Netbeheerder Liander start samen met de Wageningen University & Research (WUR) een onderzoek naar de impact van zonne-energie op het energienetwerk. Door middel van dit onderzoek moet er meer inzicht komen in hoe de grootschalige opwekking van zonne-energie impact zal hebben op ons elektriciteitsnetwerk. Het onderzoek zal in totaal vier jaar gaan duren en wordt deels gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Sterke groei vermogen zonne-energie
In de afgelopen jaren hebben steeds meer Nederlandse bedrijven en particulieren geïnvesteerd in de aanleg van zonnepanelen. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven en duurzame organisaties die grootschalige zonne-energieprojecten zoals zonneparken openen. Hierdoor staat er momenteel alleen al in het verzorgingsgebied van Liander voor 1000 MW aan zonne-energie, dit is vergelijkbaar met de opbrengst van twee kolencentrales. Deze sterke groei houdt naar verwachting ook aan, waardoor er de komende vijf jaar voor misschien nog wel 600 MW aan zonnepanelen wordt geïnstalleerd. Dit staat gelijk aan 8.000 voetbalvelden vol met zonnepanelen.
Opbrengst voorspellen aan de hand van weermodellen
Aangezien de zon niet altijd schijnt, en de intensiteit per moment van de dag sterk kan verschillen, fluctueert de totale opbrengst van de zonnepanelen sterk. Deze pieken en dalen qua opbrengst zullen een steeds groter effect hebben op het elektriciteitsnetwerk. Zo zullen er wellicht pieken ontstaan tijdens zonnig weer waardoor er overschotten op het netwerk zullen ontstaan. Daarnaast kunnen er tekorten ontstaan wanneer de zonnepanelen op bewolkte dagen weinig stroom opwekken.
Om op een betrouwbare manier energie te kunnen leveren wil Liander meer onderzoek doen naar het effect van de zon op de belasting van het energienetwerk. Zo wilt de netbeheerder samen met de WUR gaan onderzoeken welk effect zeer heldere en bewolkte dagen hebben op het net. Een uniek onderdeel van dit onderzoek is het koppelen van grootschalige meetdata van het energienet aan de meest nauwkeurige weermodellen van het KNMI. Door het koppelen van deze databronnen wil Liander een zelflerend model ontwikkelen dat nauwkeurig kan voorspellen hoeveel energie er binnen bepaalde periode opgewekt zal worden. Naast weermodellen van het KNMI zal er tijdens het onderzoek ook gekeken worden naar de zoninstralingsgegevens die worden geleverd door de Radboud Universiteit Nijmegen.
Betrouwbare toekomstige energievoorziening
Door het creëren van een nieuw betrouwbaar model hopen de onderzoekspartijen op termijn nauwkeurig te kunnen voorspellen hoeveel zonne-energie er het energienet op zal vloeien. Om dit mogelijk te maken is WUR nu bezig met het ontwikkelen van de volgende generatie weermodellen, die zelfs de vorming van individuele wolken kan simuleren. Binnen het onderzoek zal ook getoetst worden hoeveel nauwkeuriger de voorspellingen aan de hand van het nieuwe model daadwerkelijk zijn.