Al meer dan 20.000 aanvragen voor Noodfonds Energie

Al meer dan 20.000 aanvragen voor Noodfonds Energie

In slechts anderhalve dag hebben meer dan 20.000 huishoudens een beroep gedaan op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit fonds is bedoeld voor gezinnen met lage inkomens en hoge energiekosten, en de aanmeldingen waren mogelijk sinds gisteren. Het aantal aanvragen op de eerste dag overtreft vorig jaar aanzienlijk, toen er ‘slechts’ 1700 aanvragen waren.

 

Aanvraagprocedure vergemakkelijkt

Voor in aanmerking komende huishoudens voorziet het fonds in een zes maanden durende maandelijkse bijdrage voor een deel van de energiekosten. Dit jaar is de regeling versoepeld, waardoor meer huishoudens in aanmerking komen voor ondersteuning. Bovendien is de aanvraagprocedure vereenvoudigd, aangezien deze vorig jaar voor velen als te complex werd ervaren.

 

Grote interesse na wegvallen prijsplafond en energietoeslag

Een woordvoerder van het Noodfonds meldt dat er al voorafgaand aan de aanmelding een grote interesse was in de energieondersteuning. Ongeveer 40.000 huishoudens hebben in de afgelopen weken hun interesse in het fonds kenbaar gemaakt. De woordvoerder benadrukt: “Het energieprijsplafond is nu afgeschaft en er wordt ook geen algemene energietoeslag meer gegeven.”

 

Mogelijk meer dan 70.000 aanvragen

Het Noodfonds Energie heeft zichzelf bewezen en geniet bekendheid, wat de verwachting van demissionair minister Schouten van Armoedebeleid rechtvaardigt dat er ongeveer 70.000 aanvragen zullen binnenkomen. Vorig jaar maakten in totaal 50.000 huishoudens gebruik van het energienoodfonds, waarbij ze gezamenlijk 43,7 miljoen euro aan steun ontvingen.

 

Tientallen miljoenen beschikbaar om energiearmoede te bestrijden

Er is in totaal 60 miljoen euro beschikbaar voor het Noodfonds, waarvan 40 miljoen afkomstig is van de overheid en 20 miljoen van energiebedrijven. Indien nodig kunnen zowel de overheid als de energieleveranciers nog eens 30 miljoen euro beschikbaar stellen.

 

Financiële steun op basis van inkomen

Eenpersoonshuishoudens komen in aanmerking als hun bruto inkomen niet meer dan 3200 euro per maand bedraagt. Voor samenwonenden is dit bedrag vastgesteld op 4480 euro gezamenlijk inkomen. Financiële steun wordt verleend wanneer de energierekening meer dan 8 tot 10 procent van het bruto inkomen uitmaakt, wat als ‘energiearmoede’ wordt beschouwd. Na goedkeuring van de aanvraag betaalt het fonds gedurende zes maanden het bedrag boven deze 8 tot 10 procent rechtstreeks aan de energieleverancier, ongeacht welke leverancier de aanvrager heeft.

 

Aanmelden voor Noodfonds Energie

Alle benodigde informatie voor het indienen van een aanvraag is beschikbaar op de website www.noodfondsenergie.nl. Na het voltooien van de aanvraag krijgt u direct te zien of u in aanmerking komt voor ondersteuning. Op dat moment hoeft u verder niets te doen, aangezien het Noodfonds Energie uw aanvraag rechtstreeks doorstuurt naar uw energieleverancier. De energieleverancier controleert vervolgens uw energiegegevens, terwijl het Noodfonds Energie uw aanvraag beoordeelt. Bij goedkeuring van uw aanvraag zal uw energieleverancier de steun gedurende een periode van zes maanden verrekenen met uw energierekening.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave