Zonnepanelen worden aantrekkelijker voor huurders

Zonnepanelen

Vanaf 2015 zullen zonnepanelen een stuk aantrekkelijker worden voor huurders. Waar ze nu niet van alle voordelen kunnen genieten, kan dit in 2015 wel. Nu ontvangt de eigenaar van de woning met de zonnepanelen de belastingkorting en is het voor huurders alleen mogelijk om voor de korting op de energiebelasting in aanraking te komen als ze zelf zonnepanelen aanschaffen en op het dak leggen. Vanaf 2015 zal de korting op de energierekening ook voor de huurders gelden, zelfs als de zonnepanelen door de verhuurder zijn geplaatst.

Voor verhuurders wordt het ook interessant om te gaan investeren in zonnepanelen of andere opwekkers voor duurzame energie. Hierdoor worden huurhuizen namelijk aantrekkelijker voor potentiële huurders.

 

Opgewekt voor eigen rekening

Op dit moment zijn het alleen de huiseigenaren en huurders met eigen zonnepanelen op het dak die van de energiebelasting worden vrijgesteld. De regel is nu nog dat de elektriciteit die opgewekt wordt voor eigen rekening moet zijn en dat deze elektriciteit binnenkomt middels de eigen meterkast. De nieuwe maatregel geeft aan dat als er zonnepanelen door de verhuurder op het dak van de woning worden geplaatst, deze zonnepanelen dan als onderdeel van de verhuurde woning worden gezien, ook als de huurder geen eigenaar is van de zonnepanelen, kan deze dus mee profiteren van de zonnepanelen.

 

Vrijstelling van belasting

De opgewekte stroom zal vrijgesteld worden van de energiebelasting, ook al wordt deze eigenlijk geleverd door de verhuurder. Hierdoor zullen huurders € 0,05 tot € 0,07 per kWh minder betalen dan wat ze normaal aan hun elektriciteitsmaatschappij zouden betalen. Er zullen door deze nieuwe belastingvrijstelling ook meer banen bij zonnepaneleninstallateurs komen, omdat de verwachting is dat er meer zonnepanelen geplaatst zullen worden.

 

Eigendom van huurder

Het is voor een huurder ook mogelijk om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Hiervoor is wel een schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig. Wanneer de huurder zelf eigenaar is van de zonnepanelen, zijn er verschillende mogelijkheden bij een eventuele verhuizing:

  • De zonnepanelen niet meenemen, maar voor de restwaarde een vergoeding krijgen.
  • De volgende huurder de zonnepanelen laten overnemen.
  • De huurder neemt de zonnepanelen mee naar de nieuwe woning.

 

Eigendom verhuurder

Er wordt door de huurder geprofiteerd van de verlaging van de energiekosten. Daarom zal er normaal gesproken een huurverhoging plaatsvinden als de zonnepanelen door de verhuurder aangeschaft worden. Echter, deze huurverhoging mag enkel doorgezet worden als vooraf hierover met de huurder een overeenkomst is getroffen. De verhuurder mag een nieuw huurtarief bepalen als de huidige huurder gaat verhuizen en er een andere huurder komt.

Als u nieuwsgierig bent geworden naar zonnepanelen kunt u het beste een zonnepanelenspecialist inschakelen. Deze kan u alles vertellen over zonnepanelen zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Zonnepanelen worden aantrekkelijker voor huurders”

Inhoudsopgave