Duurzaamheid Oxxio

Veel consumenten zijn benieuwd naar de duurzaamheid van Oxxio. Om deze reden zullen wij in deze blog de duurzaamheid van energieleverancier Oxxio onder de loep nemen. Hierbij zullen wij gebruik maken van diverse onderzoeken die reeds zijn uitgevoerd. Daarnaast gebruiken wij van informatie die wordt getoond op de website van Oxxio.

 

Update: Rapportcijfers 2018 (Oktober)

In oktober 2018 werd Oxxio opnieuw beoordeeld op het gebied van duurzaamheid door onder andere WISE en Greenpeace. De uitkomst was dit keer echter een stuk lager dan het jaar ervoor, een 4,8 in plaats van een 6,1. Dit lage cijfer komt vooral omdat het moederbedrijf Eneco veel vervuilende energie inkoopt. Om deze reden ontving het bedrijf voor het onderdeel inkoop slechts een 2,8. Op het gebied van investeringen (6,3) en levering (8,4) scoort de energieleverancier wel een (ruime) voldoende. Ondanks deze nette cijfers zorgt de zeer lage score voor inkoop voor een ruim onvoldoende, een 4,8. Om volgend jaar beter te scoren op dit gebied zou Oxxio (Eneco) meer duurzame energie direct moeten inkopen in plaats van het kopen van een handelsmix aan duurzame elektriciteit.

 

Brandstofmix Oxxio (2015)

Bij energieleverancier Oxxio ontvangen klanten altijd 100% groene stroom. Kijkend naar de brandstofmix van 2015 valt op dat bijna alle energie verkregen werd door middel van waterkracht. Daarnaast werd een klein deel verkregen door middel van windkracht. In totaal werd 0,02% van de energie verkregen uit windenergie uit Nederland. De overige 99,98% van de energie werd opgewekt door middel van windmolens binnen Europa. In 2015 werd er geen energie verkregen door middel van de zon of biomassa. Al met al biedt Oxxio een duurzame mix die vrij is van CO2 emissies en radioactief afval.

Brandstofmix Oxxio Consumenten 2015

 

Brandstofmix 2016

Vanaf 2016 ontvangen Oxxio klanten altijd 100% duurzame windenergie uit Europa. Dit is voordelig voor het milieu en voordelig voor u! Aangezien Oxxio in het groot inkoopt kan het namelijk een voordelige prijs bieden. Belangrijk hierbij is wel dat Oxxio gebruik maakt van Garanties van Oorsprong. Hierop komen wij later terug.

 

Onderdeel van Eneco

Oxxio is onderdeel van het grotere moederbedrijf Eneco. Eneco richt zich sinds enkele tijd voornamelijk op duurzaamheid. Niet voor niets scoort het bedrijf behoorlijk goed binnen het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek van onder andere de Consumentenbond, Hivos, Greenpeace, Natuur & Milieu. Met een eindcijfer 7,0 bezet Eneco momenteel de achtste plek onder meer dan 30 energieleveranciers. Hiermee is Eneco de enige grote energieleverancier die goed scoort binnen het duurzaamheidsonderzoek.

 

Score Oxxio Jaarlijkse Duurzaamheidsonderzoek 2016

Ondanks dat Oxxio flinke stappen zet om duurzamer te worden scoort het opnieuw slecht in het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek. Het bedrijf eindigde met een 4,3 ergens onderin de lijst. En ook in eerdere jaren kreeg Oxxio slechte cijfers op basis van duurzaamheid. Hierbij werd de energieleverancier constant beoordeelt tussen de 4,3 een 4,6. Dit komt voornamelijk omdat de duurzaamheidsorganisaties het Oxxio verwijten dat ze sjoemelstroom hebben aangeboden. Dit is grijze energie die door middel van Garanties van Oorsprong verduurzaamd worden. In het duurzaamheidsonderzoek is hier mee over te vinden. Bekijk of download het onderzoek hier.

Duurzaamheid Oxxio
Score Oxxio Jaarlijkse Duurzaamheidsonderzoek 2016; 4,3

 

Productie duurzame energie Oxxio

Op dit vlak kan Oxxio niet beoordeelt worden. Dit komt omdat Oxxio zelf geen energie produceert. Het verhandelt namelijk enkele energie dat het zelf bij andere energiebedrijven inkoopt. Naast het feit dat Oxxio niks produceert investeert het volgens het duurzaamheidsonderzoek ook weinig in de opwekking van duurzame energie. Wat het bedrijf ook flink wordt aangerekend door de duurzaamheidsorganisaties.

 

Conclusie duurzaamheid Oxxio

Op de website van Oxxio komt naar voren dat het bedrijf enkel 100% duurzame stroom aanbiedt. Dit klopt ook en wordt aangetoond door middel van het stroometiket. Ondanks dit scoort het bedrijf in de duurzaamheidsonderzoeken slecht. Dit komt vooral omdat het energiebedrijf een handelsmix inkoopt op de internationale stroommarkt. Deze mix valt in de minst duurzame categorie en wordt verduurzaamd door middel van GvO’s (Garanties van Oorsprong). Volgens het duurzaamheidsonderzoek zou Oxxio het inkoopbeleid moeten wijzigen waardoor duurzame energie rechtstreeks bij de bron wordt ingekocht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave