Mogelijk lagere energierekening door warme winter

Vanaf 1 juli zullen de energieprijzen na de forse stijging op 1 januari mogelijk weer wat dalen. Volgens energieleverancier Eneco zijn de gasprijzen fors gezakt, wat voornamelijk te verklaren is door de relatief zachte winter. Hierdoor kan Eneco de tarieven voor klanten ook verlagen. Hierdoor zullen Eneco-klanten op jaarbasis €133,00 tot €164,00 minder kwijt zijn aan de energierekening. Bij energieleverancier Essent blijven de prijzen overigens gelijk. Nuon (Vattenfall) heeft nog niks bekend gemaakt over de nieuwe tarieven per 1 juli.

 

Energierekening 2019

Begin 2019 kwam de ontwikkeling van de energierekening veel in het nieuws. De reden hiervoor was dat veel huishoudens hun voorschot zagen stijgen met enkele tientjes per maand. De reden voor deze prijsstijging van meer dan €300,00 lag in een combinatie van hogere energieprijzen en fors stijgende belastingen. Zo nam de energiebelasting over gas met 3 eurocent toe en steeg de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). Ook verlaagde het kabinet de jaarlijkse heffingskorting, waardoor huishoudens nog duurder uit waren. Deze flinke stijging werd eerder ontkent door Mona Keijzer van het CDA, maar na een inventarisatie van het CBS kon de minister staatssecretaris niks ander dan toegeven dat er een fout gemaakt is.

Om consumenten tegemoet te komen heeft het kabinet reeds toegezegd dat het de belastingdruk op de energierekening in 2020 zal verminderen. Zo moeten bedrijven en de industrie meer gaan bijdragen aan de energietransitie. Daarnaast moeten de financiële consequenties minder bij kwetsbare burgers komen te liggen.

 

Daling energietarieven

Het feit dat Eneco, één van de grootste energieleveranciers met ruim 2 miljoen klanten, de energietarieven kan laten dalen is goed nieuws. Per 1 juli zal het tarief voor gas met maar liefst 9 eurocent per kubieke meter dalen. Daarnaast daalt ook het stroomtarief, met iets meer dan 2 eurocent per kWh. Hiertegenover staat wel dat het bedrijf de vastrechtkosten met 2 euro per maand laat stijgen. Ondanks dit zal een gemiddeld huishouden hierdoor toch nog €133,00 euro per jaar goedkoper uit zijn. En voor huishoudens die relatief veel energie verbruiken kan dit voordeel al snel oplopen tot €164,00 per jaar.

 

Waarom dalen de energietarieven?

Nadat de energietarieven begin 2019 flink stegen was er weinig reden om te bedenken dat de prijzen vanaf 1 juli alweer gingen dalen. Wilko Schuijff, verantwoordelijk voor de energie-inkoop bij Eneco, legt aan het Algemeen Dagblad (AD) uit hoe het toch mogelijk is dat de tarieven alweer dalen. ”Zowel Azië en de VS als  Europa hebben een warme winter achter de rug. De gasvoorraden bleven daardoor op peil, terwijl er tegelijkertijd veel vloeibaar gas uit Azië en de VS naar Europa is getransporteerd. Dat zorgt voor een flink overschot aan gas op de markt. Gevolg is een flinke daling van de gasprijs, die ook weer resulteert in een lagere inkoopprijs van elektriciteit.”

 

Prijsverschillen

Kijkend naar deze ontwikkeling is het overigens wel bijzonder om te zien dat Eneco de tarieven fors kan laten dalen, en dat deze bij Essent gelijk blijven. Aangezien de inkoopsprijzen dalen door een hoog aanbod zou ook Essent goedkoper energie in moeten kunnen kopen. Of dit niet het geval is, of dat deze meevaller gewoon niet doorberekend wordt, is niet duidelijk. Energieleverancier Nuon wil nog niet op de zaken vooruit lopen, en eerst haar klanten informeren voor het meer laat weten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave