Nergens zo veel zonnepanelen als in Nederland

Nergens zo veel zonnepanelen als in Nederland

Nederland heeft voor het eerst de leiding genomen als wereldkampioen op het gebied van zonne-energie, met een indrukwekkende 3,5 zonnepanelen per inwoner. Australië volgt nu op de tweede plaats.

 

Sterke groei zonnepanelen, zowel particulier als zakelijk

De groei in zowel de particuliere als zakelijke markt is sinds 2019 maar liefst drie keer zo snel gegaan. Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen op woningdaken met 17 procent gestegen in vergelijking met 2022, zoals onthuld in het Nationaal Solar Trendrapport 2024, opgesteld door Dutch New Energy Research (DNE Research). Hoewel er in de eerste helft van het jaar een stijging was in de vraag naar zonnepanelen, daalde deze aanzienlijk in de laatste maanden van het jaar.

DNE Research voorspelt dat deze afname zich zonder aanvullend beleid en innovatie de komende drie jaar zal voortzetten. Ondanks deze uitdaging blijft Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, optimistisch over de toekomst van zonne-energie in ons land.

 

”De potentie van zonnestroom is nog enorm, maar consumenten hebben duidelijkheid nodig over de salderingsregeling. Die discussie duurt al veel te lang en brengt onzekerheid met zich mee. Consumenten stellen nu totaal onnodig de aanschaf van zonnepanelen uit. Dat helpt ons niet de klimaatdoelen te behalen.” aldus Doekle Tepstra

 

Particuliere huishoudens en kleine ondernemingen hebben de mogelijkheid om de elektriciteit die ze zelf opwekken, maar op dat moment niet nodig hebben, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Deze overdracht wordt verrekend met hun eigen energieverbruik, wat plaatsvindt via de salderingsregeling.

 

Onzekerheid omtrent salderingsregeling

Op 6 februari buigt de Eerste Kamer zich over de kwestie van de salderingsregeling. Het is momenteel onzeker of de afschaffing van de salderingsregeling wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer, gezien het feit dat de voornaamste partijen daar (BBB en GL-PvdA) in de Tweede Kamer tegenstemden.

 

”Ook na eventuele afbouw van de regeling blijft zonnestroom een interessante investering, zeker nu zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden”

 

De voorzitter van Techniek Nederland benadrukt ook dat de rol van installateurs van zonnepanelen verandert.

 

”Advies wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan het optimaal inzetten van de opgewekte stroom, batterijopslag en onderhoud van de installatie.”

 

Lees ookBelangenorganisaties doen oproep aan Eerste Kamer: salderingsregeling blijft belangrijk

 

Innovatie cruciaal

De opkomst van zonne-energie brengt ook uitdagingen met zich mee. Volgens Daan Jansen, hoofdonderzoeker bij DNE Research, ondervinden we moeilijkheden bij het integreren van zonnestroom in ons energiesysteem. De groei van de Nederlandse zonne-energiesector in de afgelopen jaren is geen vanzelfsprekendheid, benadrukt hij. “Slimme en innovatieve projecten, samen met passend beleid, zijn daarom essentieel.”

Wijnand van Hooff, algemeen directeur van branchevereniging Holland Solar, benadrukt de noodzaak om ons energiesysteem verder te verduurzamen. Hij pleit voor het verlagen van de energiekosten en het verminderen van afhankelijkheid van landen waarvan we liever niet afhankelijk zijn. “Met slimme en innovatieve oplossingen zullen we als sector ervoor zorgen dat ons energiesysteem werkelijk schoon en kostenefficiënt wordt.”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave