VVD en CDA kritisch op voorgestelde maatregelen Klimaatakkoord

Regeringspartijen VVD en CDA zijn kritisch op de plannen in het voorlopig Klimaatakkoord. Zo zijn de partijen het beide niet eens met een sterke verhoging van de belasting over gas en hogere brandstofprijzen (benzine en diesel). Door de ontstane onenigheid is de kans groot dat het Klimaatakkoord dit jaar niet meer rond komt.

 

Klimaattafels

Diverse bronnen rond het kabinet hebben gemeld dat de regeringspartijen een flinke lijst met vragen hebben ingeleverd bij de klimaattafel, die verantwoordelijk is voor het opstellen van het Klimaatakkoord. Ondanks dat deze klimaattafel 21 december met een voorstel moet komen waarmee het kabinet kan instemmen lijkt de kans dat dit gebeurd steeds kleiner. Hierdoor gaat men ervan uit dat het nieuwe akkoord pas volgend jaar getekend zal worden.

 

Van het gas af

De coalitiepartijen zijn onder andere kritisch op de maatregelen die zijn opgesteld om Nederlandse woningen van het gas af te halen. Zo zijn de partijen het niet eens met het idee van de ruim 100 organisatie in de klimaattafel om de belasting op gas flink te verhogen. Volgens VVD-prominent Ed Nijpels, voorzitter van de klimaattafel, is dit belangrijk om mensen te stimuleren hun gasgestookte cv-ketel weg te doen. CDA is echter bang dat mensen met lage inkomens, die geen middelen hebben om hun woning te verduurzamen, hierdoor een nog hogere gasrekening zullen opbouwen. Daarnaast zal het Rijk veel moeten gaan bijbetalen om woningcorporaties woningen te laten verduurzamen.

 

Accijns benzine en diesel

Naast hogere belastingen over gas wil de klimaattafel ook de accijns op benzine en diesel verder verhogen. Daarnaast wil men ook de wegenbelasting verhogen. Het geld wat met deze maatregelen wordt verdiend wil de klimaattafel vervolgens spenderen aan subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s. Deze plannen kunnen niet op de goedkeuring van het VVD rekenen.

 

CO2-uitstoot verlagen

Afgelopen donderdag hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tot laat over de voorstellen in het Klimaatberaad gesproken. Uit het gesprek bleek dat er nog voldoende onenigheid is over de invulling van het Klimaatakkoord. Doel van het op te stellen akkoord is het halveren van onze CO2-uitstoot in 2030, zoals besproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Naast onenigheid zijn er ook diverse vraagstukken waarbij de partijen op één lijn liggen. Zo willen de partijen onder andere de Nuon kolencentrale in Amsterdam (Hemwegcentrale) sneller gaan sluiten.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “VVD en CDA kritisch op voorgestelde maatregelen Klimaatakkoord”

Inhoudsopgave