Nederlandse consumenten koplopers overstappen energie

Nederlandse consumenten koplopers overstappen energie

In 2014 is 13,3% van de Nederlandse consumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Hiermee scoren Nederlanders een stuk hoger dan de gemiddelde EU-bewoner, slechts 6% van de Europeanen stapte in 2014 over naar een andere leverancier. Nederlandse behalen binnen Europa de 2e plaatst qua overstappen van gas en de 4e plaats qua overstappen van stroom. Dit blijkt uit gegevens van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de ontwikkelingen binnen de energiemarkt in de tweede helft van 2014. En steeds meer overstappers zijn tevreden over het verloop van de overstap. In het jaar 2013 was 94% van de overstappers tevreden, in 2014 is dit percentage toegenomen tot 96%. Anita Vegter, bestuurslid van ACM: “In Europees verband zien we dat de Nederlandse energieconsumenten hun rol goed oppakken. Zij stappen steeds makkelijker over waardoor leveranciers zich moeten onderscheiden op prijs, voorwaarden en klantenservice.”

Consumenten in Portugal, Noorwegen en België stappen het meest over van elektriciteitsleverancier, Nederland eindigt op de vierde plaatst. In Ierland, Nederland en België stapten de meeste consumenten over naar een andere gasleverancier.

 

Prijs belangrijkste reden om over te stappen

Van alle Nederlandse consumenten is meer dan de helft minimaal één keer overgestapt sinds het vrijgeven van de energiemarkt in 2004. Tot nu toe stapte 55% één keer over, 22% stapte twee keer over en 12% stapte 3 keer over van energieleverancier. Ook geeft 44% van de consumenten aan binnen nu een 2 jaar nog eens te willen overstappen, het prijsverschil is hierbij de belangrijkste drijfveer. Consumenten die overstappen kunnen in sommige gevallen tot wel €420,00 per jaar besparen, een flink bedrag. De belangrijkste reden om niet over te stappen is dat consumenten tevreden zijn over hun huidige leverancier of de angst voor ‘gedoe’ tijdens het overstapproces. Bijna 40% van alle consumenten gebruikt tijdens hun overstap een vergelijkingswebsite om energieleveranciers te vergelijken.

 

Dual-fuel en groene energiecontracten populair

Ruim 59% van de Nederlandse consumenten heeft een zogenaamd dual-fuel energiecontract, een contract voor gas en elektriciteit. Daarbij kiest het merendeel voor een energiecontract met groene stroom, ruim 64%. Een gemiddeld huishouden was in 2014 €1688,00 kwijt aan de energierekening, dit was in 2013 nog €1727,00. Ondanks dat er steeds meer energieleveranciers bij komen blijkt dat de energiemarkt nog wel zeer geconcentreerd is, de drie grootste energieleveranciers hadden in 2014 nog bijna 80% van de markt in handen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave