Windmolens / Windparken


U komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen in het Nederlandse landschap, windmolens. Vooral vanaf de snelweg of trein zijn ze vaak te zien, en soms in hele lange rijen. Sommige mensen vinden windmolens lelijk en zonde van het landschap, maar andere zien duurzame kansen. Zo wekken we door middel van windmolens veel duurzame energie op. Naast windmolens op land kent Nederland ook steeds meer windparken op zee. Iets waar ook de nodige voor- en tegenstanders voor zijn.

 

Werking windmolen

In Nederland wekken we momenteel al veel duurzame energie op door middel van windmolens. Sommige windmolens staan alleen, en sommige in rijen. Meerdere windmolens in een rij noemt men vaak een windpark. Windmolens wekken duurzame energie op aangezien de wieken een grote turbine aandrijven. Deze turbine zorgt er weer voor dat een generator duurzame windenergie kan opwekken.

Over het algemeen draaien windmolens vanaf een minimale windkracht 2 tot 3, een minimale windkracht die in Nederland veel voorkomt. Door de lange en grote wieken van de windmolens, deze zijn 80 tot 120 meter, kan er veel wind opgevangen worden en omgezet wordt tot energie. Bij windsnelheden boven de windkracht 10 worden windmolens veelal stopgezet, dit doet men in verband met de kans op het overbelasten van de windmolen.

 

Windmolens Windpark Nuon

Windmolens Windpark Nuon – Bron; Nuon.com

 

Windmolens op zee

Op zee worden steeds meer windparken gerealiseerd. Het bouwen van windparken op zee kost een hoop geld, maar zorgt voor minder overlast. Op dit moment wil het kabinet flink inzetten op windenergie. Zeker aangezien we van het aardgas af willen wordt duurzame windenergie steeds belangrijker. Door meer windparken op zee te bouwen wil de overheid van 4,5 GW duurzame windenergie in 2024 naar een totaal van 11,5 GW windenergie in 2030. Hiermee moet windenergie doorgroeien naar 40% van onze totale energievoorziening.

 

Windparken Noordzee straks goed voor 40% energievoorziening

Kaart met bestaande windparken (in rood), windenergiegebieden van de routekaart 2023 (in blauw) en windenergiegebieden van de routekaart 2030 (in groen). Beeld: ©Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

 

Windparken op zee

Op dit moment hebben we nog maar enkele kleine windparken op zee. Hierbij gaat het om enkele parken voor de kust van Noord- en Zuid-Holland en om een park ten noorden van de Waddeneilanden. Maar hier komt snel verandering in. Zo wil het kabinet rond 2023 nieuwe windparken realiseren bij Borssele, Holland Kust Zuid en Hollandse Kust Noord. Daarnaast wil het kabinet tegen 2030 ook windparken realiseren op drie nieuwe plaatsen. Hierbij gaat het om Hollandse Kust West, IJmuiden Ver en heb gebied boven de Waddeneilanden.

 

Investering tussen de 15 en 20 miljard euro

De nieuwe plannen van het kabinet zullen niet alleen een positief effect hebben op de klimaatdoelstellingen. Zo verwacht het kabinet ook een flinke boost voor het Nederlandse bedrijfsleven en de economie in zijn geheel. Naar schatting zal er tussen 2024 en 2030 tussen de 15 en 20 miljard euro worden geïnvesteerd in de windparken. Deze investeringen zullen er tevens voor zorgen dat er ongeveer 10.000 meer banen ontstaan. Naast de potentie binnen de eigen markt kan Nederland haar marktaandeel voor wind op zee (25% in Europa) ook nog eens verder gaan uitbreiden. Hierbij denkt het kabinet ook aan kansen in Azië en Amerika.

 

Overstappen op Nederlandse windenergie

Maakt u graag duurzame keuzes in uw leven? Dan kunt u er voor kiezen om over te stappen op Nederlandse windenergie. Op dit moment bieden wij diverse duurzame energieleveranciers aan in onze energievergelijker. Door te filteren op ‘’Stroom van windmolens’’ ziet u enkel energieproducten met windenergie uit Nederland of Europa. Daarna kunt u ook nog eens bij de beschrijving kijken of het gaat om energie uit Nederland. Zo ziet u bij onder andere Powerpeers, Qurrent en Greenchoice dat u kunt kiezen voor 100% groene windenergie uit Nederland. Daarnaast ontvangt u, wanneer nodig, ook nog een duurzaam CO2-gecompenseerd aardgas. Benieuwd naar het complete aanbod? Check dan onze energievergelijker!

 

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.