Bijna helft aanvragen energienoodfonds afgekeurd

Bijna helft aanvragen energienoodfonds afgekeurd

Ongeveer 48.000 aanvragen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn afgewezen omdat de aanvragers niet voldeden aan de gestelde criteria met betrekking tot inkomen en de omvang van hun energierekening. Dit komt neer op bijna de helft van alle aanvragen.

 

Ruim 135.000 aanvragen, nog niet allemaal behandeld

Sinds januari hebben in totaal 135.000 huishoudens een aanvraag ingediend bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Van deze aanvragen zijn er 55.000 goedgekeurd. Hiernaast zijn er 48.000 afgewezen. De resterende 32.000 aanvragen worden momenteel nog behandeld.

Het fonds bevat een totaalbedrag van 84 miljoen euro. Zodra dit budget is uitgeput, wordt het loket gesloten. Men verwacht dat dit halverwege deze maand zal gebeuren. Huishoudens die nog steun nodig hebben, dienen dus niet te lang te wachten om een aanvraag in te dienen.

Vorig jaar was het fonds ook al actief, opgezet door de regering vanwege de extreem hoge energieprijzen. Veel mensen hadden toen moeite om hun energierekeningen te betalen. In de eerste fase ontvingen meer dan 50.000 huishoudens een tegemoetkoming, die kon oplopen van honderden euro’s tot meer dan duizend euro.

 

Gemiddeld €600 toegekend per aanvraag

In deze nieuwe fase zijn de criteria enigszins versoepeld. Om in aanmerking te komen, mag het inkomen niet hoger zijn dan 200 procent van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden betekent dit een maximum bruto inkomen van €3.200 per maand, en voor samenwonenden €4.480. Daarnaast moet minstens 10 procent van het maandelijkse inkomen aan de energierekening besteed worden.

Voor diegenen die slechts 130 procent van het sociaal minimum verdienen, is dit percentage iets lager, namelijk 8 procent. De meerderheid van de huishoudens die een aanvraag indienen, valt onder deze inkomensgrens van 130 procent.

De toegekende bedragen verschillen per huishouden, maar tot nu toe is gemiddeld €600 per huishouden uitgekeerd.

 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een initiatief dat is opgezet om huishoudens te ondersteunen die moeite hebben om hun energierekeningen te betalen, vooral in periodes van financiële crisis of extreme energieprijzen. Het fonds biedt financiële bijstand aan huishoudens met beperkte financiële middelen en hoge energiekosten. Het doel is om deze huishoudens te helpen hun energierekeningen te betalen, waardoor ze niet in financiële problemen komen of afgesloten worden van essentiële energievoorzieningen. De exacte voorwaarden, criteria en beschikbare middelen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke noodfonds en de regelingen die door de overheid of andere organisaties worden opgezet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave