Elektriciteit flink duurder in 2018

­Door diverse ontwikkelingen binnen de Nederlandse energiemarkt is elektriciteit in 2018 duurder dan het in jaren is geweest. Zo stijgen de prijzen voor onder andere gas en kolen die gebruikt worden voor het opwekken van grijze energie. Daarnaast nemen ook de kosten voor het uitstoten van CO₂ explosief toe. Naast deze nadelige ontwikkelingen zijn er ook nog kerncentrales in België gesloten in verband met groot onderhoud, waardoor de Nederlandse stroomprijzen nog verder oplopen. Op dit moment zijn er nog geen indicaties die duiden op een prijsdaling op korte termijn.

 

Tarieven op groothandelsmarkt vliegen omhoog

Sinds het liberaliseren van de energiemarkt, meer dan 10 jaar terug, wordt energie verhandeld op de Amsterdamse Power Exchange (APX). Hier bieden onder andere energiebedrijven, multinationals en speculanten een bepaalde prijs voor stroom. Afhankelijk van de totale vraag en aanbod stijgen deze prijzen op de groothandelsmarkt, of dalen deze.

Vanaf begin 2018 tot en met juli kosten een megawattuur (MW) stroom gemiddeld €48,00. Na juli steeg de prijs voor een MW stroom in augustus naar €58,00. Dit is een zeer forse stijging aangezien de prijs een jaar eerder nog op €33,00 per MW stroom lag. En hiermee houdt het niet op, veel handelaren verwachten dat de elektriciteitsprijs dit jaar niet meer onder de €60,00 per MW komt. Hiermee komt de gemiddelde jaarprijs voor stroom waarschijnlijk uit op meer dan €52,00 per MW.

 

Duurste stroomjaar in tijden

Wanneer de tarieven zich op deze manier blijven ontwikkelen dan zal 2018 het duurste elektriciteitsjaar worden sinds 2012. En wanneer er een onverwacht tekort komt door bijvoorbeeld een zeer koude winter dan zou 2018 zomaar het duurste stroomjaar worden sinds 2007.

Ook Tom den Heijer van Powerhouse, onderdeel van Essent, verwacht dat de energieprijzen dit jaar en in 2019 nog verder zullen oplopen. Zo wordt steenkool duurder verhandeld en liggen de CO₂-prijzen momenteel boven de €20,00, dit is ruim tien keer meer dan een paar jaar terug. Daarnaast ligt de gasprijs momenteel ook hoog, en onze voorraden zijn ook lager dan normaal. Hierdoor zal er op korte termijn gas bijgekocht moeten worden waardoor de prijzen waarschijnlijk nog verder oplopen.

 

Kerncentrales België

Aangezien de Belgische kerncentrales momenteel in onderhoud zijn importeren onze zuiderburen momenteel (meer) stroom uit Nederland. Door de stijgende vraag, bij een gelijkblijvende productie, stijgen ook de tarieven in Nederland. Wanneer de kerncentrales weer aan gaan zullen deze tarieven wel weer dalen, maar wanneer dit gebeurd is nog niet duidelijk.

 

Effect op energierekening

Veel huishoudens zullen momenteel nog weinig merken van de prijsstijgingen aangezien men stroom en gas afneemt tegen vaste tarieven. Deze tarieven staan al enige tijd vast waardoor deze nog lager liggen. Wanneer dit contract afloopt zullen deze huishoudens overgaan op het variabele energietarief, wat dan waarschijnlijk flink hoger zal liggen. Naast deze hogere tarieven moet men tevens rekening houden met stijgende lasten voor transport en energiebelastingen zoals de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE).

Lees ook: Energieprijzen 2019; Hoe ontwikkelen de belastingen en prijzen zich?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave