Eigenaren zonnepanelen ook bij Greenchoice duurder uit

Eigenaren zonnepanelen ook bij Greenchoice duurder uit

Na Budget Energie kondigt ook Greenchoice aan dat er extra kosten zullen worden doorberekend voor zowel het opwekken als terugleveren van zonnestroom. Tegelijkertijd lanceert het bedrijf een initiatief om klanten aan te moedigen stroom te verbruiken gedurende de dag wanneer er een overvloed aan zonne-energie beschikbaar is, met als doel goedkopere stroom aan te bieden tijdens deze piekuren.

 

Stroom overdag goedkoper, in de nacht duurder

Bij veel energieleveranciers wordt traditioneel gebruik gemaakt van een daltarief, waarbij de kosten voor elektriciteit ’s nachts lager liggen dan overdag. Dit stimuleert consumenten bijvoorbeeld om hun wasmachine pas ’s avonds laat te laten draaien. Echter, met de toenemende opwekking van zonnestroom is er tegenwoordig overdag een overvloed aan elektriciteit beschikbaar.

Energieleveranciers hebben de afgelopen jaren moeite gehad met de grote hoeveelheid teruggeleverde zonnestroom. Soms moeten ze deze tegen verliesprijzen verkopen vanwege het overaanbod aan elektriciteit. Tegelijkertijd is er ’s avonds een piek in het energieverbruik, wat leidt tot schaarste.

Om verbruik en opwekking beter op elkaar af te stemmen, introduceert Greenchoice vanaf april verschillende maatregelen. Een daarvan is een stroomtarief waarbij overdag 1 cent minder wordt berekend voor elektriciteit dan ’s nachts.

 

Lagere terugleververgoeding, van 8 eurocent naar 5 eurocent

Net als vijf andere energieleveranciers introduceert Greenchoice extra kosten voor klanten met zonnepanelen. Waar veel andere leveranciers deze kosten laten afhangen van de hoeveelheid opgewekte energie, kiest Greenchoice ervoor om de vaste kosten voor zonnepaneelbezitters te verhogen.

Daarnaast gaat het bedrijf de overvloedige teruglevering van zonnestroom minder aantrekkelijk maken door de terugleververgoeding te verlagen. Voor elke kilowattuur aan overtollige zonnestroom ontvangen klanten voortaan nog maar 5 cent, in plaats van de eerdere 8 cent. Deze trend van verlagingen in terugleververgoedingen is de afgelopen jaren ook door andere energieleveranciers waargenomen.

 

“We willen toe naar een situatie waarin zoveel mogelijk huishoudens groene stroom verbruiken op momenten dat het in overvloed aanwezig is.” aldus Greenchoice-directeur Coen de Ruiter.

 

Terugleveren steeds minder interresant

Sinds de zomer van 2023 hebben meerdere energieleveranciers vergelijkbare maatregelen genomen. Ze streven ernaar de kosten die ze maken als gevolg van de onevenwichtigheid op het elektriciteitsnet door te berekenen aan klanten die met hun zonnepanelen bijdragen aan deze situatie.

Verwacht wordt dat meer bedrijven terugleverkosten zullen invoeren, mede als reactie op het besluit van de Eerste Kamer om de afbouw van de salderingsregeling toch niet door te voeren. Deze regeling stelt consumenten in staat om verbruikte stroom te verrekenen met opgewekte stroom.

Deze week kondigden ook de drie grote energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall aan dat ze de mogelijkheid van terugleverkosten onderzoeken. Daarnaast komen sommige leveranciers met innovatieve manieren om het verbruik van zelf opgewekte stroom te bevorderen. Bij Budget Energie wordt bijvoorbeeld in zomerse weekenden gratis stroom aangeboden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave