U komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen in het Nederlandse landschap, windmolens. Vooral vanaf de snelweg of trein zijn ze vaak te zien, en soms in hele lange rijen. Sommige mensen vinden windmolens lelijk en zonde van het landschap, maar andere zien duurzame kansen. Zo wekken we door middel van windmolens veel duurzame energie op. Naast windmolens op land kent Nederland ook steeds meer windparken op zee. Iets waar ook de nodige voor- en tegenstanders voor zijn.
Werking windmolen
In Nederland wekken we momenteel al veel duurzame energie op door middel van windmolens. Sommige windmolens staan alleen, en sommige in rijen. Meerdere windmolens in een rij noemt men vaak een windpark. Windmolens wekken duurzame energie op aangezien de wieken een grote turbine aandrijven. Deze turbine zorgt er weer voor dat een generator duurzame windenergie kan opwekken.
Over het algemeen draaien windmolens vanaf een minimale windkracht 2 tot 3, een minimale windkracht die in Nederland veel voorkomt. Door de lange en grote wieken van de windmolens, deze zijn 80 tot 120 meter, kan er veel wind opgevangen worden en omgezet wordt tot energie. Bij windsnelheden boven de windkracht 10 worden windmolens veelal stopgezet, dit doet men in verband met de kans op het overbelasten van de windmolen.
Windmolens op zee
Op zee worden steeds meer windparken gerealiseerd. Het bouwen van windparken op zee kost een hoop geld, maar zorgt voor minder overlast. Op dit moment wil het kabinet flink inzetten op windenergie. Zeker aangezien we van het aardgas af willen wordt duurzame windenergie steeds belangrijker. Door meer windparken op zee te bouwen wil de overheid van 4,5 GW duurzame windenergie in 2024 naar een totaal van 11,5 GW windenergie in 2030. Hiermee moet windenergie doorgroeien naar 40% van onze totale energievoorziening.
Windparken op zee
Op dit moment hebben we nog maar enkele kleine windparken op zee. Hierbij gaat het om enkele parken voor de kust van Noord- en Zuid-Holland en om een park ten noorden van de Waddeneilanden. Maar hier komt snel verandering in. Zo wil het kabinet rond 2023 nieuwe windparken realiseren bij Borssele, Holland Kust Zuid en Hollandse Kust Noord. Daarnaast wil het kabinet tegen 2030 ook windparken realiseren op drie nieuwe plaatsen. Hierbij gaat het om Hollandse Kust West, IJmuiden Ver en heb gebied boven de Waddeneilanden.
Aanleg grootste windpark van Nederland
In de Wieringermeer wordt momenteel gebouwd aan het grootste windpark van Nederland. De bouw van de in totaal 99 windturbines is begin 2020 ongeveer halverwege. Vanaf de zomer van 2020 zou het park operationeel moeten zijn. Vanaf dit moment zullen de windmolens, met een maximale hoogte van 180 meter, genoeg stroom gaan leveren voor 370.000 huishoudens. Naast huishoudens zullen ook diverse datacenters en snelwegverlichting door het windpark van stroom worden voorzien.
De bouw van met mega-windpark in de Wieringermeer ligt in handen van Vattenfall, voorheen Nuon. In totaal is het bedrijf al twee jaar bezig met het aanleggen van funderingen en aanvoerwegen. In totaal zijn er 2.500 palen geheid voor de fundering van 82 nieuwe windmolens. De doorsnede van elke fundering bedraagt bijna 17 meter. De overige 17 windmolens stonden er al en behoren tot het testveld van ECN.
Ondanks dat de enorme productie aan groene stroom welkom is zijn er natuurlijk ook tegengeluiden. Zo sprak NH Nieuws met Ralph Koeleman uit Slootdorp. Koeleman heeft een woning die steeds verder omringt wordt door windmolens. “Ik kwam hier wonen voor de ruimte en het uitzicht, maar dat wordt steeds minder.” Daarnaat verwacht hij niet dat het bij dit aantal windmolens blijft. “We hebben de datacenters die allemaal groene stroom willen. Als dat uit de Wieringermeer moet komen, kan het niet anders dan dat er molens bij komen.”
Naast de vraag vanuit datacenters speelt er nog iets anders. Zo wil de provincie Noord-Holland de afstand van windmolens tot de bebouwing verminderen. Zo zullen regels mogelijk versoepelt worden waardoor windmolens op 200 in plaats van 600 meter afstand geplaatst kunnen worden. “Niemand wil op 200 meter afstand van een windmolen wonen. Ik protesteer daar al tegen en dat zal in de omgeving alleen maar meer worden.”
Investering tussen de 15 en 20 miljard euro
De nieuwe plannen van het kabinet zullen niet alleen een positief effect hebben op de klimaatdoelstellingen. Zo verwacht het kabinet ook een flinke boost voor het Nederlandse bedrijfsleven en de economie in zijn geheel. Naar schatting zal er tussen 2024 en 2030 tussen de 15 en 20 miljard euro worden geïnvesteerd in de windparken. Deze investeringen zullen er tevens voor zorgen dat er ongeveer 10.000 meer banen ontstaan. Naast de potentie binnen de eigen markt kan Nederland haar marktaandeel voor wind op zee (25% in Europa) ook nog eens verder gaan uitbreiden. Hierbij denkt het kabinet ook aan kansen in Azië en Amerika.
Overstappen op Nederlandse windenergie
Maakt u graag duurzame keuzes in uw leven? Dan kunt u er voor kiezen om over te stappen op Nederlandse windenergie. Op dit moment bieden wij diverse duurzame energieleveranciers aan in onze energievergelijker. Door te filteren op ‘’Stroom van windmolens’’ ziet u enkel energieproducten met windenergie uit Nederland of Europa. Daarna kunt u ook nog eens bij de beschrijving kijken of het gaat om energie uit Nederland. Zo ziet u bij onder andere Powerpeers, Qurrent en Greenchoice dat u kunt kiezen voor 100% groene windenergie uit Nederland. Daarnaast ontvangt u, wanneer nodig, ook nog een duurzaam CO2-gecompenseerd aardgas. Benieuwd naar het complete aanbod? Check dan onze energievergelijker!
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.
Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.
Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.
In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.
Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.
Ook te bereiken via