Onvoldoende animo voor SDE+ regeling

Op dit moment worden er onvoldoende SDE+ subsidieaanvragen gedaan waardoor er budget van het Rijk ongebruikt lijkt te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad (FD). Dit is vervelend, want door het lage animo voor investeringen in duurzame energie lijkt het voor Nederland nog lastiger te worden om de duurzaamheidsdoelen te behalen. Vooral op het gebied van windenergie en biomassa-projecten lijken de aanvragen tegen te vallen. Door deze terugval in aanvragen is de kans volgens adviseurs groot dat er een deel budget overblijft. Voor de tweede helft van 2018 heeft het Rijk een totaal van 6 miljard gereserveerd voor de SDE+ regeling.

 

Tegenvaller

Wanneer niet de volledige €6 miljard euro zal worden toegekend, dan is dit een flinke tegenvaller voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Door middel van de subsidies wil het Rijk namelijk de omslag naar groene energie een extra impuls geven. Iets wat erg belangrijk is, zeker gezien het feit dat het gerechtshof in Den Haag deze week Nederland op de vingers tikte omtrent het duurzaamheidsbeleid. Zo wordt er volgens het hof te weinig gedaan om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen (CO2) tegen te gaan.

 

Weinig windenergie

Vooral op het gebied van windenergie blijft het aantal projecten flink achter. Volgens Joep Raats van PNO, een bedrijf dat subsidieprojecten begeleidt, is op dit moment Vattenfall het enige bedrijf dat een subsidie heeft aangevraagd voor een groot windpark. Deze terugval is best opvallend, eind 2017 werd er nog voor een totaal van 2,8 miljard euro aan subsidie toegewezen voor windenergie op land. Naast windenergie zijn ook de aanvragen op het gebied van biomassa beperkt. Wat een ook drukkend effect heeft op de totale aanvraag voor de SDE+ regeling.

 

Aanvragen zonne-energie stabiel

Het aantal vragen op het gebied van zonne-energie is wel stabiel in vergelijking met eerdere subsidierondes. Het aantal zonne-energieprojecten is echter niet voldoende om het gat van de geringe biomassa- en windenergieprojecten op te vangen. Volgens Jaap Baarsma, voorzitter van Holland Solar, is de kans ook niet groot dat zonne-energie dit op korte termijn kan opvangen. De markt voor zonne-energieprojecten is namelijk redelijk verzadigd en er zitten nog meer dan voldoende projecten in de pijplijn. Daarnaast is de procedure om subsidie aan te vragen ook steeds lastiger gemaakt en is er steeds meer kritiek ook grote zonneweides. Hiermee is het animo voor duurzame zonneprojecten ook een stuk lager.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave