Hoeveel kost een laadpaal voor een elektrische auto?

Een tijd geleden schreven wij een stuk over de energiekosten die komen kijken bij het elektrische rijden. Hieruit bleek dat elektrisch rijden qua brandstof al snel €1000,00 per jaar goedkoper is dan rijden op benzine. Daarnaast is elektrisch rijden natuurlijk ook nog een stuk duurzamer! Aangezien elektrische rijden een populair onderwerp blijft kijken we vandaag naar de kosten van het installeren van een laadpaal thuis. U wilt immers uw duurzame auto toch ook thuis kunnen opladen?

 

Laadpaal (laten) installeren

Wanneer u uw auto thuis wilt opladen dan kunt u er voor kiezen om zelf een laadpaal aan te schaffen, of om een contract aan te gaan met bijvoorbeeld de ANWB of uw energieleverancier. Zelf een laadpaal aanschaffen kan onder andere via gespecialiseerde webshops of installatiebedrijven. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen het advies, de aanschaf en de installatie uit te besteden aan bijvoorbeeld uw energieleverancier of de ANWB. In dit geval zullen deze samen met gecertificeerde installateurs zorgen voor de installatie van de laadpaal bij uw adres. Hieronder zullen we de voor- en nadelen van beide doornemen.

 

Zelf een laadpaal aanschaffen

Wanneer u uw elektrische auto thuis wilt opladen dan kunt u er voor kiezen om zelf een laadpaal aan te schaffen. Deze kunt u dan thuis laten installeren zodat u uw accu kunt opladen door middel van een vaste kabel of een wandcontactdoos. Maar wat kost dit nou eigenlijk? Nou dit hangt nogal af van de vereiste voor het laadsysteem. Zo kunt u te maken krijgen met diverse laadcapaciteiten, ampèreniveaus en 1- of 3 faseladen. Een eenvoudige enkele lader van 3,7 kW kan men aanschaffen vanaf ongeveer €375,00. Hierbij wordt vaak standaard 5 meter kabel geleverd zodat u eenvoudig uw auto kunt opladen. Maar soms kan het slim zijn om te kiezen voor een andere vaak duurdere laadpaal. Deze bijvoorbeeld zwaardere laders met meer mogelijkheden kunnen al snel een prijskaartje hebben van rond de €700,00. Hieronder leggen wij uit waar u onder andere op moet letten.

 

Nieuw; Coolblue laadpalen

Na zonnepanelen stapt Coolblue ook in de markt voor laadpalen. Hiermee is er een nieuwe optie beschikbaar voor mensen die thuis een laadpaal willen laten installeren. Op dit moment biedt Coolblue 4 verschillende laadpalen. Deze laadpalen worden deels gemaakt door Alfen (in eigen land) en deels door EVBox. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u bij Coolblue al terecht voor een laadpaal vanaf €700,-. Dit is wel een basis laadpaal met een lagere laadcapaciteit en zonder mobiele netwerkverbinding. Kiest u voor een wat duurdere laadpaal dan kunt u tot wel 22 kWh laden en gebruik maken van andere opties.

Naast de kale laadpaal zijn er upgrades mogelijk tegen een meerprijs waaronder;

  • Montage op een paal;
  • Levering van vaste kabel aan laadpaal;
  • Upgrade tot load balancing;

Voor zowel advies, de aanschaf en montage kunt u bij Coolblue terecht. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de laadpalen van Coolblue.

 

Coolblue laadpalen ervaringen - Waarom wel of niet?

 

 

Andere tip: breed aanbod via Bol.com

Via Bol.com kunt u tegenwoordig al een breed scala aan laadpalen aanschaffen. Een voordelig keuze is onder andere de Webasto Pure laadpaal 11KW. Dit is een laadpaal die geschikt is voor de Tesla 3 en de Model S. De Webasto wordt geleverd met 4,5 meter laadsnoer en een type 2 stekker. Met deze Duitse laadpaal kunt u tot wel 6 keer sneller opladen dan via het normale stopcontact. De aanschaf van dit product kost u momenteel slechts €595,00. Bekijk de Webasto Pure hier op Bol.com.

Naast deze laadpaal biedt Bol.com diverse andere modellen. Hierbij gaat het om andere andere 1-fase en 3-fase laders. Ook biedt Bol.com zowel laadpalen, mobiele laders als wallboxes. Populaire merken zijn MyEnergi, Blaupunkt, Webasto, Wallbox en DUOSIDA. Vergelijk nu het complete aanbod via deze pagina.

 

Webasto Pure laadpaal 11KW

 

Type stekker

Wanneer u een laadpaal gaat aanschaffen dan moet u eerst letten op het type stekker, uw elektrische auto beschikt namelijk over een Type 1 of Type 2 aansluiting. Komt uw auto uit de VS, Japan of Korea? Dan heeft u waarschijnlijk een Type 1 stekker. Komt uw auto uit Europa? Dan heeft u waarschijnlijk een Type 2 stekker. Welk type stekker u hebt heeft vooral effect op het laadvermogen. De Type 1 stekker kan enkel laden op een vermogen van 3,7 of 7,4  (1 fase). Type 2 stekkers kunnen laden op 1-fase (3,7 en 7,4 kW) en 3-fase (11 en 22 kW).

 

Aansluitingen

Wanneer u online rond gaat kijken dan zult u systemen tegenkomen met een enkele of een dubbele aansluiting. Hebt u op uw adres maar één elektrische auto? Dan zal een enkele opladen volstaan. Hebt u meerdere elektrische voortuigen? Of krijgt u wel eens bezoek van mensen met een elektrische auto? Dan kunt u er voor kiezen om een laadpaal te komen met een dubbele aansluiting. In dit geval kan niet één, maar twee auto’s worden opgeladen!

 

Laadvermogen

Afhankelijk van uw auto en aansluiting kunt u uw accu opladen met een vermogen van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW of 22 kW. Vaak hebben hybride auto’s een lager laadvermogen dan volledig elektrische auto’s. De accu heeft namelijk over het algemeen minder vermogen. Hoe hoger uw laadvermogen is, hoe sneller de accu in principe oplaadt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het laadvermogen bepaalt wordt door de auto. Deze zet namelijk de geleverde wisselstroom om in gelijkstroom. Op deze manier wordt de accu namelijk zo efficiënt mogelijk opgeladen. Hierdoor wordt de maximale oplaadsnelheid niet bepaalt door de laadpaal, maar door de oplader in de auto.

 

Hoeveel kost een laadpaal voor een elektrische auto?
Een laadpaal aanschaffen kost al snel tussen de €375,00 en €700,00

 

Conclusie zelf laadpaal aanschaffen

Zoals hierboven te lezen is valt er een hoop te kiezen. Daarnaast kunnen de kosten flink oplopen. Om deze reden adviseren wij mensen dan ook om voldoende advies in te winnen omtrent de aanschaf en installatie van een laadpaal. Dit kan bijvoorbeeld via het internet, dealers en verkooppunten. Heeft u zelf geen zin om alles uit te zoeken? Dan kan het wellicht slim zijn om uw laadpaal aan te schaffen via bijvoorbeeld Vattenfall of ANWB.

 

Laadpaal aanschaffen via een derde

Wilt u graag zorgeloos elektrische rijden en hebt u geen zin in de rompslomp die komt kijken bij het aanschaffen van een laadpaal? Kijk dan eens naar organisaties zoals uw energieleverancier of de ANWB. Deze organisaties maken het voor bedrijven en consumenten vaak heel eenvoudig om een laadpaal af te nemen tegen aantrekkelijke tarieven. Daarnaast wordt al het onderhoud geregeld tegen een vast maandelijks bedrag. Hieronder leggen we uit hoe u bijvoorbeeld een laadpaal kunt afnemen via Vattenfall.

 

Laadpaal Vattenfall

Vattenfall  is één van de partijen waarbij u terecht kunt voor het aanschaffen van een laadpaal. Momenteel biedt Vattenfall al kwalitatieve laadpalen vanaf €659,00 (inclusief installatie). Deze laadpalen zijn erg handig aangezien u de energiekosten van uw auto onder andere rechtstreeks kunt verrekenen met uw bedrijf. Daarnaast kunt u wanneer gewenst profiteren van voordelige lage tarieven voor groene energie. Benieuwd wat u gaat betalen? Vraag dan een offerte aan via de website van Vattenfall! Klik hier voor meer informatie!

 

Laadpaal Essent

Sinds een korte periode biedt Essent een zeer innovatieve laadpaal aan. De laadpaal heet ‘’Hidden’’ en is zoals de naam doet lastig te vinden. Hoe dit kan? De laadpaal is zeer compact een haast niet zichtbaar. Dit komt omdat de laadtechniek op een handige manier wordt weggewerkt in de meterkast. Geen grote lelijke laadpaal op de oprit dus, maar alleen een kabel die u uit de muur kunt trekken. In samenwerking met BlueCurrent, de ontwikkelaar van de laadpaal, zorgt Essent voor de complete installatie. U heeft nu al een Hidden laadpaal vanaf €995,00. En in combinatie met de handige app  kunt u eenvoudig kosten declareren of verrekenen via de laadpas. Ook kan de Hidden laadpaal geleverd worden met Dynamic Load Balancing. Hierdoor kan u extra snel laden zonder uw thuisinstallatie over te belasten.

 

Tip: Laadpaal + ENGIE Opgewekt Onderweg

Elektrisch rijden is met een opmars bezig, en daarom telt Nederland onderhand al ruim 120.000 laadpalen. Ondanks dit weet ENGIE dat het voor elektrische rijders erg comfortabel is om zelf thuis een laadpaal te hebben. Dit is namelijk gemakkelijk, en ook nog eens voordeliger. Zo kunt u thuis goedkoper opladen dan tijdens het gebruiken van een openbare laadpaal. U ‘’tankt’’ dan namelijk bij op basis van uw voordelige energietarief.

Bij ENGIE schaft u nu een laadpaal aan voor €595,00 zonder installatie. Wilt u de laadpaal door een monteur laten installeren? Dan kost het u minimaal €895,00. Via de website van ENGIE kunt u zien welke laadpaal voor uw auto het best geschikt is. Daarnaast kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.

Wilt u uw elektrische auto ook thuis voordelig en duurzaam opladen? Kies dan voor ENGIE Opgewekt Onderweg. Dit is een speciaal energieproduct waarmee u profiteert van duurzame Nederlandse energie uit wind en zon. Dit is 100% duurzaam, en ook nog eens scherp geprijsd. Benieuwd wat u gaat betalen? Bereken het zelf via de website van ENGIE!

 

Voordelen laadpaal laten installeren

Thuis een eigen laadpaal hebben is essentieel als bezitter van een elektrische auto. Alleen op deze manier hebt u de vrijheid om uw auto op elk momenteel op te laden. Maar een elektrische laadpaal is niet alleen handig, maar ook nog een voordelig. Zo berekende wij reeds dat elektrisch rijden al snel bijna €1000,00 per jaar goedkoper is dan traditionele brandstof. Hiermee verdiend u uw laadpaal, die rond de €1000,00 kost, dus al binnen één jaar terug. Kunt u thuis geen laadpaal installeren omdat u geen garage of oprit heeft? Dan is het zaak om uw auto op te laden bij een van de meer dan 30.000 laadpunten in Nederland. Is er bij u geen laadpunt in de buurt? Dan kunt u bij sommige gemeenten aanvragen om een laadpunt bij u in de buurt te laten realiseren.

 

Onderweg uw auto opladen

Zolang u er nog niet uit bent en nog geen oplader thuis heeft kunt u uw elektrische auto natuurlijk ook onderweg opladen. Onderweg opladen, of ook wel publiek laden, kan bij een van de vele laadpunten die u in Nederland tegenkomt. De stroom die u afneemt tijdens het laden betaalt u via een zogenaamde laadpas. Opladen kan via verschillende aanbieders die verschillende tarieven rekenen, let hier dus op voor dat u gaat opladen!

 

Mogelijke stijging gemiddelde energierekening door opladen elektrische auto’s

Onlangs werd er een artikel gepubliceerd waarin werd geclaimd dat de gemiddelde energierekening flink zal stijgen door elektrische auto’s en warmtepompen. De gedachte hierachter is dat beide duurzame oplossingen veel vragen van het energienetwerk. Helaas is ons elektriciteitsnetwerk hier helemaal niet op berekend. Om deze reden zullen er miljarden euro’s moeten worden geïnvesteerd om het elektriciteitsnetwerk te versterken. Volgens Stedin-directeur Marc van der Linden kan dit om de periode tot 2030 zelf gaan om 25 tot 30 miljard euro. Dit is een fors bedrag wat ongetwijfeld in de energierekening van de gemiddelde Nederlanders verwerkt zal worden. Mocht dit echt kloppen, dan vindt oud-minister Ronald Plasterk Tesla-bestuurders ‘’enorme asocialen’’. Daarnaast besloot de PVV zelf Kamervragen te stellen om dit probleem aan te kaarten.

Een claim waaruit blijkt dat de Tesla een enorm effect heeft op het energienet is het feit dat de auto het gemiddelde energieverbruik van 10 huishoudens kan opslaan in haar batterijen. Hierdoor zou de impact heel groot zijn. Volgens opricht van adviesbureau Emodz, Henk Meiborg, ligt dit gelukkig toch anders. Zo worden elektrische auto bijna nooit helemaal leeg gereden en helemaal opgeladen. Een gemiddelde bestuurder zou namelijk 37 kilometer per dag rijden. Dit komt neer op een verbruik van 7,4 kWh per dag. Hiermee staat het verbruik ‘’slechts’’ gelijk aan dat van één huishouden. Daarnaast sluiten veel eigenaren hun elektrische auto’s dagelijks aan. Waardoor deze nooit heel veel vragen van het energienet. Een mogelijk oplossing voor het probleem is ‘’slim laden’’. Hierbij laden elektrische auto alleen op wanneer er relatief weinig stroom verbruikt wordt of veel stroom opgewekt wordt.

 

Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Hoeveel kost een laadpaal voor een elektrische auto?”

Inhoudsopgave