Wat gebeurd er met de energierekening in 2019?

Gister was het weer Prinsjesdag, en dat betekent dat het kabinet de Miljoenennota voor 2019 bekend gemaakt heeft. In de Miljoenennota 2019 is voornamelijk terug te zien hoeveel geld de overheid binnenkrijgt, en hoe de overheid dit geld uitgeeft. Een belangrijk onderdeel van de Miljoenennota is ook het Belastingplan, een onderdeel wat ook een sterk effect kan hebben op uw energierekening en uiteindelijke koopkracht. Benieuwd wat er gebeurd met uw energierekening in 2019? Dat zal u tegenvallen, we gaan namelijk opnieuw fors meer betalen!

 

Vervuilende energie wordt duurder

Een van de belangrijkste punten binnen het Belastingplan 2019 is dat vervuilende energie hoger belast gaat worden. Hierdoor gaan mensen per 1 januari 2019 meer betalen voor hun gasverbruik. Hoe het werkt? Huishoudens zullen vanaf het begin van het jaar 3 eurocent meer energiebelasting gaan betalen per verbruikte m3 aardgas. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.410 m3 aardgas per jaar komt dit dus uit op een extra kostenpost van 1410 x 0,03 = €42,30. Maar verbruikt u meer gas omdat u bijvoorbeeld een groot huis heeft of een huis dat matig is geïsoleerd? Dan kan de energierekening nog een stuk hoger uitvallen. Zo verbruikt een vrijstaand huis jaarlijks al snel rond de 2.500 m3 aardgas wat neerkomt op een prijsstijging van €75,00.

 

Wat gebeurd er met de energierekening in 2019?
Wat gebeurd er met de energierekening in 2019?

 

Elektriciteit minder belast

Om alternatieve verwarmingstechnieken zoals de warmtepomp aantrekkelijker te maken verlaagt het kabinet de energiebelasting over elektriciteit. Dit houdt concreet in dat u per 1 januari 2019 0,72 eurocent minder belasting betaalt per verbruikte kWh stroom. Bij een gemiddeld stroomverbruik van 2.410 kWh per jaar zal men hierdoor €17,35 minder aan belasting betalen.

 

Heffingskorting 2019

Naast de belastingen zal ook de heffingskorting op de energiebelasting gewijzigd worden. Wat dit betekent? De heffingskorting is een eenmalige jaarlijkse korting op de energiebelasting die bedacht is om de basishoeveelheid energie die men nodig heeft om te leven niet te belasten. Aangezien het kabinet van mening is dat mensen zouden moeten kunnen leven met minder energieverbruik daalt deze heffingskorting van €373,33 naar €311,63 (inclusief BTW). Hierdoor betalen energieaansluitingen met een verblijfsfunctie netto €61,70 meer belasting.

 

Heffing Opslag Duurzame Energie

Naast de eerder genoemde wijzigingen zal ook de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) toenemen. De ODE is een extra heffing die energieverbruikers betalen over elke verbruikte kWh stroom en kubieke meter aardgas. Met de Heffing Opslag Duurzame Energie wil de overheid Nederlanders stimuleren om minder energie te verbruiken. Daarnaast wordt een deel van de heffing gebruikt voor het stimuleren van duurzame energieprojecten. Door de stijging van de tarieven zal een gemiddeld huishoudens nog ongeveer €50,00 meer kwijt zijn aan de energierekening.

 

Energierekening flink duurder

Uit berekening van onder andere de overheid zelf en de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat de energierekening in 2019 opnieuw forst stijgt. Hierdoor zullen huishoudens rekening moeten houden met een extra kostenpost van ongeveer €130,00 tot €150,00. Verbruikt u veel gas aangezien u een grote woning heeft die niet zo goed geïsoleerd is? Houdt er dan rekening mee dat uw energierekening wel kan stijgen met meer dan €200,00 per jaar!

 

Calculatie overheid en VEH onjuist, energierekening 2019 hoger

Volgens de overheid en de VEH zou de energierekening stijgen met ongeveer €130,00 tot €150,00. Helaas blijken deze calculaties onjuist. Dit komt onder andere omdat de overheid gebruik heeft gemaakt van verouderde cijfers. Uit een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddeld energierekening stijgt met €334,00. Bijna de helft van deze stijging wordt veroorzaakt door hogere energiebelastingen. De andere helft komt voornamelijk door hogere tarieven die energieleverancier betalen op de groothandelsmarkt.

 

Daling energiebelasting 2019 niet meer mogelijk

De nieuwe berekening van het CBS heeft het kabinet in verlegenheid gebracht. Veel organisaties en burgers hebben door de fout het idee dat de overheid hun om tuin probeert te leiden. Volgens het kabinet gaat het echter om een pijnlijke fout, die zo snel mogelijk opgelost moet worden. Om burgers te compenseren wil de overheid de nota voor de energietransitie meer bij bedrijven gaan leggen, en minder bij de burgers. Helaas is het voor 2019 niet meer mogelijk om aanpassingen te maken binnen het belastingbeleid. En daarom zal pas per 2020 de energiebelasting weer naar beneden kunnen.

 

Lees ook: Energieprijzen 2019; Hoe ontwikkelen de belastingen en prijzen zich?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave