Energiebelasting stijgt opnieuw explosief, consument €150,00 duurder uit


Volgend jaar zal de energiebelasting opnieuw fors toenemen, hierdoor zijn consumenten volgens de VEH gemiddeld €150,00 meer kwijt aan de energierekening. Vooral de belasting over aardgas en de Heffing Opslag Duurzame Energie zullen flink duurder worden. Door de verhogingen gaan consumenten ongeveer een kwart meer belasting betalen. Deze stijging staat los van de stijging van de energietarieven, waardoor de energierekening nog hoger kan uitvallen.

 

Stijging hoger dan verwacht

Eerder bracht het ministerie van Financiën al een berekening naar buiten. Volgens deze berekening zullen consumenten jaarlijks €133,00 duurder uit zijn. Volgens de VEH is deze berekening niet eerlijk aangezien binnen dit onderzoek ook zeer zuinige nieuwbouwhuizen en energieneutrale woningen mee zijn genomen die amper belasting betalen. Hierdoor zijn de resultaten niet realistisch voor woningeigenaren die een normaal energieverbruik hebben.

 

Oneerlijk

Volgens de VEH is het oneerlijk dat woningeigenaren die niet in staat zijn hun huis energiezuiniger te maken extra gestraft worden met nog hogere energiebelastingen. Zo kunnen armere gezinnen of bewoners van een appartement van de woningbouw vaak weinig maatregelen nemen. ‘’Denk aan bewoners van een appartement, die vaak afhankelijk zijn van een vereniging van eigenaren voor ze iets kunnen verbeteren.’’

Naast het feit dat het energiezuiniger maken van een woning soms amper mogelijk is, lijkt het belastingvoordeel ook wel erg klein. Zo stelt een woordvoerder van de VEH dat iemand die jaarlijks 5% energie bespaart maar een belastingvoordeel van €5,- heeft. Hiermee lijkt het investeren in energiebesparende maatregelen niet echt rendabel.

 

Hoge kosten

Woningeigenaren die wel graag energie willen besparen kunnen volgens de VEH het beste kijken naar spouwmuurisolatie, vloerisolatie of een hybride ketel. Maar deze verbeteringen kosten al snel tienduizenden euro’s, geld wat veel huishoudens niet over hebben.

Lees ook: Energieprijzen 2019; Hoe ontwikkelen de belastingen en prijzen zich?

GoedkopeEnergieenGas.nl
Scheepmakerstraat 42 AlkmaarNH1825BP Nederland 
 • 0612345678

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Volgen  
Nieuwste Oudste Populair
Abonneren op
A.E.Olijkan

Helaas zijn we allemaal het slachtoffer van een steeds meer graaiende roverheid. Het gaat o.a. over het klimaat en de CO2 uitstoot. De propaganda draait al geruime tijd op volle toeren, want we moeten rijpgemaakt worden om al die steeds hoger wordende belastingen zonder morren te gaan betalen. Het is nu al zo erg, dat velen zelfs denken dat CO2 giftig is! Terwijl wij het zelf ook uitademen! Zonder CO2 groeien de planten niet eens, en onze glastuinbouwers voeren uit de industrie afkomstige CO2 in hun kassen toe om zo hogere opbrengsten te genereren. Ik wil allereerst vermelden, dat ik… Lees verder »