Amsterdam kiest voor groene energie van Greenchoice

Energieleverancier Greenchoice zal de komende 15 jaar de gemeente Amsterdam van energie voorzien. Beide partijen maakte deze week bekend dat de hoofdstad zal kiezen voor 100% groene stroom uit Nederland. De energie die Amsterdam afneemt bestaat uit een mix van duurzame energie opgewekt door middel van de wind, zon en plantaardige producten en resten. In de overeenkomst tussen de energieleverancier en gemeente staat overigens dat de duurzame energie binnen 7 jaar enkel opgewekt zal moeten worden door nieuw gebouwde windmolens. Het nieuwe contract zal per 1 januari 2019 ingaan, vanaf dit moment verbruik de gemeente alleen nog groene stroom.

 

Bijdrage aan energietransitie

Om de gemeente Amsterdam binnen 7 jaar van 100% windenergie te kunnen voorzien zullen er nog tussen de 20 en 65 windmolens bij gebouwd moeten worden. Door deze harde eis op te nemen in de overeenkomst wil Amsterdam een bijdrage leveren aan de energietransitie. Afhankelijk van het type windmolen zorgt de keuze van Amsterdam voor de bouw van 20 tot 65 nieuwe windmolens. Hierdoor zal er in de toekomst minder fossiele energie verbruikt te hoeven worden.

 

Niet alleen gemeente Amsterdam doet mee

Naast de gemeente Amsterdam nemen ook Brandweer Amsterdam-Amstelland, Afval Energie Bedrijf, het Stedelijk Museum, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en de Nationale Opera en Ballet duurzame energie af. Deze organisaties verbruiken bij elkaar jaarlijks 133 gigawatt stroom, een verbruik dat te vergelijken is met het stroomverbruik van ongeveer 36.000 huishoudens. Naast de keuze voor duurzame energie hebben deze organisaties tevens afgesproken om elke 5 jaar deel te nemen aan een groen project dat bijdraagt aan het besparen, opwekken of opslaan van elektriciteit.

 

Aanbestedingstraject

Welke energieleverancier de gemeente Amsterdam kiest is overigens gebaseerd op een zogenoemd aanbestedingstraject. Dit is een proces waarin de gemeente op basis van diverse criteria een aanbod kiest uit diverse aanbieders die een offerte hebben ingediend. De gemeente kiest voor een aanbestedingsproject aangezien de overeenkomst met een grote som geld gemoeid gaat. Op basis van vooraf vastgestelde criteria kwam energieleverancier Greenchoice als beste uit de bus.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave