Wat kost een hybride warmtepomp?

Het is een vraag die je ongetwijfeld niet vaak op een leuk verjaardagsfeestje hoort; Wat kost een hybride warmtepomp? Ondanks dat het wellicht niet een leuke of spannende vraag is, is het wel een hele nuttige.

Volgens vele heeft de hybride warmtepomp een glansrijke toekomst in Nederland. En om deze reden is het best handig om te weten wat een dergelijk apparaat momenteel ongeveer kost. Dus wij zochten het voor u uit!

Lees dit artikel om alles te weten te komen over de kosten van de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp. Hiernaast kunt u meer te weten komen over het ontvangen van subsidie, de te verwachten energiebesparing, en de mogelijke terugverdientijd van een hybride warmtepomp.

 

De hamvraag: Wat kost een hybride warmtepomp?

Verder op in dit artikel zullen we nog toelichten wat een hybride warmtepomp precies doet en waarop u moet letten bij de aanschaf van een dergelijk product. Maar eerst zullen we meteen met de deur in huis vallen wat betreft de hoofdvraag van dit artikel: ”Wat kost een hybride warmtepomp?”

Op dit moment kost een hybride warmtepomp met een vermogen van 5 kW tussen de €4.500 en €6.000. Deze kosten zijn inclusief de installatie en BTW.

Wie gelijktijdig ook een nieuwe hr-ketel wil laten installeren moet denken aan een meerprijs van ongeveer €1.500 tot €2.000. Hiermee komt het totale prijsplaatje uit op €6.000 tot €8.000.

 

Wat kost een hybride warmtepomp?

 

Netto kosten hybride warmtepomp; na aftrek subsidie

Wie in 2024 een nieuwe hybride warmtepomp koopt kan in aanmerking komen voor subsidie. Deze subsidie bedraagt minimaal €500, maar kan oplopen tot duizenden euro’s. Om deze reden zijn de netto kosten van een nieuwe hybride warmtepomp niet €4.500 tot €6.000, maar eigenlijk minder.

Volgens de website van de RVO bedraagt de subsidie voor een nieuwe hybride warmtepomp ongeveer 30% van de totale investering. Dit betekent dat de netto kosten voor een hybride warmtepomp uitkomen op een bedrag tussen de €3.150 en €4.200.

Voor de aanschaf van een nieuwe hr-ketel kunt u geen subsidie ontvangen. Mocht u deze dus ook willen laten vervangen zullen de totale kosten uitkomen op €4.650 tot €6.200.

OpstellingKostenNetto kosten
Hybride warmtepomp€4500 - €6000€3150 - €4200
Hybride warmtepomp + hr-ketel€6000 - €8000€4650 - €6200

 

Subsidie bij aanschaf hybride warmtepomp

Wie een nieuwe hybride warmtepomp aanschaft kan subsidie van de overheid ontvangen. Deze subsidie bedraagt minimaal €500. Afhankelijk van het type hybride warmtepomp dat u koopt kan dit ook meer zijn.

Elke hybride warmtepomp komt met een specifieke meldcode. Aan de hand van deze meldcode kunt u via de ISDE meldcodelijst opzoeken hoeveel subsidie u ontvangt. Zoals gezegd begint deze subsidie bij €500, maar deze kan oplopen tot boven de €10.000.

Wanneer u uw meldcode gevonden heeft kunt u via deze lijst de subsidie bepalen op basis van de nieuwe subsidieregelingen die zijn ingegaan op 1 januari 2024.

 

Voorwaarden

Om subsidie te ontvangen moet u wel voldoen aan diverse voorwaarden. Hieronder zal ik de belangrijkste voorwaarden om subsidie te ontvangen opsommen. Het complete overzicht met voorwaarden kunt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vinden.

 • De warmtepomp die u aanschaft moet nieuw zijn. Tweedehands warmtepompen komen niet in aanmerking voor subsidie.
 • U ontvangt alleen subsidie wanneer u het apparaat gebruikt voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming.
 • U moet de installatie laten doen door een bouwinstallatiebedrijf.
 • De warmtepomp moet worden geïnstalleerd in een woning met een bouwjaar voor 2019.
 • De subsidie moet binnen 24 maanden na installatie van de hybride warmtepomp aangevraagd worden.
 • Een energielabel A++ is vereist voor het verkrijgen van subsidie op uw hybride warmtepomp.

Ondanks dat de lijst met voorwaarden er wat ingewikkeld uit ziet is het verkrijgen van de subsidie niet heel ingewikkeld. In 2023 kregen maar liefst 60.000 huiseigenaren subsidie voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp.

 

Goed om te weten

 • Wie subsidie voor zijn hybride warmtepomp wil aanvragen moet dit doen via de website van de RVO.
 • Om een aanvraag te kunnen doen moet u beschikken over de DigiD app of DigiD met sms-controle.
 • De subsidie voor uw hybride warmtepomp dekt gemiddeld 30% van de kosten. De overige 70% van de kosten zullen voor uw eigen rekening zijn.
 • Door het aanschaffen van een zuinige hybride warmtepomp kunt u veel op uw jaarlijkse energiekosten besparen.

 

Energiebespaarlening

Heeft u momenteel weinig geld om uw woning te verduurzamen? Dan kan u mogelijk gebruik maken van een Energiebespaarlening. Een Energiebespaarlening is een financieel instrument dat wordt aangeboden om particulieren te helpen investeren in energiebesparende maatregelen voor hun woningen. Het doel van deze lening is om het voor huiseigenaren aantrekkelijker te maken om energiebesparende voorzieningen te treffen, waardoor de energie-efficiëntie van woningen wordt verbeterd en het energieverbruik wordt verminderd.

Enkele kenmerken van een Energiebespaarlening kunnen zijn:

 • Gunstige rentetarieven: Energiebespaarleningen hebben vaak lagere rentetarieven dan reguliere leningen, waardoor het voor huiseigenaren financieel aantrekkelijker wordt om te investeren in energiebesparende maatregelen.
 • Specifieke bestedingsdoelen: De lening is meestal bedoeld voor specifieke energiebesparende investeringen, zoals isolatie, hoogrendementsketels, zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame energieoplossingen.
 • Terugbetaling via energiebesparing: Een interessant aspect van Energiebespaarleningen is dat de verwachte besparingen op energiekosten deel kunnen uitmaken van de terugbetalingsstructuur. Dit betekent dat de maandelijkse aflossingen worden betaald met de verwachte besparingen op energiekosten, waardoor huiseigenaren de lening kunnen terugbetalen zonder extra kosten.
 • Duurzaamheidsdoelstellingen: Energiebespaarleningen dragen bij aan de algemene doelstellingen voor duurzaamheid en verminderen de ecologische voetafdruk van woningen.

De voorwaarden en beschikbaarheid van Energiebespaarleningen kunnen variëren, afhankelijk van het land en de financiële instellingen die ze aanbieden. Het is belangrijk voor huiseigenaren om de specifieke voorwaarden en mogelijkheden van dergelijke leningen bij lokale financiële instellingen of overheden te onderzoeken.

 

Wat is een hybride warmtepomp (opfrisser) en hoe werkt deze?

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van zowel een traditionele verwarmingsketel als een warmtepomp. Het doel is om de voordelen van beide systemen te combineren, zodat je zowel efficiëntie als flexibiliteit kunt behalen.

Hier is hoe een hybride warmtepomp meestal werkt:

 • Warmtepompcomponent: De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater, zelfs bij lage temperaturen, en gebruikt deze om een vloeistof te verwarmen. Deze vloeistof wordt vervolgens naar de binnenunit van de warmtepomp gestuurd.
 • Traditionele verwarmingsketelcomponent: Als de buitentemperatuur te laag is voor de warmtepomp om efficiënt te werken, schakelt het systeem automatisch over naar de traditionele verwarmingsketel. Deze ketel kan op fossiele brandstoffen zoals gas of olie werken.
 • Intelligent controlesysteem: Een hybride warmtepomp wordt meestal aangestuurd door een slim controlesysteem dat de buitentemperatuur, de efficiëntie van de warmtepomp en de energieprijzen in de gaten houdt. Op basis van deze gegevens bepaalt het systeem welke warmtebron op een bepaald moment het meest kostenefficiënt is.

Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat het de energie-efficiëntie verbetert, terwijl het ook flexibel is in het omgaan met verschillende weersomstandigheden en energieprijzen. Dit kan vooral gunstig zijn in gebieden waar de buitentemperaturen aanzienlijk variëren. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de vorm van de warmtepomp draagt ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot in vergelijking met systemen die volledig afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp kan warmte uit de buitenlucht opvangen

 

Hoeveel energie verbruikt een hybride warmtepomp?

Het energieverbruik van een hybride warmtepomp varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het huis, de isolatie, de buitentemperaturen, het gedrag van de bewoners en de efficiëntie van de warmtepomp zelf. Over het algemeen zijn hybride warmtepompen ontworpen om efficiënter te zijn dan traditionele verwarmingssystemen die volledig afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp is de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), die aangeeft hoeveel bruikbare warmte de warmtepomp produceert in vergelijking met de verbruikte energie gedurende een heel jaar. Een hogere SCOP-waarde duidt op een efficiëntere warmtepomp.

Om specifieke informatie over het energieverbruik van een bepaalde hybride warmtepomp te verkrijgen, is het raadzaam om de technische specificaties van het specifieke model te raadplegen. Deze informatie wordt meestal verstrekt door de fabrikant en kan je helpen bij het beoordelen van de efficiëntie en het verwachte energieverbruik van het systeem in verschillende omstandigheden. Daarnaast kan het raadzaam zijn om een energieadviseur te raadplegen voor een nauwkeurige inschatting op basis van de specifieke omstandigheden van je woning.

Voor wie simpelweg een indicatie wil hebben kunnen we het volgende zeggen: een verbruik van 760 kuub gas en 1450 kWh stroom oer jaar zou erg redelijk zijn voor het verwarmen van uw woning door middel van een hr-ketel en een warmtepomp.

 

Hoeveel energiekosten bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Om te bepalen hoeveel energiekosten u kunt besparen met de installatie van een hybride warmtepomp zullen wij een vergelijking maken tussen twee verschillende opstellingen. Hierbij gaat het om een traditionele opstelling, met enkel een gasgestookte hr-ketel. Deze opstelling zullen wij vergelijken met een opstelling met een hr-ketel met een moderne hybride warmtepomp.

OpstellingVerbruikEnergiekosten
Hr-ketel1410 m3 gas€1833
Hr-ketel + hybride warmtepomp760 m3 gas
1450 kWh stroom
€1408

Deze vergelijking is gemaakt op basis van een normaal energieverbruik in combinatie met de actuele gasprijs (€1,30 per m3) en de huidige gemiddeld prijs per kWh (€0,29 per kWh).

Op basis van bovenstaande vergelijking kunnen we opmaken dat u met een hybride warmtepomp €425 op uw energiekosten kunt besparen. Hou hierbij wel rekening met het feit dat hoe meer gas u normaliter verbruikt, hoe groter de besparing zal zijn. Zo kan de jaarlijkse besparing is specifieke situatie oplopen tot boven de €500 per jaar.

 

Terugverdientijd hybride warmtepomp

Op basis van bovenstaande berekening kunnen we ook berekenen wat de gemiddeld terugverdientijd is voor de aanschaf van een nieuwe hybride warmtepomp.

Met een initiele investering van €3.150 tot €4.200 en een jaarlijks besparing van €425 komt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp uit op 7 tot 10 jaar. Hoe hoog de terugverdientijd in uw situatie is hangt af van diverse factoren waaronder:

 • De aanschafprijs van de warmtepomp;
 • De hoogte van de subsidie die u ontvangt;
 • Het rendement van de pomp die u laat installeren;
 • De ontwikkeling van de gasprijs;
 • De mate waarin u de verwarming gebruikt;

In het algemeen kunnen we stellen dat hoe meer gas u gebruikt, hoe sneller u de warmtepomp terug verdiend heeft.

 

Tips

Wil u ook overgaan op de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dan hebben we enkele tips voor u. Dit zijn tips die in het algemeen gelden. Voor advies voor uw specifieke situatie adviseren wij om contact op te nemen met een lokale energieadviseur.

 1. Als je een cv-ketel hebt die 5 jaar of jonger is, overweeg dan de aanschaf van een hybride warmtepomp.
 2. Indien je een oudere cv-ketel hebt (12 jaar of ouder), is het voordeliger om over te stappen naar een hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe hr-ketel.
 3. Voor huizen met onvoldoende isolatie is het aan te raden om eerst de isolatie aan te pakken. Dit biedt onder de streep namelijk meer resultaat.
 4. Een goede isolatie van de woning bevordert de efficiëntie van de hybride warmtepomp.
 5. Bij hybride warmtepompen die alleen warmte halen uit de buitenlucht, is het doorgaans niet mogelijk om kraanwater te verwarmen.
 6. Vloer- en wandverwarming werken effectief samen met een warmtepomp.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave