Nieuwe variabele energietarieven Essent fors lager

Nieuwe variabele energietarieven Essent fors lager

Energieleverancier Essent heeft de prijzen voor een miljoen klanten met een variabel contract verlaagd met meer dan 9 procent. Desondanks blijft energie duurder dan voor de jaarwisseling, ondanks de afnemende actuele gasprijs. Dit heeft onder andere te maken met hogere energiebelastingen.

 

Elke 3 maanden nieuw variabel energietarief

Essent klanten met een variabel energiecontract krijgen elke drie maanden een overzicht met de nieuwe tarieven voor stroom en gas. Deze keer was dit eindelijk weer eens goed nieuws, de tarieven zijn namelijk gedaalt. Voor stroom gaat het om een daling van bijna 5 eurocent per kWh. Voor gas gaat het zelfs om een daling van ruim 12 eurocent.

 

Nieuwe variabele tarieven Essent

Door de prijsdaling gaan variabele energieklanten bij Essent nu het volgende voor stroom en gas betalen.

  • Stroom – €0,338 per kWh
  • Gas – €1,328 per m3

Tip: Kies nu voor de zekerheid van Essent 3 Jaar Vast en ontvang een gratis Keuze Cadeaukaart ter waarde van €275.

 

Goed nieuws

De prijsdaling zal als muziek in de oren klinken voor de miljoen klanten van Essent. Zo stegen de tarieven voor stroom en gas behoorlijk sinds het einde van vorig jaar. Hiernaast steeg de belasting over het gasverbruik ook nog eens met 11 eurocent per kuub sinds het begin van het jaar. Hierdoor stegen de energiekosten per maand langzaam aan weer flink door.

 

Naast Essent verlaagd ook Eneco haar variabele energietarieven

Naast Essent heeft ook Eneco aangekondigd aan dat de tarieven zullen dalen voor een deel van zijn klanten met een variabel contract. Bij deze energieleverancier daalt het gas tarief van €1,51 naar €1,21 per kuub, wat neerkomt op een afname van maar liefst €0,30 (20 procent).

Ook de stroomprijs daalt, met ruim 23 procent naar 0,29 euro per kilowattuur. Wel is het zo dat de vaste maandlasten voor zowel stroom als gas zullen stijgen.

 

Mogelijk nog meer prijsdalingen in het verschiet

Dit goede nieuws is mogelijk niet het laatste. Zo dalen de marktprijzen voor gas al lange tijd. Waar gas in oktober nog rond de €50 per megawattuur kosten daalde de prijs deze maand onder de €25 per megawattuur. Dit heeft onder andere te maken door volle gasvoorraden, een relatief warme winter, en meer stabiliteit in de internationale energiemarkt.

De prijs die consumenten betalen voor stroom en gas loopt vaak wat achter op de marktprijzen. Het duurt namelijk vaak even voor energieleveranciers prijsdalingen doorberekenen. Door de recente daling qua marktprijzen is het dus goed mogelijk dat de consumenteprijzen ook in de nabije toekomst dalen.

 

Gasprijs terug bij niveau eind 2023

De recente prijsdalingen moeten echter met enige nuance worden bekeken. Voor de jaarwisseling betaalden klanten met een variabel contract exact €1,328 per kubieke meter gas. Destijds waren echter de marktprijzen voor gas aanzienlijk lager. Bovendien lag de belasting op gas 11 cent per kubieke meter lager dan nu.

Hoewel de stroomprijzen voor de jaarwisseling hoger waren dan op dit moment, is er sindsdien wel een daling geweest in de belasting per kilowattuur stroom. Tegelijkertijd zijn ook de kale stroomprijzen van Essent verminderd.

Essent hanteert een breder perspectief dan slechts een paar maanden terug. Het bedrijf merkt op dat klanten nu bijna €1.000 per jaar kunnen besparen vergeleken met de prijzen in het voorjaar van 2023.

 

”De tariefverlaging is gunstig, maar de energiemarkt blijft onzeker. Dat zien we terug in wisselende inkoopprijzen op de gasmarkt.” aldus Boudewijn den Herder, bestuurslid bij Essent.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave