Subsidie op grond voor zonneparken vervalt

De overheid zal geen subsidie meer gaan verlenen voor grond die beschikbaar wordt gesteld voor zonneparken. Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de kamer laten weten tijdens een vragenronde. Tijdens het beantwoorden van de Kamervragen gaf de minister ook aan dat het de energietransitie vooral wil overlaten aan commerciële partijen.

 

Ophef PowerField

Eerder werd er nog €2500,00 subsidie per hectare verleent wanneer grond beschikbaar gesteld zou worden voor de plaatsing van zonnepanelen. Maar deze regeling zal vanaf ongeveer dit najaar komen te vervallen. Dat de subsidie wordt stopgezet komt voornamelijk door ophef die eerder ontstond rondom een ontwikkelaar van zonneparken, PowerField. Dit bedrijf zou namelijk voornamelijk grond opkopen om deze vervolgens duurder te verkopen. Iets waarmee het bedrijf overigens nu mee gestopt zou zijn.

 

Oneerlijke concurrentie

Aangezien grondoppervlakte steeds schaarser wordt stijgen de prijzen per vierkante meter. En dit zorgt voor een oneerlijke concurrentiestrijd tussen ontwikkelaars van zonneparken en boeren. Zo kunnen de ontwikkelaars eenvoudiger geld investeren aangezien deze kunnen leunen op subsidies vanuit de overheid. Iets wat boeren niet kunnen. Om deze reden is het goed dat de subsidie voor zonneparken vervalt. Naast de vergoeding voor zonneparken zal overigens ook de vergoeding voor windenergie jaarlijks dalen.

 

Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO)

Eerder werd al besloten dat er een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) ingesteld zal moeten worden om meer inzicht te krijgen naar eerlijke grondvergoedingen voor hernieuwbare energie. Daarnaast is minister Wiebes er van overtuigt dat de energietransitie zo veel mogelijk moet worden gerealiseerd door private bedrijven. Deze bedrijven zullen namelijk vooral sturen op winstgevendheid waardoor de energietransitie ook betaalbaar blijft.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave