Gasprijs trekt weer aan na stop exportvergunningen LNG in VS

Gasprijs trekt weer aan na stop exportvergunningen LNG in VS

De actuele gasprijzen zijn opnieuw aanzienlijk gestegen. Op de Amsterdamse beurs wordt momenteel meer dan 30 euro betaald voor een megawattuur gas. Dit markeert een stijging van meer dan tien procent ten opzichte van de voorgaande week, toen de gasprijzen rond de 27 euro schommelden.

 

Biden; Geen nieuwe exportvergunningen meer voor export LNG

De toename van de gasprijzen is vermoedelijk het gevolg van de beslissing van de Verenigde Staten om tijdelijk geen nieuwe exportvergunningen voor vloeibaar aardgas (LNG) uit te geven. Hierdoor zal de vraag naar aardgas toenemen, wat resulteert in een prijsstijging.

Op vrijdag kondigde de Amerikaanse regering aan dat zij voorlopig geen nieuwe exportvergunningen zal verlenen, uit bezorgdheid over mogelijke schade aan het klimaat. De VS wil eerst inzicht krijgen in het effect van de LNG-export uit het land op het wereldwijde klimaat. President Joe Biden verklaarde: ”Deze pauze in nieuwe goedkeuringen voor LNG erkent de klimaatcrisis als de existentiële bedreiging van onze tijd.”

 

Gasprijs blijft dit jaar vermoedelijk nog relatief hoog

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft eerder aangekondigd dat de gasprijzen dit jaar naar verwachting nog steeds aanzienlijk hoog zullen blijven, vergeleken met de prijzen vóór het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Dit wordt toegeschreven aan tegenvallende productiecijfers van vloeibaar aardgas (LNG), een tekort aan Russisch gas en een groeiende vraag vanuit Oost-Azië.

 

Lees ook: Gasprijzen dalen snel door – nu goedkoper dan voor de oorlog

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *