Kiezen voor Vattenfall of Essent? Wij zochten het uit!

De grootste energieleverancier in Nederland zijn Vattenfall en Essent. Bij Essent zijn momenteel ruim 2,5 miljoen Nederland klant. Vattenfall heeft ongeveer 2 miljoen klanten. Maar welke energieleverancier is voor u het beste? Vattenfall of Essent? Dat hangt af vooral af van uw persoonlijke situatie. Wat u belangrijk vindt is bijvoorbeeld van doorslaggevend belang. Wilt u de laagste prijs? Een duurzaam aanbod? En handige app met veel functionaliteiten? Of gewoon de beste service? Hieronder sommen wij op welke factoren bepalen of u het beste voor Vattenfall of Essent kunt kiezen!

Tip: Stap nu over een profiteer van een gratis Essent Keuze Cadeaukaart ter waarde van €275.

Of: Kies voor Vattenfall en ontvang €250 korting bij 1 jaar vast!

 

Kiezen voor Vattenfall of Essent? Wij zochten het uit!
Kiezen voor Vattenfall of Essent? Wij zochten het uit!

 

Neem de volgende factoren mee in uw beslissing

De keuze tussen Vattenfall en Essent hangt af van verschillende factoren, waaronder uw persoonlijke voorkeuren, energiebehoeften en de specifieke aanbiedingen en tarieven die ze bieden. Hier zijn enkele overwegingen die u kunt meenemen bij het maken van een keuze:

  • Tarieven en aanbiedingen: Vergelijk de tarieven en aanbiedingen van zowel Vattenfall als Essent. Kijk naar zowel vaste als variabele tarieven, en let op eventuele kortingen, welkomstbonussen of andere voordelen die ze aanbieden.
  • Duurzaamheid: Als duurzaamheid belangrijk voor u is, bekijk dan het beleid en de inspanningen van beide energieleveranciers op het gebied van duurzame energie. Sommige mensen geven de voorkeur aan een leverancier die investeert in groene energiebronnen.
  • Klantenservice: Onderzoek de klantenservice van beide bedrijven door online recensies te lezen of door contact op te nemen met hun klantenservice met specifieke vragen. Een goede klantenservice is belangrijk voor een soepele ervaring met uw energieleverancier.
  • Contractvoorwaarden: Lees de contractvoorwaarden zorgvuldig door. Let op zaken zoals contractduur, opzegmogelijkheden en eventuele boetes bij vroegtijdige beëindiging van het contract.
  • Flexibiliteit: Sommige energieleveranciers bieden flexibele tarieven of pakketten aan die kunnen passen bij variërende behoeften. Controleer of Vattenfall en Essent dergelijke opties aanbieden.
  • Reputatie: Onderzoek de reputatie van beide bedrijven op basis van klantbeoordelingen en onafhankelijke beoordelingen. Dit kan u helpen inzicht te krijgen in de ervaringen van andere klanten.

Overweeg bovendien om contact op te nemen met zowel Vattenfall als Essent en hen specifieke vragen te stellen over hun aanbiedingen, diensten en voorwaarden. Op basis van deze informatie kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij uw behoeften en voorkeuren.

Hieronder zal ik Vattenfall en Essent verder vergelijken op basis van bovenstaande factoren.

 

Is Vattenfall of Essent goedkoper?

Momenteel kunt u zowel Vattenfall als Essent niet vinden in onze energievergelijker. Beide energieleverancier willen weinig risico nemen en bieden geen vaste contracten aan. Zoals u kunt zien staan er wel drie andere energieleveranciers in, die allemaal goedkoper zijn als Essent of Vattenfall. Wellicht dat een van deze energieleveranciers interessanter is voor u!

Update: Essent is nu terug met een vast energieproduct in onze energievergelijker. Met Essent ZekerheidsGarantie ontvangt u nu zelfs tot €150 korting.  Bereken nu uw maandbedrag door te klikken op deze link.

Zoek zelf ook uit of Vattenfall of Essent goedkoper is voor u. Voer hieronder uw woon- en verbruiksgegevens en check direct wat u per maand gaat betalen. Zo ziet u direct of u bij Vattenfall of Essent het voordeligste uit bent. Daarnaast kunt u via onze vergelijker direct het gekozen contract afsluiten.

 

Prijs – Vattenfall of Essent?

De keuze voor een energieleverancier baseren het grootste van de Nederlanders op prijs. Zeker nu de energiecrisis de energierekening van iedereen flink opschroeft. Een scherpe prijs is zeer belangrijk, niemand wil echter te veel betalen. Aan het einde van 2023 was Essent het voordeligste op basis van een gemiddeld energieverbruik. Daarnaast waren ook de losse tarieven voordeliger.

ComponentVattenfallEssent
Gas€1,90€1,39
Stroom€0,35€0,39
Leveringskosten€8,99 p.m.€7,49 p.m.
Prijs per maand€261€249
Prijs per jaar€3133€2990

Op basis van het prijsplafond is Essent nu €12 per maand goedkoper dan Vattenfall. Jaarlijks bent u bij Essent dus €144 goedkoper uit op basis van een gemiddeld energieverbruik van 2910 kWh en 1410 kuub gas.

Tip: Kies nu Essent ZekerheidsGarantie en ontvang tot €150 korting bij Essent. Lees hier meer.

 

 

Maar wie verbruikt er nou een gemiddelde verbruik? Om deze reden raden wij u aan onze energievergelijker te gebruiken. Met onze vergelijker kunt u Essent en Vattenfall vergelijken op prijs op basis van uw energieverbruik. Hiermee maakt u de meest nauwkeurige vergelijking!

 

Duurzaamheid – Vattenfall of Essent?

Wanneer we kijken naar Vattenfall en Essent dan zijn beide energieleverancier niet erg duurzaam. Zo leveren beide energieleveranciers nog veel grijze stroom. Daarnaast wordt er ook nog volop gebruik gemaakt van Garanties van Oorsprong (GvO’s) om grijze stroom met buitenlandse certificaten te verduurzamen. Toch maken beide energieleveranciers wel stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo investeren beide bedrijven (RWE & Vattenfall) volop in de ontwikkeling van windenergie en zonne-energie. Ook in Nederland! Om deze reden kunt u tegen wat hogere tarieven vaak kiezen voor 100% groene stroom uit ons eigen land. Zo biedt Vattenfall het product ‘’Groen uit Nederland’’. Hiermee ontvangt u 100% groene stroom uit ons eigen land. Daarnaast biedt Essent ‘’DubbelGroen’’. Ook hiermee profiteert u van 100% groene stroom uit Nederland en duurzaam gas.

Kijkend naar duurzaamheid is er niet echt een reden om te kiezen voor Vattenfall of Essent. In dit geval zou het namelijk logischer zijn om te kiezen voor de energieleverancier die bestempelt worden als écht duurzaam. Hierbij kunt u denken aan onder andere Greenchoice, Pure Energie en Vandebron.

 

Service

Zowel Vattenfall als Essent geven aan service erg belangrijk te vinden, maar hoe tevreden zijn klanten nu eigenlijk? Als we kijken naar een onafhankelijk reviewplatform als Klantenvertellen dan ontvang Vattenfall een schrale 6,4. Dit is niet heel goed, maar kan ook slechter. Zo moet u er rekening mee houden dat vooral klanten met klachten zich melden bij dergelijke platforms. Ondanks dit ontvangt Essent momenteel een nette 8,1. Dit is een beoordeling uit meer dan tienduizend beoordelingen. Hieruit blijkt dat u op basis van service waarschijnlijk het beste kunt kiezen voor Essent.

 

Acties

Gedurende de energiecrisis waren er helaas bijna geen leuke acties te scoren. Gelukkig zijn tijden veranderd en zijn er tegenwoordig weer wat leuke aanbiedingen.

Zowel Essent als Vattenfall hebben momenteel een populaire actie live staan. Zo kun je bij Essent profiteren van een gratis Keuze Cadeaukaart met een waarde tot €275. Met deze cadeaukaart kiest u eenvoudig uw eigen welkomstcadeau uit.

Vattenfall heeft sinds kort ook weer een leuke actie. Zo kunt u profiteren van een €250 welkomstkorting bij een 1-jarige overeenkomst. Hierdoor bent u het eerste jaar lekker voordelig uit.

In onderstaand overzicht kun u nog diverse andere aanbiedingen vinden die wellicht interessant voor u zijn.

 

App

Zowel Essent als Vattenfall bieden een ‘’handige’’ app. Echter zijn beide energieleveranciers er niet in geslaagd een app te ontwikkelen waar klanten vrolijk van worden. Zo biedt Vattenfall momenteel ‘’Nina van Vattenfall’’. Deze app ontvangt in de App Store (iOs) slechts een 1,3 uit 5 sterren. Dit is op basis van meer dan 400 beoordelingen een zeer slechte score. En ook die app in de Google Play store wordt slecht beoordeelt. Hier krijgt de app namelijk ook niet meer dan 1,5 ster uit 5.

Kijkend naar de app van Essent, de Verbruiksmanager, zien we dat gebruikers toch iets positiever gestemd zijn. Zo ontvangt de app in de App Store een 2,8 uit 5 en in Google Play een 3,0 uit 5. Ook dit is maar net voldoende, maar toch een stuk beter dan de zware onvoldoende die Vattenfall ontvangt. Wanneer u dus graag gebruikt maakt van een app om inzicht te krijgen in uw verbruik en kosten dan kunt u beter voor Essent dan voor Vattenfall kiezen. In dit artikel vindt u meer informatie over de beste energie apps van dit moment!

 

Loyaliteitsprogramma’s

Bovenop de reguliere service biedt Vattenfall ‘’Blijven Loont’’ voor bestaande klanten. Dit is een speciaal programma waarmee Vattenfall bestaande klanten beloont. Wanneer u nu klant wordt kunt u direct profiteren van 5% korting op de variabele tarieven voor stroom. En hier komt elk jaar dat u klant blijft 5% bovenop. Bent u al klant bij Vattenfall? Meldt u dan aan voor Blijven Loont en profiteer direct van 10% extra korting. De Blijven Loont korting loopt op tot een maximum van 25%.

Naast ‘’Blijven Loont’’ kunt u bij Vattenfall ook profiteren van Vattenfall Exclusief. Dit is nog een programma exclusief om klanten te belonen. Met Vattenfall Exclusief profiteert u bijvoorbeeld van leuke winacties. Daarnaast kunt u ook sparen voor leuke cadeaus en u kunt punten cadeau doen aan goede doelen. Zo is er nu al voor meer dan €200.000 gedoneerd via Vattenfall aan goede doelen.

Maar niet alleen Vattenfall biedt extra services voor klanten, ook Essent. Zo kunt u bij Essent zich aanmelden voor Thuisvoordeel. Met Essent Thuisvoordeel profiteert u van diverse leuke voordelen. Zo ontvangt u enkele keren per jaar een leuk gratis cadeautje. Ook kunt met Thuisvoordeel Air Miles sparen en profiteren van exclusieve kortingen. En of dit niet genoeg is kunt u ook sparen voor een korting tot 10% op het stroomtarief.

Onder de streep zijn beide klantenprogramma erg gelijk. Wel is het zo dat de korting op stroom bij Vattenfall kan oplopen tot 25%, dit terwijl bij Essent het maximum 10% is. In dit opzicht lijkt Vattenfall dan een betere keuze voor consumenten die verwachten langer klant te blijven.

 

Conclusie; Vattenfall of Essent?

Momenteel is bij een gemiddeld energieverbruik Vattenfall het goedkoopste, maar dit zegt niks over uw persoonlijke situatie. Om deze reden valt er over prijs weinig te zeggen of u zou moeten kiezen voor Vattenfall of Essent. Dit is echt een zaak van vergelijken op basis van uw verbruik en wensen.

Ook qua duurzaamheid scoren beiden energieleverancier matig. Alleen door te kiezen voor een specifiek groen product kunt u profiteren van duurzame energie. Hier betaalt u alleen vaak wel extra voor. Wanneer u een echt duurzame keuze wil maken dan zijn beide energieleveranciers niet de beste keuze.

Wanneer we kijken naar de algemene service en de app dan scoort Essent beter. Zo scoort het een 8,1 versus een 6,4 op het gebied van service. Daarnaast scoort de app van Essent een voldoende, en die van Vattenfall een flinke onvoldoende.

Alleen qua acties doet Vattenfall het in onze ogen beter dan Essent. Bij Vattenfall kunt u namelijk altijd gebruik maken van een wijd scala aan acties. Dit terwijl Essent vaak maar een beperkt aantal aanbiedingen heeft lopen. Toch kunnen we op basis van dit onderzoek enkel concluderen dat u momenteel beter voor Essent kunt kiezen dan voor Vattenfall!

 

”Wie graag de beste app en de beste service ontvangt kan waarschijnlijk het beste kiezen voor Essent. Hier scoort deze energieleverancier namelijk wat beter op. Gaat u liever voor leuke acties en voordelige actietarieven? Dan kunt u in de meeste gevallen waarschijnlijk beter kiezen voor Vattenfall. Maar uiteindelijk blijft vergelijken key!” aldus Koen Verkerk, energie-expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl

 

Veelgestelde vragen

Momenteel is stroom en gas flink duur bij Vattenfall, net als bij de meeste energieleveranciers. Toch zijn er energieleveranciers die stroom en gas flink goedkoper aanbieden.

Als we puur naar prijs kijken dan is Vattenfall momenteel beter dan Essent. Wel is het zo dat Essent het op andere vlakken beter doet. Zo hebben ze een betere app en wordt de service beter beoordeelt. Maar rechtvaardigt dit een prijsverschil van meer dan €30 per maand? In onze ogen niet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Kiezen voor Vattenfall of Essent? Wij zochten het uit!”

Inhoudsopgave