Klimaatmaatregelen gaan huishoudens €50,00 per maand kosten

In 2030 zullen Nederlandse huishoudens tussen de €50,00 en €60,00 per maand kwijt zijn aan maatregelen tegen klimaatverandering. Dat blijkt uit nieuwe berekening gemaakt door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

 

Hoge kosten klimaatverandering

Het PBL heeft in opdracht van de NOS berekent wat de klimaatmaatregelen een Nederlands huishouden gaan kosten. In totaal zal Nederland tussen de 5 en 6 miljard euro spenderen aan klimaatmaatregelen. Veruit het grootste deel hiervan wordt bij consumenten in rekening gebracht. Hierdoor zullen huishoudens tussen de €50,00 en €60,00 meer kwijt zijn aan de energierekening. In geval dat de overheid bedrijven meer gaat belasten kan dit bedrag overigens wel afnemen. Ondanks dit zullen de kosten in ieder geval flink toenemen.

 

Minder CO2 uitstoten

Door middel van de hoge extra uitgave wil het kabinet tegen 2030 de helft minder CO2 uitstoten. Hiermee voldoet het namelijk aan eerder gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord. Aangezien de duurzame doelstellingen na 2030 nog verder worden aangescherpt zullen de kosten waarschijnlijk nog verder toenemen. In de verre toekomst kunnen deze kosten wel weer dalen, zeker wanneer Nederland al zeer verduurzaamt is.

 

“Pas als we de hele energietransitie hebben gehad, en bijvoorbeeld alle woningen zijn geïsoleerd en alle windparken op zee gebouwd, dan zullen de kosten wel weer gaan dalen.” aldus Robert Koelemeijer van het PBL.

 

Ingrijpen essentieel

Ondanks de hoge kosten moeten we wel veel geld investeren. Wanneer we niets doen stijgen de kosten namelijk nog veel harder. Dit komt onder andere door de opwarming van de aarde, het stijgen van het waterpeil en steeds extreem wordend weer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave