Energie vergelijken Kassa – interresante onderzoeken naar de energiebranche

Kassa is een bekend VARA programma waarin onderzoek wordt gedaan naar onder andere klachten van consumenten. Tijdens de live tv-uitzending worden deze klachten en tips, tests en nieuws behandeld. De klachten, tips en tests die behandeld worden gaan ook regelmatig over energie vergelijken. Energie vergelijken kan volgens Kassa interessant zijn. Want wie slim overstapt, bespaart een hoop geld. Benieuwd wat u kunt besparen? Vergelijk dan energie met onze handige energievergelijker!

 

Nieuw initiatief in Kassa – #IKREDHETNIETMEER

De energiecrisis en inflatie hebben er bij veel mensen flink ingehakt. Om deze reden is Kassa begonnen met de actie #IKREDHETNIETMEER.

Door middel van de actie #IKREDHETNIETMEER wil Kassa mensen die moeite hebben met rondkomen een gezicht geven.

In totaal zijn er nu meer dan 1 miljoen Nederlanders die moeite hebben met rondkomen. Dit komt onder andere door de hoge prijzen aan de pomp, in de supermarkt, en natuurlijk de energiecrisis.

Tijdens de actie geeft Kassa presentatrice Amber Kortzorg inzicht in de nijpende situatie van vele Nederlanders. Op deze manier wil het programma schaamte weghalen, en het armoedeprobleem bespreekbaar maken.

Het uiteindelijk doel van de actie is om bij bedrijven en de politiek meer aandacht en begrip te krijgen voor het armoedeprobleem. Wie zelf in armoede leeft of iemand kent die het niet meer redt kan deze aanmelden via de URL bnnvara.nl/thema/ikredhetnietmeer.

 

Bekende Test uitzending Kassa

Tijdens een van de tv-uitzendingen (2014) zocht Kassa uit hoeveel een doorsnee familie kan besparen op hun energierekening. Hierbij werd gekeken naar de situatie van de familie de Vries uit Diemen.

De familie de Vries verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.500 kWh stroom en 1800 m3 aardgas. Een jaar voor de uitzending (2013) stapte familie de Vries over op een actiepakket van Essent. Hierbij ontving het €75,00 korting en betaalde het na aftrek van deze korting €156,00 per maand (€1871,00 per jaar). Een flinke energierekening, kan dit niet goedkoper?

 

Uitkomsten uitzending Kassa

Als de familie de Vries klant blijft bij Essent dan zal het zeer duurder uit zijn. Aangezien het geen actiepakket meer heeft zullen de tarieven waarschijnlijk stijgen. Daarnaast ontvangt het ook geen €75,00 korting meer op de jaarlijkse rekening. Al met al zal de energierekening hierdoor waarschijnlijk stijgen naar €2101,00 per jaar. Overstappen dus!

Tijdens het energie vergelijken met Kassa blijkt dat energieleverancier Energiedirect.nl het goedkoopste is voor familie de Vries. Hier betaalt het namelijk jaarlijks €2030,00 en profiteert het van een actiekorting van €175,00. Hierdoor betaalt het gezin jaarlijks geen €2101,00 maar slechts €1855,00. Wat neerkomt op een kostenpost van €155,00 per maand. Met deze opstap weet de familie de Vries een besparing te realiseren van €240,00.

Natuurlijk zijn deze tarieven flink gedateerd, maar de kern van de boodschap is niet anders; Energie vergelijken is Kassa. Ook in 2024 kunt u honderden euro’s besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Neem bijvoorbeeld is een kijkje naar de beste energieleveranciers met dynamische tarieven. Deze energieleveranciers bieden altijd actuele en eerlijke energieprijzen waardoor u tot wel 35% op uw energierekening kunt besparen.

 

Wanneer is Kassa weer op tv?

Wie graag op de hoogte blijft van de ontwikkelingen binnen de energiemarkt zou regelmatig in moeten schakelen op Kassa. Tijdens dit programma wordt er namelijk regelmatig onderzoek gedaan naar diverse branches waaronder de energiebranche.

Op dit moment wordt Kassa meermalig uitgezonden op NPO2 en BVN. De reguliere uitzending van Kassa is elke zaterdag om 19:15 uur. Hiernaast wordt Kassa elke woensdag herhaald om 14:25.

Kassa is ook te bekijken via BVN. Op BVN is Kassa te zien op zaterdag om 14:45 en op zondag om 02:45.

Wekelijks heeft u dus meerdere mogelijkheden om de uitzending van Kassa te bekijken. Daarnaast is het ook mogelijk om het programma terug te kijken. Terugkijken kan onder andere via NPO Start en Uitzending gemist. Hiernaast kunt u ook online delen van de uitzending terug kijken via BNNVARA.

 

Forse stijging energierekening

Afgelopen jaar maakte Kassa nog een veel bekeken item over de forse stijging van de energierekening. Uit dit item kwam onder andere naar voren dat een doorsnee driepersoonshuishouden jaarlijks ruim €300,00 meer kwijt zal zijn aan energie. Deze explosieve stijging komt kwam onder anders door stijgende energieprijzen, hogere belastingen en een dalende heffingskorting. Onder de streep bestaat nu bijna de helft van de energierekening uit belastingen. Iets wat volgens veel mensen niet eerlijk is. Zo betalen consumenten volop belasting terwijl men relatief weinig CO2 uitstoot. Dit terwijl de industrie relatief weinig energiebelasting betaalt, maar veel meer schadelijke stoffen uitstoot. Hierdoor steeg dan ook het animo om de energiebelasting anders te gaan verdelen. Uitgangspunt is dat de industrie meer moet gaan bijdragen, en kwetsbare groepen in de samenleving juist een stuk minder.

 

”Op basis van berekeningen van Milieudefensie betalen huishoudens op dit moment 183 keer meer energiebelasting op elektriciteit en 21 keer meer op gas dan grote bedrijven.”

 

Benieuwd naar de komende ontwikkelingen? Ik schreef onlangs alles over de te verwachten energieprijzen in 2024.

 

Wat kost 100% groene stroom?

De familie de Vries wou tijdens de uitzending ook wel weten of zij konden besparen door te kiezen voor een duurzame energieleverancier. Uit onderzoek bleek dat Greenchoice 100% groene stroom levert voor een totaal van €1900,00 per jaar. Dit komt neer op een maandelijks kostenpost van €158,00. Voor groene energie is de familie de Vries dus slechts €3,00 meer kwijt per maand ten opzichte van het goedkoopste grijze aanbod. Daarnaast bespaart het evengoed €17,00 per maand ten opzichte van het nieuwe aanbod van Essent.

 

Energie vergelijken Kassa – interresante onderzoeken naar de energiebranche

 

Conclusie: heeft energie vergelijken nut?

Op basis van het onderzoek van Kassa naar energie vergelijken valt te zeggen dat veel huishoudens kunnen besparen. Ook uit eerder onderzoek bleek al dat loyale klanten altijd meer betalen. Om deze reden raden wij u dan ook aan om ook energie te vergelijken. Pak uw jaarlijkse verbruik er eens bij en kijk ook door middel van onze energievergelijker of het goedkoper kan. Wij weten bijna wel zeker dat er een beter deal tussen zit. Hieronder kunt u onze energievergelijker raadplegen.

 

Energie vergelijken o.b.v. All-in-kosten

Al met al is het duidelijk dat u goed moet opletten tijdens het vergelijken van energieleveranciers. Door te vergelijken op basis van All-in-kosten kan u een hoop ellende schelen. Tijdens zo’n vergelijking worden namelijk alle overige kosten in de berekening meegenomen. Onze energievergelijker berekent altijd op basis van All-in kosten. Hier voorkomt u onverwachte kosten op uw eindafrekening. Benieuwd wat u kunt besparen? Voer dan hieronder uw postcode en verbruiksgegevens in en check het direct!

 

Populair item Kassa; de Energiebelasting, hoe zit dat nou?

Onlangs ging het in Kassa weer over onze energiezaken, en deze uitzending riep wel enkele reacties op. In deze aflevering ging het over de energiebelasting. Uit een kleine inventarisatie bleek namelijk opnieuw dat consumenten veel meer belasting betalen als bedrijven. Hoe dit kan? Hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger de korting op de energiebelasting wordt. Op deze manier wil de overheid zorgen voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Helaas is de consumenten hier de dupe van. Als consumenten betalen we namelijk flink meer, en worden we geacht te investeren in duurzame verwarmingsmethode en isolatie. Dit terwijl grote winstgevende bedrijven die veel CO2 uitstoten amper meebetalen aan de energietransitie.

 

Laatste Kassa item; Greenwashing

Op dit moment neemt in Nederland 70% van de huishoudens groene stroom af. Maar hoe groen is deze stroom eigenlijk? We wekken in Nederland namelijk maar heel weinig duurzame stroom op. Ongeveer 15% van het totale aanbod is duurzaam opgewekt. Dus hoe zit het dan met dat andere grote deel? Hierbij komt een juridisch trucje kijken, wat we ook wel greenwashing noemen.

Greenwashing is het zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan een bedrijf in werkelijkheid is. En dit is op dit moment erg populair. Zo kopen Nederlandse energieleveranciers massaal groene energie certificaten uit het buitenland. Met deze certificaten kan men de grijs opgewekte energie aan de consument verkopen als zijnde duurzame energie. Een slimme truc, maar niet echt bevorderlijk voor de energietransitie waar we het zo vaak over hebben.

Wilt u wel echt kiezen voor 100% groene stroom? Dan kunt u een duurzame keuze maken aan de hand van de ranglijst groenste energieleveranciers. Hieruit blijkt dat de volgende energieleveranciers het schoonste zijn;

Naast deze energieleveranciers doen ook Powerpeers, Vandebron en Greenchoice goed mee. Alle energiereuzen scoren in deze test ook een voldoende, maar het zijn wel middenmoters. Eneco scoort een 7,2, Vattenfall een 6,0 en Essent een 5,6.

In het rijtje achterblijvers komen we ook enkele bekende namen tegen. Volgens het onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu presteren onder andere Oxxio, ENGIE en NLE nog slecht op het gebied van duurzaamheid.

 

Top 10 Goedkoopste Energieleveranciers 2024

Via onze website kunt u energie vergelijken op basis van uw persoonlijke verbruik. Hierdoor hebt u altijd een goed beeld van de te verwachten kosten. Naast deze vergelijking kunt u ook een goed beeld krijgen door te kijken onderstaande tabel met de goedkoopste energieleveranciers. Onderstaande energieleveranciers zijn namelijk het goedkoopst bij een gemiddeld jaarverbruik. Dit energieverbruik bedraagt momenteel 2.910 kWh per jaar en 1.410 m3 gas per jaar. De getoonde korting is reeds in de getoonde jaarprijs verwerkt. Benieuwd welke energieleverancier voor uw verbruik het voordeligste is? Gebruik dan onze energievergelijker!

EnergieleverancierContractKosten per maandInformatie
1. NextEnergyDynamisch€190,59Bereken maandbedrag
2. TibberDynamisch€194,59Bereken maandbedrag
3. Frank EnergieDynamisch€195,50Bereken maandbedrag
4. Budget EnergieDynamisch€200,57Bereken maandbedrag
5. Live EnergyDynamisch€211,86Bereken maandbedrag
6. Energiedirect3 Jaar Vast€219,35Bereken maandbedrag
7. Powerpeers1 Jaar Vast€221,33Bereken maandbedrag
8. Oxxio1 Jaar Vast€224,13Bereken maandbedrag
9. Essent3 Jaar Vast€227,89Bereken maandbedrag
10. Eneco3 Jaar Vast€230,87Bereken maandbedrag

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave