Het is zo ver – ook Eneco gaat terugleverkosten in rekening brengen

Het is zo ver – ook Eneco gaat terugleverkosten in rekening brengen

Na onder andere Vandebron, Greenchoice, en Budget Energie gaat nu ook één van de energiereuzen overstag. Vanaf binnenkort zal ook Eneco gaan werken met terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen. Door het in rekening brengen van deze kosten wil de energieleverancier de extra kosten voor het terugleveren van stroom eerlijker verrekenen.

 

Vanaf komende zomer nieuw systeem

Wie nu via Eneco stroom teruglevert aan het energienet ontvangt een vergoeding per kWh stroom, de terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding bedraagt momenteel €0,09 per kWh.

Maar nu steeds meer klanten zonnepanelen hebben rijzen de kosten op zonnige dagen de pan uit. Iets wat andere klanten van Eneco benadeelt.

Om de terugleverkosten eerlijker te gaan verdelen gaat Eneco met een nieuw systeem werken. Dit systeem wordt waarschijnlijk vanaf komende zomer geïntroduceerd.

 

Kostensysteem nog onduidelijk

Wat Eneco per teruggeleverde kWh stroom gaan betalen is nog onduidelijk volgens een woordvoerder van Eneco. Wat de woordvoerder wel al bekend kon maken is dat nieuwe klanten met zonnepanelen extra vaste kosten gaan betalen. Hierdoor zullen de 6 euro meer per maand betalen dan klanten zonder zonnepanelen.

Ondanks de nieuwe kosten voor teruggeleverde stroom zal Eneco klanten met zonnepanelen blijven betalen voor stroom die men teruglevert. ‘’Over de stroom die klanten jaarlijks meer terugleveren dan ze gebruiken, krijgen ze alsnog een vergoeding van 5 cent per kilowattuur.’’

 

Besluit genomen mede door uitblijven afbouwen salderingsregeling

Nog niet zo lang terug besloot de Eerste Kamer dat de salderingsregeling voorlopig nog niet wordt afgebouwd. Onder andere deze beslissingen heeft Eneco dit besluit doen nemen.

Door het aanhouden van de huidige salderingsregeling kunnen consumenten langer hun opgewekte stroom wegstrepen tegenover hun verbruikte stroom. Dit is iets wat volgens veel mensen nadelig is voor de energietransitie, aangezien mensen niet hoeven na te denken wanneer ze wel of niet stroom verbruiken. Hierdoor zullen er vaker pieken in het energienet zijn waardoor energieleveranciers op kosten gejaagd worden.

Met de terugleverkosten willen energieleveranciers de extra kosten meer verhalen op zonnepaneeleigenaren, en niet op hun gehele klantenbestand. Maar ook deze beslissing ligt gevoelig. Veel eigenaren van zonnepanelen voelen zich genept nu ze tegen diverse nadelen aanlopen omdat ze zonnepanelen hebben.

Eneco is niet de eerste energieleverancier die begint met terugleverkosten, maar wel de eerste van de drie energiereuzen. Eerder waagden Vandebron, Vrijopnaam, Energie VanOns, Budget Energie, en Greenchoice zich al aan de introductie van extra kosten voor zonnepaneeleigenaren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave