Kerncentrale

Kerncentrale

Door middel van een kerncentrale kan energie worden opgewekt op een redelijk milieuvriendelijke manier. Zo wordt er tijdens het opwekkingsproces geen schadelijke gassen zoals CO2 uitgestoot. Daarnaast is er maar een heel klein beetje brandstof nodig om met een kerncentrale energie op te wekken. Ondanks dit is een kerncentrale toch ook weer niet zo duurzaam als het lijkt. Zo blijft er na het opwekken van energie radioactief materiaal achter dat nog eeuwen lang schadelijke staling blijft uitstralen. Deze straling is zeer schadelijk voor mens, dier en het milieu.

 

Hoe werkt een kerncentrale?

Een kerncentrale wekt energie op door het toepassen van kernsplijting. Over het algemeen wordt dit gedaan met de stof uranium. Tijdens het proces worden losse neutronen op het uranium afgeschoten. Hierdoor splijt de uraniumkern. Wanneer dit gebeurd ontstaat er een hoop energie, en twee neutronen die opnieuw een uraniumkern kunnen splijten. Dit proces gaat continue door waardoor er na een tijd 8 neutronen, 16 neutronen, 32 neutronen etc. zijn.

Aangezien dit proces niet oneindig kan doorgaan wordt er na een tijdje gezorgd dat de groei aan neutronen na een tijdje wordt gestopt. Dit doet men in een kerncentrale door het afvangen van overbodige neutronen. Het afvangen van neutronen wordt gedaan door middel van regelstaven. Dit zijn staven van bijvoorbeeld cadmium of boor waar de neutronen aan blijven hangen. Hoe verder deze staven de kernreactor in geschoven worden, hoe meer neutronen er worden afgevangen. Afhankelijk van de benodigde rem zullen de staven op een specifieke manier worden afgesteld.

 

Hoe wekt een kerncentrale energie op?

Een kerncentrale zet de kracht die vrijkomt tijdens kernsplitsing om in energie zoals veel andere energiecentrales dit doen, door het maken van stoom. De warmte die vrijkomt tijdens de kernsplitsing wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Dit water verdampt en drijft een turbine aan. Deze turbines brengt vervolgens een generator in beweging die hiermee energie opgewekt. Een relatief eenvoudige manier van energie opwekken na een zeer complex proces.

 

Kernenergie (in Nederland)

Wereldwijd wordt er veel gebruik gemaakt van kernenergie. Zo wekt Duitsland bijvoorbeeld 22% van hun energie op door middel van kerncentrales. Daarnaast wekt Frankrijk zelfs 87% van hun energie op door middel van kerncentrales. In Nederland wekken we slechts 4% van onze energie op door middel van kernenergie. Hiervoor gebruiken we de kerncentrale bij Borssele. Naast de kerncentrale in Borssele heeft Nederland nog een andere kerncentrale gehad in Dodewaard. Deze sloot echter in 1997.

 

Discussie omtrent toekomst kernenergie

Het gebruik van kernenergie lijdt al tijden voor veel discussie. Zo zijn er veel voorstanders die in kernenergie een schone en veilige energiebron zien. Daarnaast zijn er ook een hoop tegenstanders die kijken naar de potentiële gevaren en de impact van het radioactief afval. Mede door deze discussie zien veel mensen energie uit de wind, water en zon als de toekomst. Of het gebruik van kerncentrales echter echt zal stoppen moet nog blijken.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave