Gasprijzen dalen snel door in 2023 – nu goedkoper dan voor de oorlog

Gasprijzen dalen snel door in 2023 – nu goedkoper dan voor de oorlog

De gasprijzen dalen de afgelopen weken flink. Nadat de gasprijs voor een langere periode rond de €47 per megawattuur lag is de prijs begin december gedaald tot net boven de €40 per megawattuur. En hiermee was het einde nog niet in zicht. Zo tikte de gasprijs op 6 december 2023 een nieuw dieptepunt aan van 37,75 per megawattuur. Hiermee ligt de huidige prijs zelf onder de prijs van voor de oorlog in Oekraïne. Voor een vergelijkbare gasprijs moeten we helemaal terug gaan naar januari 2022.

 

Volatiele ontwikkeling gasprijs

Toen de invasie van Rusland van start ging begon er een periode waarin de gasprijs extreem volatiel werd. Door onder andere de sancties die het Westen Rusland oplegde steeg de gasprijs per megawattuur extreem snel. Hierdoor bereikte de gasprijs in augustus 2022 een recordprijs van meer dan €290 per megawattuur. Momenteel ligt deze gasprijs weer rond de €40 per megawattuur. Hiermee ligt de prijs dus ruim 7 keer lager dan op zijn hoogtepunt.

 

Experts: ‘’Energiecrisis is ten einde’’

Op basis van de huidige marktprijzen stellen experts dat de energiecrisis ten einde is. Zo is de gasprijs alleen dit jaar al gehalveerd. Toch voelt dit voor veel mensen nog niet zo. Zo vallen er einde 2023 bij veel mensen nog een energierekening op de mat die pijn zal doen. Zo zijn de marktprijzen wel gedaald, maar zitten veel mensen nog vast aan hogere vaste tarieven. Hierdoor zijn de problemen wat betreft energieschulden nog lang niet achter de rug.

 

Volgende zomer opnieuw spannend

Vanaf de volgende zomer kan het weer spannend worden wat betreft de gasprijs. Zo zullen veel Europese landen op dat moment hun gasvoorraden weer gaan bijvullen voor de zomer. Op dit moment zal er veel vraag zijn naar gas. Wanneer de winter namelijk koud zal zijn, zullen de voorraden nog maar vol zitten voor ongeveer 40%. Dit is flink lager dan het 56% voorraadsniveau wat nog beschikbaar was na de winter van 2022.

 

Profiteren van dalende gasprijzen

Nu de gasprijzen dalen is de vraag natuurlijk, hoe profiteer ik hier van? Naar mijn mening is het een mooi moment om uw tarieven vast te zetten. Naar verwachting zullen veel energieleveranciers hun tarieven weer gaan verhogen per 1 januari 2024. Zo hebben energieleveranciers Vattenfall en Essent al aangegeven dat ze de tarieven gaan verhogen. Daarnaast zal per begin 2024 ook het prijsplafond komen te vervallen, waardoor u niet meer beschermd bent door middel van een maximumprijs voor stroom en gas.

Door nu uw energietarieven vast te zetten voorkomt u het risico dat uw energietarieven volgend jaar weer explosief stijgen. Uw tarieven blijven namelijk gedurende de looptijd van uw energiecontract hetzelfde (exclusief belastingen en netbeheerkosten).

Benieuwd bij welke energieleverancier u momenteel het goedkoopste uit bent? Maak dan eens gebruik van onze energievergelijker.

 

”Het is niet heel waarschijnlijk dat de gasprijzen de komende tijd nog veel verder dalen. Om deze reden is dit een mooi moment om uw energietarieven vast te zetten.” aldus Koen Verkerk, energie-expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl.

 

ACM: Vaste energieprijs geeft meeste zekerheid na wegvallen prijsplafond

Niet alleen onze in-house energie expert Koen Verkerk raadt het nemen van een vaste energieprijs aan, maar ook de Autoriteit Consument & Markt (AMC). In een statement deze week geeft de marktwaakhond aan dat het nemen van een vast energiecontract momenteel de meeste zekerheid geeft voor wanneer het prijsplafond komt te vervallen.

Volgens de Monitor Consumentenmarkt Energie zijn vaste energiecontracten nu ook nog eens goedkoper dan variabele energiecontracten. Consumenten met een vast contract voor 2 of 3 jaar zouden momenteel het goedkoopste uit zijn. Zeker na de 5% prijsdaling van de afgelopen maand.

 

Overzicht gasprijzen december 2023

In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de goedkoopste gasleveranciers tot aan de duurste gasleveranciers. Zoals u kunt zien lopen de verschillen flink op, tot meer dan €0,25 per kuub verschil.

AanbiederGasprijs per m3
NextEnergy€1,06
LiveEnergy€1,11
Frank Energie€1,13
Budget Energie€1,16
Powerpeers€1,20
ENGIE€1,23
Vandebron€1,27
Eneco€1,28
Essent€1,29
Pure Energie€1,33
Energiedirect€1,32

 

Laagste gasprijs bij NextEnergy

Vooral de dynamische energieleverancier bieden momenteel gas erg goedkoop aan. NextEnergy spant hierbij de kroon, met een gasprijs van slechts €1,06 per kuub.

Laagste gasprijs bij NextEnergy

Door te kiezen voor een goedkopere gasleverancier kunt u jaarlijks eenvoudig honderden euro’s besparen op uw energiekosten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave