Energiebelasting stijgt opnieuw explosief, consument €150,00 duurder uit


Volgend jaar zal de energiebelasting opnieuw fors toenemen, hierdoor zijn consumenten volgens de VEH gemiddeld €150,00 meer kwijt aan de energierekening. Vooral de belasting over aardgas en de Heffing Opslag Duurzame Energie zullen flink duurder worden. Door de verhogingen gaan consumenten ongeveer een kwart meer belasting betalen. Deze stijging staat los van de stijging van de energietarieven, waardoor de energierekening nog hoger kan uitvallen.

 

Stijging hoger dan verwacht

Eerder bracht het ministerie van Financiën al een berekening naar buiten. Volgens deze berekening zullen consumenten jaarlijks €133,00 duurder uit zijn. Volgens de VEH is deze berekening niet eerlijk aangezien binnen dit onderzoek ook zeer zuinige nieuwbouwhuizen en energieneutrale woningen mee zijn genomen die amper belasting betalen. Hierdoor zijn de resultaten niet realistisch voor woningeigenaren die een normaal energieverbruik hebben.

 

Oneerlijk

Volgens de VEH is het oneerlijk dat woningeigenaren die niet in staat zijn hun huis energiezuiniger te maken extra gestraft worden met nog hogere energiebelastingen. Zo kunnen armere gezinnen of bewoners van een appartement van de woningbouw vaak weinig maatregelen nemen. ‘’Denk aan bewoners van een appartement, die vaak afhankelijk zijn van een vereniging van eigenaren voor ze iets kunnen verbeteren.’’

Naast het feit dat het energiezuiniger maken van een woning soms amper mogelijk is, lijkt het belastingvoordeel ook wel erg klein. Zo stelt een woordvoerder van de VEH dat iemand die jaarlijks 5% energie bespaart maar een belastingvoordeel van €5,- heeft. Hiermee lijkt het investeren in energiebesparende maatregelen niet echt rendabel.

 

Hoge kosten

Woningeigenaren die wel graag energie willen besparen kunnen volgens de VEH het beste kijken naar spouwmuurisolatie, vloerisolatie of een hybride ketel. Maar deze verbeteringen kosten al snel tienduizenden euro’s, geld wat veel huishoudens niet over hebben.

Lees ook: Energieprijzen 2019; Hoe ontwikkelen de belastingen en prijzen zich?


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “Energiebelasting stijgt opnieuw explosief, consument €150,00 duurder uit

  • A.E.Olijkan

    Helaas zijn we allemaal het slachtoffer van een steeds meer graaiende roverheid. Het gaat o.a. over het klimaat en de CO2 uitstoot. De propaganda draait al geruime tijd op volle toeren, want we moeten rijpgemaakt worden om al die steeds hoger wordende belastingen zonder morren te gaan betalen. Het is nu al zo erg, dat velen zelfs denken dat CO2 giftig is! Terwijl wij het zelf ook uitademen! Zonder CO2 groeien de planten niet eens, en onze glastuinbouwers voeren uit de industrie afkomstige CO2 in hun kassen toe om zo hogere opbrengsten te genereren. Ik wil allereerst vermelden, dat ik zelf dat verhaal over de opwarming van ons klimaat door de toenemende CO2 uitstoot ook heb geloofd, en dat ik de laatste zal zijn, die ontkent dat het klimaat warmer is geworden, want dat kan ik zelf waarnemen. Maar men vergeet gemakshalve, dat het klimaat altijd al veranderlijk was en nog steeds is. Alleen heeft dat niets te maken met CO2! De hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer is daarvoor veel te gering. Bovendien heerste er o.a. tijdens een deel van de Romeinse Tijd en ook een deel van de Middeleeuwen hier een klimaat dat zelfs nog iets warmer was dan tegenwoordig. Daarom geloof ik dat CO2 verhaal dus niet meer. Anders zou het nu toch nog veel warmer moeten zijn, tenzij er destijds ook vliegtuigen, auto’s en kolencentrales waren, maar die ben ik tot nu toe nog nooit in onze geschiedenisboeken tegengekomen. Onze atmosfeer bestaat voor 78% uit stikstof en 21% zuurstof. Die overige 1% bestaat uit meerdere gassen zoals argongas, en nog een aantal restgassen. Slechts 0,4% is CO2, en daarvan is driekwart dan ook nog eens van natuurlijke oorsprong. De mensheid is dus verantwoordelijk voor slechts 0,1% CO2, en gezien het bovengenoemde warmere klimaat zonder vliegverkeer, auto’s en kolencentrales, mogen we dus wel eens een aantal flinke vraagtekens plaatsen bij het huidige CO2 verhaal! Waarom wordt er in het huidige CO2 verhaal altijd gesproken overzoveel miljoenen tonnen CO2 hier en daar? Let er maar eens op, men heeft het nooit over percentages, omdat men dan door de mand zou vallen. De zon heeft meer en minder actieve perioden, die soms tientallen jaren kunnen duren. Zo was er tijdens onze Gouden Eeuw een koudere periode, en daarvan getuigen nu nog steeds de prachtige schilderijen met ijspret uit die periode, omdat alles toen elke winter dichtgevroren was. Het CO2 verhaal zoals men dat nu vertelt wordt door onze overheden zorgvuldig is stand gehouden, zodat men een prachtig excuus heeft om ons met steeds hogere lasten op te zadelen. Het afschaffen van de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen is bovendien tegengesteld aan wat onze regering over het klimaat beweert. Want juist de salderingsregeling was het perfecte instrument om huiseigenaren over te halen om hun daken vol te leggen met zonnepanelen. Nu komt er een onbetrouwbare subsidieregeling voor in de plaats, die echter ongunstiger is en ook steeds verder uitgekleed zal worden!