarnaast kunnen energieleveranciers hierdoor beter anticiperen op een veranderd verbruik. Hierdoor kan het voorschot eerder aangepast worden waardoor flink bijbetalen verleden tijd is. Op dit moment hebben ongeveer 3 miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter. De rest hebben nog een traditionele analoge meter hangen.

Daarnaast is de (slimme) thermostaat de regelaar die aan uw muur hangt. Hiermee regelt u de temperatuur in huis. Dit was traditioneel een draaiknop waarmee u de temperatuur omhoog of omlaag bijstelt, maar tegenwoordig steeds vaker een display met informatie. Deze nu slimme thermostaat staat in verbinding met uw verwarmingssysteem en kan bediend worden door middel van een app of verwarmingsrooster. Daarnaast kan men met een slimme thermostaat veel informatie uitlezen. Hierdoor is het makkelijker om bespaarkansen te vinden, en zo op de energierekening te besparen.

 

Slimme thermostaat bij energiecontract

Het is overigens niet altijd nodig om zelf een slimme thermostaat aan te schaffen. Bij diverse energieleveranciers is het momenteel mogelijk om een slimme thermostaat bij uw nieuwe energiecontract te krijgen. Zo biedt Eneco de slimme thermostaat Toon aan. En bij de NLE kunt u kiezen voor de Anna thermostaat. Essent heeft een samenwerking met Nest en biedt momenteel een gratis thermostaat aan bij een vijfjarig energiecontract. Check in onderstaande tabel wat de verschillen zijn tussen de diverse thermostaten. Klik op de button ”Bekijken” om meer informatie te lezen over het aanbod.

ApparaatToonAnnaNestNest
Gratis te ontvangen bij4 Jaar Vast5 Jaar Vast4 jaar vast5 Jaar Vast
(€99,- / 3 Jaar)
StadverwarmingNeeNeeJaJa
ZonnepanelenNeeNeeJa, boilerJa, boiler
WarmtepompNeeNeeJaJa
VloerverwarmingNeeNeeJaJa
ZelflerendJaJaJaJa
Weer monitoringJaJaJaJa
Geo-fencingNeeJaJaJa
BewegingsdetectorNeeJaJaJa
Meet luchtvochtigheidNeeNeeJaJa
Kosten per maand€4,50€3,99GeenGeen
Aanschafprijs€275,00€249,00€219,00€249,00
Afsluiten?Actie verlopenActie verlopenActie verlopenActie verlopen

 

Conclusie; Beste slimme thermostaat in 2024

Eigenlijk kunnen we na dit artikel wel concluderen dat er niet een specifieke beste slimme thermostaat van 2024 is. Dit komt omdat de beste slimme thermostaat erg afhankelijk is van uw specifieke woonsituatie en wensen. Wat wel opvalt is dat diverse thermostaten veel completer zijn dan andere. En dat sommige een stuk betere reviews krijgen dan andere. Wilt u gewoon uw thermostaat op afstand bedienen? Dan is een relatief eenvoudig thermostaat zoals de Nest Learning Thermostat prima. Wilt u de verwarming ben zone regelen? Kijk dan eens naar bijvoorbeeld de Honeywell EvoHome thermostaat. Check voor meer informatie ook eens de website van Bol.com. Hier kunt u veel informatie vinden over slimme thermostaten!

 

Handig; Bol.com keuzehulp voor beste slimme thermostaat

Heeft u ondanks al onze informatie toch nog moeite met het vinden van uw ideale slimme thermostaat? Maak dan gebruik van de Bol.com keuzehulp. Door het beantwoorden van enkele simpele vragen helpt Bol.com u met het vinden van de perfecte thermostaat. In de keuzehulp vindt u de volgende vragen;

 1. Hoe wordt uw woning verwarmt? Hierbij kunt u kiezen door middel van een cv-ketel, vloerverwarming, infraroodverwarming of stadsverwarming.
 2. Welke eigenschappen zijn voor u belangrijk? Hierbij kunt u denken aan een draadloze verbinding, zelflerende eigenschappen of compatibiliteit met OpenTherm. Vink uw wensen aan of sla deze stap over als u niet weet wat voor u belangrijk is.
 3. Geef aan hoe u uw thermostaat wil bedienen. Dit kan door middel van een draaiknop (traditioneel), touchscreen, met knoppen of met een app.
 4. Kies uw stroombron. Wilt u een thermostaat op het lichtnet aansluiten, gebruik maken van batterijen or netstroom?
 5. Heeft u een voorkeur qua merk? Bij Bol.com kunt u slimme thermostaten kopen van vele merken. Enkele van de meest populaire zijn Google Nest, Honeywell, Netatmo, Tado en Vaillant.

Na het beantwoorden van deze vragen ziet u direct een overzicht met de meest geschikte slimme thermostaten voor u. Hierdoor wordt het maken van een keuze een stuk eenvoudiger. Benieuwd wat voor u de beste slimme thermostaat is? Check dan de keuzehulp op de website van Bol.com.

 

Bestel uw slimme thermostaat via Bol.com!

Bol.com is met afstand de bekendste webshop in Nederland! En niet voor niets. Klanten geven Bol.com een 7,2 uit 10! Waarom? Diverse redenen. Zo is de klantenservice tot 23:59 geopend. Daarnaast ontvangt u altijd een uitgebreide garantie en kunt u 30 retourneren. En wanneer u vandaag besteld, kunt u het product vaak morgen al verwachten. Daarnaast is het ook mogelijk om uw bestelling zelf op te halen. Dit kan bij een van de meer dan 2600 ophaalpunten in heel Nederland!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Wat is de beste slimme thermostaat in 2023?”

Inhoudsopgave