Onze zuiderburen hebben omringende landen gevraagd of zij hulp kunnen bieden wanneer België in het najaar te maken krijgt met een mogelijk stroomtekort. Aangezien er in het koudere najaar veel vraag naar stroom is, en slechts één van de zeven Belgische kernreactoren actief is, zouden diverse gebieden te maken kunnen krijgen met een stroomtekort. Hierdoor zouden complete gebieden zonder energie komen te zitten, iets wat de regering natuurlijk wil voorkomen.
Extra capaciteit nodig
Marie-Christine Marghem, Minister van Energie, heeft maandag op een persconferentie bekend gemaakt dat ze contact heeft gezocht met ambtgenoten in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Tijdens dit gesprek heeft de Minister gevraagd of de landen garant kunnen staan voor extra capaciteit wanneer België kampt met stroomtekorten.
Vertraging onderhoud
Volgens Minister Marie-Christine Marghem is ENGIE Electrabel een van de schuldige aan de ontstane problematiek. Zo is het volgens haar de schuld van ENGIE Electrabel dat de kernreactoren Tihange 2 en 3 een half jaar langer dicht blijven vanwege onderhoud. Daarnaast vind ze dat het energiebedrijf te weinig heeft gecommuniceerd over de vorderingen op het gebied van het onderhoud. De kernreactoren zijn momenteel in onderhoud om onder andere problemen met betonrot in de bunkers op te lossen.
ENGIE Electrabel herkent zich niet in de kritiek van de Minister. Zo vind het energiebedrijf dat het altijd transparant heeft gecommuniceerd over de problemen en de status van het onderhoud. Daarnaast laat het bedrijf weten dat ze het niet meer dan normaal vinden om voldoende tijd te nemen om de totale veiligheid te kunnen garanderen.
Hulp Nederland
Om het tijdelijke stroomtekort op te lossen heeft België onder andere Nederland gevraagd om energie te leveren tijdens momenten dat het met veel vraag te maken heeft. Mede door deze ontwikkeling kunnen Nederlanders op korte termijn te maken krijgen met hogere prijzen voor elektriciteit.
Naast deze oplossing wil de Belgische Minister ook de optie om een inactieve gascentrale in Vilvoorde opnieuw op te starten onderzoeken. “We hebben nog een paar weken om oplossingen te vinden.”