Over bijna alles wat we kopen betalen we BTW, belasting toegevoegde waarde. Of het nu gaat om uw boodschappen, een verbouwing, een avondje uit of uw energierekening. Overal betalen we BTW over! In Nederland betalen we soms zelfs BTW over overheidsheffingen. Wat neerkomt op belastingen op belastingen. Over het totaalbedrag van de energierekening betalen we momenteel 21% BTW. Dit is de standaard BTW schaal die geldt voor de meeste producten en diensten. Deze BTW betaalt u aan uw energieleverancier die het vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst.
Waarom betalen we BTW?
Volgens de Nederlandse wet zijn ondernemers verplicht BTW te heffen over alles wat zij verkopen. U betaalt dus over alle diensten en producten die u afneemt BTW. De normale BTW schaal is 21%. Deze schaal geldt ook voor uw energierekening. Voor diverse productgroepen geldt overigens een verlaagd tarief van 0%, 6% of 12% BTW. Dit geldt onder andere voor kappers, verbouwingen, geneesmiddelen en water. Alle BTW die ondernemers in rekening brengen dragen zij af aan de Belastingdienst. De Belastingdienst int deze belasting in opdracht van het Rijk die het gebruikt als een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Zo levert de BTW op dit moment meer dan 45 miljard euro per jaar op.
Ontwikkeling hoogte BTW; 19% naar 21% en 6% naar 9%
Sinds 1 oktober 2012 betalen consumenten niet 19% maar 21% BTW voor producten en diensten die vallen in het algemene tarief. Hierdoor zijn alle producten en diensten sinds die tijd iets duurder. En deze verhoging zal niet de laatste zijn. Zo wil het Kabinet het lage BTW tarief gaan verhogen, van 6% naar 9%. Deze verhoging zal op z’n vroegst in gaan per 2019. Door deze verhoging zullen onder andere onze boodschappen, de kapper, de schoenmaker, water en boeken duurder worden. Iets wat alle Nederlanders in hun portemonnee zullen merken.
Ingewikkeld systeem
Diverse experts stellen dat het huidige BTW systeem te ingewikkeld is. Zo zou de Belastingdienst direct BTW moeten ophalen bij de gene die aankopen doet. Dit is voor ondernemers en bedrijven een stuk eenvoudiger. Daarnaast is de structuur met diverse belastingschalen ook onduidelijk en ingewikkeld. Om deze reden pleiten diverse mensen dan ook voor één BTW tarief wat iets lager ligt dan het huidige algemene BTW tarief van 21%.
BTW en de energiebelasting
In Nederland betalen we enorm veel belasting over ons energieverbruik. Zo bestaat meer dan 40% van onze energierekening uit heffingen en belastingen. Deze energiebelastingen bestaan onder andere uit de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) en heffingen over uw stroom- en gasverbruik. En of dit nog niet genoeg is betaalt u over het geheel ook nog eens BTW. Hierdoor stijgt de hoogte van de energierekening met nog eens 21%. Ondanks dat deze BTW wellicht dubbelop voelt komt het wel vaker voor, zo betalen autorijders ook BTW over de accijns de zij betalen aan de pomp. Op deze pagina leest u meer over de ontwikkeling van de energiebelasting in Nederland!

BTW en zonnepanelen
Hebt u zonnepanelen of overweegt u deze aan te schaffen? Dan moet u rekening houden met diverse regels die zijn opgesteld. Ten eerste zal u ook stroom gaan leveren aan uw energieleverancier, waardoor u feitelijk een ondernemer wordt. Om deze reden zou u in principe ook BTW moeten heffen over de door u geleverde stroom. Maar aangezien dit in de praktijk veel rompslomp oplevert het de Belastingdienst een drempelbedrag gesteld. Tot dit drempelbedrag, waar veel kleine opwekkers onder blijven, hoeft er geen BTW in rekening gebracht te worden. Ondanks dat u geen BTW hoeft af te dragen moet u zich overigens wel als ondernemer aanmelden. En dit heeft één groot voordeel. U kunt namelijk de voor u betaalde BTW over de aanschaf van uw zonnepanelen terug vragen. Hierdoor vallen uw zonnepanelen al snel een stuk goedkoper uit!
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.