Wereldwijde vraag naar aardgas stijgt sterk

Ondanks dat we in Nederland druk bezig zijn met het afstappen van het gasnet stijgt de wereldwijde vraag naar aardgas sterk. Dat blijkt uit onderzoek wat verricht is door het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Wereldwijd stijgt de vraag naar aardgas gemiddeld met 1,6% per jaar, maar in sommige gebieden ligt dit een stuk hoger.

 

Chinese vraag groeit met 60%

Uit het marktonderzoek van het IEA blijkt dat de vraag naar aardgas vooral in China flink zal stijgen. In de periode tussen 2017 en 2023 zal de vraag met ongeveer 60% toenemen. Dit komt voornamelijk omdat de Chinese overheid oplossingen zoekt om de luchtvervuiling tegen te gaan. En een van deze oplossingen is het vervangen van vervuilende steenkolen door relatief schoon aardgas. Op deze manier hoopt Beijing te zorgen voor acceptabele omstandigheden in de grote steden.

 

Grootste importeur aardgas

Op dit moment is Japan de grootste importeur van aardgas, maar dit zal snel gaan veranderen. Door de sterk toegenomen vraag zal China op korte termijn de grootste importeur worden. Zo is China al goed voor 37% van de verwachte groei naar gas in de komende vijf jaar.

Naast China zijn er overigens nog meer landen in China die steeds meer aardgas nodig hebben. Dit komt onder andere door de economische groei die landen meemaken en het aanpakken van problemen omtrent luchtvervuiling. Door de sterke groei binnen Azië zal de wereldwijde sector steeds meer gas moeten gaan produceren.

 

Toename winning schaliegas

Naast een veranderende vraag is er ook sprake van een veranderend aanbod volgens het IEA. Zo groeit de productie van gas in de Verenigde Staten snel door de huidige schaliegasrevolutie. Dit schaliegas wordt voor een deel verbruikt in eigen land, voor een deel geëxporteerd naar buurlanden en voor een deel omgezet in LNG. Deze LNG wordt wereldwijd verscheept maar gaat vooral naar opkomend markten in Azië. Tegen 2023 zal de Aziatische markt goed zijn voor 50% van de wereldwijde LNG-import.

 

Tekorten

Door de sterk groeiende vraag naar LNG kunnen er tekorten gaan ontstaan op de markt voor vloeibaar gas, daarvoor waarschuwt het IEA. Zo zou de hoeveelheid LNG-fabrieken die in aanbouw zijn niet voldoende zijn om te voldoen aan de toenemende vraag naar LNG. Daarnaast zijn er momenteel te weinig geplande LNG-projecten voor na 2020, waardoor de markt nog krapper wordt. Volgens het IEA is het belangrijk om meer in te zetten op LNG-projecten, zeker aangezien het erg lang duurt om de projecten te realiseren.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave