Nederland kent 2,6 miljoen huizen met zonnepanelen

Nederland kent 2,6 miljoen huizen met zonnepanelen

Het aantal Nederlandse woningen met zonnepanelen is aanzienlijk toegenomen in het afgelopen jaar, van 2 miljoen tot 2,6 miljoen. Hierdoor is momenteel 32 procent van de huishoudens voorzien van zonnepanelen, volgens informatie van Netbeheer Nederland.

In 2023 vertoonde bijna alle regio’s in Nederland een groei van 25 tot 32 procent in het aantal woningen met zonnepanelen. Netbeheerder Stedin meldde eerder deze week de grootste toename van 32 procent in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland.

Een vergelijkbare trend was te zien in 2022, waar het aantal woningen met zonnepanelen eveneens met 30 procent toenam. Deze groei werd aangewakkerd door een sterke vraag na een stijging van de energieprijzen in datzelfde jaar. Momenteel lijkt de markt voor zonnepanelen echter enigszins gestabiliseerd te zijn.

Netbeheer Nederland merkt op dat de groei in de tweede helft van 2023 iets afnam. Een woordvoerder van de branchevereniging suggereert dat de markt voor zonnepanelen mogelijk langzaam verzadigd raakt als mogelijke verklaring.

 

Zonne-energie vergt een verandering in gedrag

Volgens de branchevereniging blijft ongeveer 30 tot 40 procent van de geproduceerde elektriciteit binnen of in de directe omgeving van het eigen huis. De rest van de opgewekte stroom wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, waar eigenaren van zonnepanelen kunnen profiteren van de salderingsregeling.

Netbeheer Nederland pleit voor de afschaffing van deze regeling, vanwege de overvolle elektriciteitsnetten. “Het is nu beter om te focussen op het stimuleren van het gebruik van stroom op momenten van overproductie”, aldus Hans-Peter Oskam, directeur van Netbeheer Nederland. Het zou bijvoorbeeld helpen als mensen taken zoals de was doen en het opladen van elektrische auto’s uitvoeren op tijdstippen wanneer de zon volop schijnt.

Dit vereist echter aanzienlijke gedragsverandering van consumenten, aangezien we gewend zijn aan de constante beschikbaarheid van elektriciteit. Volgens Netbeheer Nederland bewegen we uiteindelijk naar een systeem waarin we meer afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van zonne- en windenergie.

Tegelijkertijd investeren netbeheerders jaarlijks miljarden euro’s in de verbetering en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Dit is onder andere bedoeld om te voorkomen dat zonnepanelen worden uitgeschakeld wanneer ze op hetzelfde moment te veel energie genereren voor het elektriciteitsnet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *