Belasting over aardgas stijgt mogelijk met 75% komende 12 jaar

Gedurende de komende twaalf jaar zal de energiebelasting op gas met 75 procent moeten stijgen om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze van het aardgas af gaan. Dat staat opgenomen in de eerste Nederlandse Klimaatwet die wordt opgesteld onder leiding van Diederik Samson. Naast deze explosieve stijging zal de belasting op stroom juist flink dalen, met ongeveer 50%. Hierdoor worden duurzame alternatieve zoals elektrische warmtepompen een stuk interessanter als alternatief voor het verwarmen door middel van aardgas. Einddoel van deze maatregelen is om onder andere in 2050 95% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 1990. Daarnaast wil de Tweede Kamer al in 2030 de helft minder CO2 uit stoten in vergelijking met 1990.

 

Ontwikkeling energiebelasting

Al sinds 1996 betalen consumenten en bedrijven belasting over hun energieverbruik. Zo betalen kleinverbruikers in 2018 €0,26 belasting per verbruikte kubieke meter aardgas en €0,105 belasting per verbruikte kWh stroom. Grootverbruikers zoals industriële bedrijven betalen een stuk minder, tussen de €0,012 en €0,02 belasting per verbruikte kubieke meter aardgas en tussen de €0,00057 en €0,01 per verbruikte kWh stroom.

Wanneer het nieuwe voorstel door zal gaan dan zal de belasting over aardgas langzaam stijgen met €0,20 per kubieke meter. De belasting over stroom zal over deze periode dalen met €0,065 per kWh. Onder de streep zullen consumenten die veel gas verbruiken hierdoor een stuk meer belasting betalen. Hierdoor zal de energierekening voor veel huishoudens verder stijgen met enkele honderden euro’s. Dit moet huishoudens stimuleren om onder andere geld te investeren in betere isolatie en warmtepompen.

 

Warmtepompen

Ondanks dat de overheid graag wil dat consumenten overstappen op hybride verwarmingssystemen en warmtepompen zijn er nog weinig mensen die dit doen. Waarom? Omdat het installeren van een warmtepomp flinke kosten met zich meebrengt. Zo kost een warmtepomp al snel enkele duizenden euro’s. Daarnaast moet er vaak ook nog extra geld worden geïnvesteerd in isolatie, andere radiatoren en vloerverwarming. Hierdoor liggen de kosten van een redelijk rendabele warmtepomp al snel tussen de €7.500,00 en €10.000,00.

 

Lage inkomens

Aangezien de energiekosten sterk zullen stijgen wil Samson speciale afspraken maken om lage inkomens te beschermen. Dit wil Samson doen door bijvoorbeeld de inkomstenbelasting te verlagen of de huurtoeslag te verhogen. Ook het verhogen van uitkeringen behoord tot de opties. Op deze manier zou de energierekening betaalbaar moeten blijven voor iedereen. Ondanks deze maatregelen hebben veel mensen kritiek op de plannen. Zo zou het voor armere huishoudens onmogelijk zijn om te investeren in duurzame alternatieve waardoor zij steeds meer energiebelasting gaan betalen. Dit terwijl rijkere huishoudens wel kunnen investeren en juist steeds minder energiebelasting zullen gaan betalen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave