Prijsplafond 2023 – Wat houdt de prijsplafond in?

Aangezien steeds meer huishoudens door de huidige energiecrisis in de problemen komen, heeft het Kabinet besloten om huishoudens en andere kleinverbruikers vanaf januari 2023 financieel te ondersteunen, dit gaan zij doen met de zogeheten prijsplafond voor elektriciteit en gas. Wilt u weten wat het prijsplafond inhoudt en wat dit voor uw energierekening betekent? Lees dan dit artikel verder.

 

Wat houdt de prijsplafond in?

Het prijsplafond voor energie houdt in dat u een maximaal tarief betaald voor zowel gas als voor elektriciteit tot een bepaald maximum verbruik.

Vastgelegd is dat voor gas het maximale tarief op €1,45 per kuub ligt en voor elektriciteit wordt €0,40 per kWh het maximale tarief. In eerste instantie zou het tarief voor elektriciteit op €0,70 per kWh kosten maar daar is het Kabinet dus later op teruggekomen en hebben zij het tarief met 0,30 cent verlaagd. Daarnaast hebben zij ook het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt verhoogd naar 2.900 kWh. Dit was in eerste instantie 2.400 kWh. Door deze verhoging komen er meer huishoudens in aanmerking voor het prijsplafond.

Deze tarieven gelden alleen tot een maximum verbruik van 1200 kuub en maximaal 2900 kWh. Mocht u boven dit verbruik uitkomen dan betaald u voor het verbruik wat erboven ligt de normale tarieven die worden gehanteerd door uw energieleverancier.

Het maximum verbruik van 1200 kuub en 2900 kWh is bepaald op basis van het verbruik van een gemiddeld huishouden.

 

 

Warmtenet

Bent u aangesloten op een warmtenet? Dan profiteert u evengoed van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt €47,39 per gigajoule warmte. Aangezien het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruik maken van een blokverwarming, wordt de komende tijd onderzocht door het kabinet of er ook alternatieve mogelijkheden zijn om deze huishoudens te ondersteunen.

 

Korting op de energierekening

Omdat het prijsplafond pas vanaf januari 2023 geldt, heeft het Kabinet besloten om huishoudens alvast in de maanden november en december al te ondersteunen in het betalen van de energierekening. Daarom krijgen huishoudens in de maanden november en december een korting van 190 euro op de energierekening.

 

Waarvan wordt de prijsplafond betaald?

Omdat vanaf januari 2023 het prijsplafond wordt ingezet, gaat dit uiteindelijk het kabinet geld kosten. Onzeker is nog wat het precies gaat kosten en hoe dit wordt betaald.

Het is ook niet zo gek dat het kabinet nog niet precies weet hoeveel het gaat kosten want dit hangt ook af van wat de gas- en stroomprijzen gaan doen. Deze veranderen namelijk elke dag. Vooralsnog gaat het kabinet ervanuit uit dat het zo’n 23,5 miljard euro gaat kosten. Hoe dit gaat worden betaald, dat wordt pas echt duidelijk in het voorjaar van 2023. Van een deel is al bekend hoe deze wordt betaald, namelijk door het schrappen van de korting op de energierekening en extra belasting voor oliebedrijven, die momenteel profiteren van de hoge energieprijzen.

 

Overige maatregelen in strijd tegen financiële problemen huishoudens

Naast het feit dat er een prijsplafond komt in strijd tegen de hoge prijzen van gas en stroom, zijn er nog een aantal andere maatregelen die het kabinet hebben genomen. Dit allen met als doel om huishoudens te helpen om deze dure tijden door te komen.

De maatregelen die het kabinet nog meer heeft genomen, zijn:

  • Minimumlonen worden verhoogd.
  • Uitkeringen worden verhoogd.
  • Inkomstenbelasting wordt verlaagd.

Of deze maatregelen echt gaan helpen, dat moet nog blijken.

 

Stroom en gas Budget Energie

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Prijsplafond 2023 – Wat houdt de prijsplafond in?”

Inhoudsopgave