Gouverneur Jerry Brown heeft een wet ondertekend waarin staat dat Californië binnen 27 jaar geheel klimaatneutraal is. Hierdoor moet de complete staat voor 2045 overgaan op onder andere 100% groene stroom. Naast Californië tekende eerder Hawaï al een wet waarin er werd gekozen om op korte termijn volledig klimaatneutraal te worden. Hiermee is Californië de tweede Amerikaanse staat die duurzaamheidsdoelstellingen vastlegt in een speciale wet.
Belangrijk signaal
Volgens expert is het belangrijk dat overheden een signaal afgeven dat we moeten kiezen voor een duurzamere toekomst. Hiermee inspireert het namelijk onder andere particulieren, bedrijven en organisaties om te investeren in duurzame energieoplossingen. Dat Californië deze stap nu neemt is zeer belangrijk voor de duurzaamheidsdoelstellingen in de Verenigde Staten, zo wonen er in deze staat in totaal al 40 miljoen inwoners. Daarnaast is de staat de op 5 na grootste economie ter wereld na de VS, China, Japan en Duitsland.
Volgens een invloedrijke Amerikaanse milieuorganisatie, Sierre Club, is het ”van wezenlijk belang dat een invloedrijke staat als Californië aantoont dat het écht mogelijk is om binnen een paar decennia helemaal klimaatneutraal te zijn.”
Koploperpositie
Op het gebied van duurzaamheid is Californië al jaren een van de kop-lopende staten. Zo heeft de staat al tijden zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen. Mede hierdoor verbruikt de staat nu slecht 8% van de totale Amerikaanse stroomverbruik ondanks dat meer dan 12% van de Amerikanen in Californië wonen. Dit komt onder andere omdat de staat een derde van haar stroom opwekt met geothermische technieken, windmolens en zonnepanelen.
Haaks op Trumps beleid
De nieuwe wet die Brown tekende staat haaks op het huidige klimaatbeleid van president Donald Trump. Zo keerde de president onlangs nog een hoop milieumaatregelen terug die waren opgesteld door zijn voorganger Barack Obama. Daarnaast stapte Trump namens de VS uit het klimaatakkoord van Parijs, waarin onder andere staat dat alle deelnemende landen flink minder CO2 moeten uitstoten.
Naast deze wijzigingen zetten Trump meer in op het gebruiken van fossiele brandstoffen zoals steenkool. Hiermee gaat Trump vol in tegen milieuorganisaties en economen die stellen dat steenkool geen toekomst meer heeft. Dit komt vooral omdat de Republikeinen niet geloven in klimaatsveranderingen door ons toedoen.