Huishoudens in 2021 gemiddeld €175,00 hogere energierekening

Nederlandse huishoudens moeten rekening houden met een flink hogere energierekening de komende jaren. Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken zal de energierekening in 2021 gemiddeld €175,00 hoger liggen dan nu het geval is. Hierbij gaf de minister donderdagavond aan dat dit gaat om een schatting, het zou in principe nog verder op kunnen lopen.

 

Extra belasting energierekening

Volgens de minister is er een hoop geld nodig voor de energietransitie. En daarom zal er nog een extra toeslag komen waarmee investeringen in duurzame energie worden gestimuleerd. Om deze reden zal de energierekening volgend jaar met nog eens €45,00 toenemen. Naast deze kostenstijging werden de belastingen toch al verhoogd, waardoor huishoudens al snel €110,00 meer per jaar gaan betalen.

 

CO2-uitstoot beperken

Een groot deel van de opbrengsten zal door het kabinet gebruikt worden om de CO2-uitstoot te beperken. Zo wordt er onder andere gewerkt aan het afvangen en ondergronds opslaan van CO2. Deze maatregelen zijn hard nodig om de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs te behalen. Zonder het opslaan van de CO2 zal de aarde naar verwachting namelijk nog sneller opwarmen.

 

Energierekening 2018

Volgens ministerie Wiebes valt de energierekening nu onverwacht hoog uit. Zeker aangezien de transportkosten voor energie ook nog eens met €12,00 stijgen. Ondanks deze onverwachte kosten was overigens toch al duidelijk dat energie duurder wordt. Zo stijgt de belasting over gas, stijgt de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) en daalt de heffingskorting. Hierdoor stijgen de energieprijzen in 2018 stevig.

 

Belasting verschuiven

Volgens GroenLinks en de SP wordt het tijd om de hoge energiebelastingen over de energierekening meer te verschuiven naar het bedrijfsleven. Zo vervuilt het bedrijfsleven een stuk meer, maar betaalt het een stuk minder. Minister Wiebes vindt dit een logisch punt, maar ziet toch weinig brood in het verschuiven van de kosten. Door het verschuiven van de kosten daalt namelijk de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Wel was de minister het er mee eens dat er beter onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van de lastenverzwaringen op de armere huishoudens.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave