Hoeveel kost een laadpaal voor een elektrische auto?


Een tijd geleden schreven wij een stuk over de energiekosten die komen kijken bij het elektrische rijden. Hieruit bleek dat elektrisch rijden qua brandstof al snel €1000,00 per jaar goedkoper is dan rijden op benzine. Daarnaast is elektrisch rijden natuurlijk ook nog een stuk duurzamer! Aangezien elektrische rijden een populair onderwerp blijft kijken we vandaag naar de kosten van het installeren van een laadpaal thuis. U wilt immers uw duurzame auto toch ook thuis kunnen opladen?

 

Laadpaal (laten) installeren

Wanneer u uw auto thuis wilt opladen dan kunt u er voor kiezen om zelf een laadpaal aan te schaffen, of om een contract aan te gaan met bijvoorbeeld de ANWB of uw energieleverancier. Zelf een laadpaal aanschaffen kan onder andere via gespecialiseerde webshops of installatiebedrijven. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen het advies, de aanschaf en de installatie uit te besteden aan bijvoorbeeld uw energieleverancier of de ANWB. In dit geval zullen deze samen met gecertificeerde installateurs zorgen voor de installatie van de laadpaal bij uw adres. Hieronder zullen we de voor- en nadelen van beide doornemen.

 

Zelf een laadpaal aanschaffen

Wanneer u uw elektrische auto thuis wilt opladen dan kunt u er voor kiezen om zelf een laadpaal aan te schaffen. Deze kunt u dan thuis laten installeren zodat u uw accu kunt opladen door middel van een vaste kabel of een wandcontactdoos. Maar wat kost dit nou eigenlijk? Nou dit hangt nogal af van de vereiste voor het laadsysteem. Zo kunt u te maken krijgen met diverse laadcapaciteiten, ampèreniveaus en 1- of 3 faseladen. Een eenvoudige enkele lader van 3,7 kW kan men aanschaffen vanaf ongeveer €375,00. Hierbij wordt vaak standaard 5 meter kabel geleverd zodat u eenvoudig uw auto kunt opladen. Maar soms kan het slim zijn om te kiezen voor een andere vaak duurdere laadpaal. Deze bijvoorbeeld zwaardere laders met meer mogelijkheden kunnen al snel een prijskaartje hebben van rond de €700,00. Hieronder leggen wij uit waar u onder andere op moet letten.

 

Type stekker

Wanneer u een laadpaal gaat aanschaffen dan moet u eerst letten op het type stekker, uw elektrische auto beschikt namelijk over een Type 1 of Type 2 aansluiting. Komt uw auto uit de VS, Japan of Korea? Dan heeft u waarschijnlijk een Type 1 stekker. Komt uw auto uit Europa? Dan heeft u waarschijnlijk een Type 2 stekker. Welk type stekker u hebt heeft vooral effect op het laadvermogen. De Type 1 stekker kan enkel laden op een vermogen van 3,7 of 7,4  (1 fase). Type 2 stekkers kunnen laden op 1-fase (3,7 en 7,4 kW) en 3-fase (11 en 22 kW).

 

Aansluitingen

Wanneer u online rond gaat kijken dan zult u systemen tegenkomen met een enkele of een dubbele aansluiting. Hebt u op uw adres maar één elektrische auto? Dan zal een enkele opladen volstaan. Hebt u meerdere elektrische voortuigen? Of krijgt u wel eens bezoek van mensen met een elektrische auto? Dan kunt u er voor kiezen om een laadpaal te komen met een dubbele aansluiting. In dit geval kan niet één, maar twee auto’s worden opgeladen!

 

Laadvermogen

Afhankelijk van uw auto en aansluiting kunt u uw accu opladen met een vermogen van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW of 22 kW. Vaak hebben hybride auto’s een lager laadvermogen dan volledig elektrische auto’s. De accu heeft namelijk over het algemeen minder vermogen. Hoe hoger uw laadvermogen is, hoe sneller de accu in principe oplaadt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het laadvermogen bepaalt wordt door de auto. Deze zet namelijk de geleverde wisselstroom om in gelijkstroom. Op deze manier wordt de accu namelijk zo efficiënt mogelijk opgeladen. Hierdoor wordt de maximale oplaadsnelheid niet bepaalt door de laadpaal, maar door de oplader in de auto.

 

Hoeveel kost een laadpaal voor een elektrische auto?

Een laadpaal aanschaffen kost al snel tussen de €375,00 en €700,00

 

Conclusie zelf laadpaal aanschaffen

Zoals hierboven te lezen is valt er een hoop te kiezen. Daarnaast kunnen de kosten flink oplopen. Om deze reden adviseren wij mensen dan ook om voldoende advies in te winnen omtrent de aanschaf en installatie van een laadpaal. Dit kan bijvoorbeeld via het internet, dealers en verkooppunten. Heeft u zelf geen zin om alles uit te zoeken? Dan kan het wellicht slim zijn om uw laadpaal aan te schaffen via bijvoorbeeld Nuon of ANWB.

 

Laadpaal aanschaffen via een derde

Wilt u graag zorgeloos elektrische rijden en hebt u geen zin in de rompslomp die komt kijken bij het aanschaffen van een laadpaal? Kijk dan eens naar organisaties zoals uw energieleverancier of de ANWB. Deze organisaties maken het voor bedrijven en consumenten vaak heel eenvoudig om een laadpaal af te nemen tegen aantrekkelijke tarieven. Daarnaast wordt al het onderhoud geregeld tegen een vast maandelijks bedrag. Hieronder leggen we uit hoe u bijvoorbeeld een laadpaal kunt afnemen via Nuon.

 

Laadpaal Nuon

Nuon is één van de partijen waarbij u terecht kunt voor het aanschaffen van een laadpaal. Momenteel biedt Nuon al kwalitatieve laadpalen vanaf €659,00 (inclusief installatie). Deze laadpalen zijn erg handig aangezien u de energiekosten van uw auto onder andere rechtstreeks kunt verrekenen met uw bedrijf. Daarnaast kunt u wanneer gewenst profiteren van voordelige lage tarieven voor groene energie. Benieuwd wat u gaat betalen? Vraag dan een offerte aan via de website van Nuon! Klik hier voor meer informatie!

 

Onderweg uw auto opladen

Zolang u er nog niet uit bent en nog geen oplader thuis heeft kunt u uw elektrische auto natuurlijk ook onderweg opladen. Onderweg opladen, of ook wel publiek laden, kan bij een van de vele laadpunten die u in Nederland tegenkomt. De stroom die u afneemt tijdens het laden betaalt u via een zogenaamde laadpas. Opladen kan via verschillende aanbieders die verschillende tarieven rekenen, let hier dus op voor dat u gaat opladen!

 

Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Eindafrekening energieleverancier
4.5 op basis van 396 stemmen
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Volgen  
Nieuwste Oudste Populair
Abonneren op
Vincent van Vaalen

Een abonnement op een backoffice / beheersysteem is belangrijk om niet te vergeten. Als je wilt verrekenen met je werkgever of je wilt gastverbruik toestaan, dan heb je een abonnement nodig. Het is dan ook belangrijk om te kijken welke laadpalen welke abonnementen ondersteunen. Je ziet nog heel veel laadpalen die niet met een ander abonnement uitgerust kunnen worden dan met het abonnement van de fabrikant zelf. Dit is niet handig als je keuzes wilt maken en de vrijehid wilt hebben om een abonnement te kiezen. Kies dus altijd voor een laadpaal die “simlock” vrij is en een abonnement die… Lees verder »