Recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd op huizen in 3 provincies

Recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd op huizen in 3 provincies

Netbeheerder Stedin heeft een opmerkelijk recordaantal zonnepanelen geregistreerd die afgelopen jaar zijn aangesloten op woningen in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland. Het betreft ongeveer 1,7 miljoen nieuwe zonnepanelen, wat bijna een half miljoen meer is dan het voorgaande jaar.

Volgens Stedin is er in 2023 een capaciteit van 599 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. De netbeheerder spreekt van een nieuw jaarlijks record. Stedin beheert het gas- en elektriciteitsnet in de genoemde provincies, waarin in 2023 zo’n 145.000 inwoners nieuwe zonnepanelen hebben laten aansluiten. Hierdoor beschikken nu bijna 600.000 consumenten in dit gebied over zonnepanelen.

 

Opwekte energie zoveel mogelijk direct gebruiken

De opgewekte elektriciteit is voldoende om op een zonnige dag om 12.00 uur alle woningen in Zuid-Holland van stroom te voorzien, aldus de netbeheerder. Echter, er is voldoende ruimte nodig op het drukke stroomnet. Door de groei van het aantal zonnepanelen komen omvormers van zonnepanelen nog regelmatig uitvallen.

Stedin adviseert dan ook om de opgewekte energie zoveel mogelijk direct te gebruiken, bijvoorbeeld door huishoudelijke apparaten te gebruiken op het moment dat de zon schijnt.

Om de groeiende vraag aan te kunnen, zal Stedin komend jaar zelf 700 kilometer aan nieuwe kabels in straten aanleggen en zullen er ongeveer vierhonderd nieuwe transformatorhuisjes worden geïnstalleerd in de provincies in 2024.

 

Tienduizenden nieuwe trasnofrmatorhuisjes nodig

In totaal heeft Nederland behoefte aan tienduizenden nieuwe transformatorhuisjes met zo’n 100.000 kilometer extra elektriciteitskabels. Bovendien zal de EU voorschrijven dat alle laadpalen en warmtepompen slim moeten zijn, zodat ze stroom verbruiken op gunstige momenten en niet allemaal tegelijkertijd.

 

Sterke groei zonnepanelen in Nederland

In Nederland is het aantal zonnepanelen op woningen en bedrijven de afgelopen jaren snel toegenomen. Het land heeft verschillende stimuleringsmaatregelen, zoals subsidies en belastingvoordelen, die hebben bijgedragen aan de groei van zonne-energie. Het plaatsen van zonnepanelen wordt steeds populairder vanwege de toenemende bewustwording van duurzaamheid en de afname van de kosten van zonne-installaties.

Rapporten van het CBS en andere energiegerelateerde instanties geven gedetailleerde informatie over de groei van zonne-energie in Nederland. Deze rapporten bevatten cijfers over geïnstalleerde capaciteit, het aantal zonnepanelen en trends in duurzame energieontwikkelingen.

Om de meest recente en nauwkeurige informatie te verkrijgen, raad ik aan de laatste rapporten van betrouwbare bronnen te raadplegen of te kijken naar officiële statistieken van Nederlandse energie-instanties. Via de website Energieopwek.nl kunt u bijvoorbeeld realtime zien hoeveel energie er opgewekt wordt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave