Welke energieleverancier biedt de hoogste terugleververgoeding in 2024?

Wie zonnepanelen heeft wekt soms veel stroom op, vooral tijdens dagen dat het erg zonnig is. In sommige gevallen is het zelfs zo dat huishoudens meer stroom opwekken dan ze verbruiken. Is dit bij u ook het geval dan kunt u aanspraak maken op een zogenoemde terugleververgoeding. Dit is een vergoeding die u ontvangt voor de stroom die u terug levert aan het energienetwerk.

Hoe veel u terug krijgt voor de energie die u aan het energienet levert verschilt per energieleverancier. Vanzelfsprekend dat u daarom geïnteresseerd bent in de energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding in 2024. Door de kiezen voor een energieleverancier met een hoge vergoeding kunt u namelijk eenvoudig uw energierekening verlagen.

 

 

Overzicht terugleververgoeding per energieleverancier in 2024

In onderstaande overzicht kunt u de meest recente terugleververgoeding per energieleverancier vinden. Door de sorteren op terugleververgoeding in plaats van naam kunt u eenvoudig zien welke energieleveranciers de hoogste terugleververgoeding bieden in 2024.

EnergieleverancierTerugleververgoeding
All in powerDynamische uurprijs (exc. belastingen)
ANWB EnergieDynamische uurprijs (exc. belastingen)
Audax RenewablesKale energietarief
Budget Energie€0,05 per kWh
Cooblue Energie€0,05 per kWh
Clean Energy€0,08 per kWh
DELTA€0,055 per kWh
DGB Energie€0,025 per kWh
easyEnergieDynamische uurprijs (exc. belastingen)
Eneco€0,09 per kWh
Energie VanOnsTot €0,092 per kWh - €0,04 per kWh bij vaste tarieven
Energiedirect€0,05 per kWh
EnergyZeroDynamische uurprijs (exc. belastingen)
ENGIE€0,04 per kWh
Essent€0,05 per kWh
Frank EnergieDynamische uurprijs (exc. belastingen)
Greenchoice€0,08 per kWh
GreenNL€0,05 per kWh
GroeneStroomLokaalDynamische uurprijs (exc. belastingen)
HEM€0,05 per kWh
HVC Energie€0,052 per kWh
Innova Energie€0,07 per kWh
Mega€0,05 per kWh
NextEnergyDynamische uurprijs (exc. belastingen)
OM | Nieuwe energie€0,102 per kWh
Oxxio€0,09 per kWh
PowerpeersTot €0,05 per kWh - €0,03 per kWh bij vaste tarieven
Pure Energie€0,06 per kWh
Shell Energy€0,10 per kWh
TibberDynamische uurprijs (exc. belastingen)
United Consumers€0,05 per kWh
Vrijopnaam€0,05 per kWh
Vandebron€0,10 per kWh - €0,06 per kWh vanaf 2000 kWh
VattenfallTot €0,076 per kWh - €0,045 per kWh bij vast
VrijopnaamKale tarief tot 2000 kWh - Boven 2000 kWh €0,50 per kWh
Woon energie€0,09 per kWh
ZonderGasDynamische uurprijs (exc. belastingen)
ZonneplanDynamische uurprijs (exc. belastingen)

 

Top 5 energieleverancies met hoogste terugleververgoeding

Momenteel bieden de volgende energieleveranciers de hoogste terugleververgoeding in 2024.

 1. OM | Nieuwe energie: €0,102 per kWh
 2. Vandebron: €0,10 per kWh
 3. Shell Energy: €0,10 per kWh
 4. Eneco: €0,09 per kWh
 5. Oxxio: €0,09 per kWh

 

Welke energieleverancier biedt de hoogste terugleververgoeding in 2024?

De energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding in 2024 is OM | Nieuwe energie. Bij deze energieleverancier ontvangt u momenteel €0,102 terugleververgoeding per kWh stroom.

Naast OM | Nieuwe energie bieden ook Vandebron, Shell Energy, Eneco, Oxxio, en Woon Energie relatief hoge terugleververgoedingen. Wel is het zo dat u naast de vergoeding altijd nog naar de kleine lettertjes in uw contract moet kijken. Zo bieden sommige energieleverancier zoals Vandebron bijvoorbeeld €0,10 per kWh, maar tot een maximum van 2000 kWh. Hierna ontvangt u nog maar €0,06 per kWh.

Ook bieden sommige energieleveranciers een andere terugleververgoeding per contractvorm. Zo kan de vergoeding voor variabele contracten anders zijn dan voor vaste contracten.

Al laatsts zijn er ook nog eens energieleveranciers zoals Vandebron die extra kosten in rekening brengen wanneer u zonnepanelen heeft. En deze kosten kunnen flink oplopen. Zo bent u bij Vandebron al snel €10 tot €20 per maand kwijt aan extra energiekosten die ze u opleggen omdat u stroom terug levert. Als beweegreden hiervoor heeft Vandebron dat het terugleveren van energie kostbaar is voor de energieleverancier. Hier heeft het wellicht een punt, maar met dergelijke extra kosten wordt het hele voordeel van de terugleververgoeding teniet gedaan. Waardoor ik denk dat Vandebron geen goede keuze is voor zonnepaneeleigenaren.

 

OM | Nieuwe energie biedt de hoogste terugleververgoeding

 

Sterke daling terugleververgoeding bij bijna alle energieleveranciers

Gedurende de energiecrisis was stroom een stuk duurder dan het nu is. Om deze reden was de gemiddelde terugleververgoeding in die periode dan ook een stuk hoger. Maar nu de stroomprijzen weer gedaald zijn is ook de terugleververgoeding sterk gedaald.

Aan het begin van 2023 bedroeg de gemiddelde terugleververgoeding nog ruwweg €0,20 per kWh. Nu, aan het begin van 2024, is dit nog slechts €0,08 per kWh. En dit is gemiddeld, bij sommige energieleveranciers bedraagt de terugleververgoeding slechts €0,05 per kWh.

 

Hoe werkt stroom terug leveren en wat levert het op?

Wie meer stroom opwekt dan verbruikt ontvangt een terugleververgoeding. Dit is een vast bedrag per kWh, of het actuele markttarief. Hierbij gaat het altijd om het kale stroomtarief, dus zonder energiebelasting en BTW.

Om inzichtelijk te maken wat u kunt verwachten zal ik u twee voorbeelden geven. Het eerste voorbeeld is voor een energiecontract bij een traditionele energieleverancier. Het tweede voorbeeld is voor een overeenkomst bij een dynamische energieleverancier.

 

Voorbeeld 1. Terugleveren bij een traditionele energieleverancier

Dhr. Bakker heeft 15 zonnepanelen op zijn dak en wekt elke jaar 3500 kWh stroom op. Van dit totaal verbruikt hij slechts 2000 kWh. De overige 1500 kWh levert hij terug aan het energienet.

Bij energieleverancier Essent, waar Dhr. Bakker klant is, ontvangt hij een terugleververgoeding van €0,05 per kWh. Dit betekent dat hij 1500 x €0,05 = €75 ontvangt voor de stroom die hij aan het net heeft geleverd.

Had Dhr. Bakker niet klant bij Essent geweest, maar bij OM | Nieuwe energie, dan had hij €0,102 terugleververgoeding gekregen per kWh stroom. In dit geval had hij niet €75 maar 1500 x €0,102 = €153 vergoeding ontvangen. Een flink verschil dus!

 

Voorbeeld 2. Terugleveren bij een dynamische energieleverancier

Mevr. Visser is klant bij de dynamische energieleverancier NextEnergy. Ze betaalt hier altijd de marktprijs voor stroom. Op haar dak heeft ze 12 zonnepanelen die hoed zijn voor 2700 kWh zonnestroom per jaar. Hiervan verbruikt ze er 1800. Die overige 900 kWh levert ze terug aan het net.

Op de momenten dat Mevr. Visser meer stroom opwekt dan verbruikt ontvangt zei de actuele stroomprijs als vergoeding voor haar stroom. Dit is dus de kale stroomprijs zonder belasting en BTW. Deze stroomprijs kan elk uur verschillen, en daarom is niet precies te zeggen wat deze vergoeding zal zijn.

Als de stroomprijs over het hele jaar heen gemiddeld €0,25 per kWh is dan zal Mevr. Vissers deze prijs krijgen per kWh minus €0,1013 energiebelasting en ruwweg €0,04 BTW. Dit betekent dat ze kan rekenen op een vergoeding van ongeveer €0,10 per kWh. Op basis van 900 kWh teruglevering per jaar gaat dit dus om €90.

 

Zijn zonnepanelen nog wel een goede investering?

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen volop gepromoot, en met succes. Honderdduizenden Nederlanders hebben zonnepanelen op hun dak laten installeren. Maar was dit nou wel zo’n goed idee?

Ik zet er mijn twijfels bij of zonnepanelen nu nog wel zo’n goede investering zijn. Zo zijn zonnepanelen de afgelopen jaren fors duurder geworden. Waardoor ze minder snel terug te verdienen zijn. Daarnaast dalen de terugleververgoedingen ook al lange tijd, rekenen sommige energieleveranciers ook nog eens extra kosten, en zal het salderen worden afgebouwd vanaf 2025.

Of dit nog niet genoeg is ontmoedigen sommige energieleveranciers ook zonnepaneeleigenaren om klant te worden. Wie zonnepanelen heeft kan bijvoorbeeld geen aanspraak maken op een welkomstkorting, of kan alleen kiezen uit een beperkt aanbod aan energieproducten.

Met al deze ontwikkelingen begint het er steeds meer op te lijken dat u zonder zonnepanelen prima af bent.

 

Terugleveren en dynamische energietarieven

De afgelopen jaren zijn energieleverancier met dynamische energietarieven flink in opkomst. En met succes! Energieleverancier die stroom en gas bieden tegen actuele prijzen zoals Frank Energie, NextEnergy, en Live Energy pakken steeds meer marktaandeel. En echt vreemd is dit niet, zo zijn de energietarieven bij dergelijke partijen vaak aanzienlijk lager dan bij de traditionele aanbieders. Waardoor de energierekening tot wel 45% lager uit kan vallen.

Alhoewel dynamische energieleveranciers zeer voordelig lijken zijn er alleen ook wat haken en ogen voor mensen met zonnepanelen. Zo saldeert u bij dergelijke partijen niet per jaar, maar per dag. U kunt dus niet uw stroomverbruik van het hele jaar afstrepen tegen de stroom die u hebt opgewekt. In de zomer zal u dus veel stroom overhouden, en in de winter tekort komen.

Een ander nadeel van zonnepanelen en dynamische energietarieven is dat u voornamelijk stroom zal opwekken op de momenten dat de prijzen laag liggen. Wanneer u opwekt wekken namelijk veel andere mensen ook stroom op. Hierdoor dalen de prijzen, waardoor u minder terugleververgoeding zal krijgen.

 

Terugleveren en dynamische energietarieven

 

Negatieve terugleververgoeding

Wie stroom af neemt tegen dynamische energietarieven kan mogelijk zelfs met een negatieve terugleververgoeding te maken krijgen. Als het heel veel waait en de zon schijnt veel dan wordt er veel stroom opgewekt. Te veel zelfs. Hierdoor dalen de prijzen sterk. In sommige gevallen zelfs zo sterk, dat de prijs negatief wordt. Op deze momenten ontvangt u geld voor het verbruiken van stroom, en betaalt u voor het terug leveren van stroom.

Via de app van uw dynamische energieleverancier kunt u de huidige stroomprijs altijd nauwlettend volgen. Raakt deze negatief? Verbruik dan zo veel mogelijk stroom, en schakel uw zonnepanelen mogelijk zelfs uit wanneer mogelijk. Op deze manier maakt u het beste van een slechte situatie.

 

Afbouw salderingsregeling

Wie overweegt om nog zonnepanelen aan te schaffen moet zich realiseren dat de salderingsregeling afgebouwd zal gaan worden. En waarschijnlijk al per 2025.

Op dit moment kunt u uw stroomverbruik wegstrepen tegenover de stroom die u opwekt. Verbruikt u bijvoorbeeld 2000 kWh in het jaar en wekt u dit ook op dan is uw netto stroomverbruik 0.

Vanaf 2025 zal deze regeling alleen worden afgebouwd. Hierdoor kunt u niet alle stroom meer wegstrepen, maar zal u een ‘’redelijke vergoeding’’ krijgen voor een deel van de stroom die u terug levert.

Het nieuwe salderingsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd maar salderen zal mogelijk op de volgende wijzen worden afgebouwd voor huishoudens en kleine bedrijven.

 • 2024 – 100%
 • 2025 – 64%
 • 2026 – 64%
 • 2027 – 55%
 • 2028 – 46%
 • 2029 – 37%
 • 2030 – 28%
 • 2031 – 0%

Zoals u kunt zien zal u vanaf 2031 helemaal niet meer kunnen salderen. Dit is voor u als eigenaar erg nadelig. Zo ontvangt u waarschijnlijk nog maar een kleine vergoeding, maar betaalt u zelf het volle pond voor uw stroomverbruik.

Ook is het zo dat het terugleveren zal worden beperkt. Zo kan men tot 2027 nog minimaal 80% van het leveringstarief ontvangen voor stroom die men terug levert. Maar na dit jaar zal dit mogelijk nog minder worden.

Aangezien het salderen en het terugleveren flink beperkt zal worden zal de terugverdientijd van zonnepanelen nog langer worden. Volgens sommige berekening zijn zonnepanelen met een levensduur van 25 jaar nog steeds Interresant, maar ik zet hier persoonlijk zwaar mijn vraagtekens bij.

 

Goed om te weten

 • Laat u zonnepanelen installeren op uw woning of bedrijfspand? Laat dit dan aan uw energieleverancier weten.
 • Het is ook belangrijk dat u uw regionale netbeheerder laat weten dat u stroom gaat opwekken. U kunt uw nieuwe installatie aanmelden via energieleveren.nl.
 • Moderne energiemeters zijn allemaal geschikt om energie terug te leveren. Twijfels u of uw energiemeter verouderd is? Neem dan contact op met uw netbeheerder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave