Nederlandse energienetwerk kan groei zonneparken niet aan

Momenteel kan het Nederlandse energienetwerk de snelle opkomst van zonne-energie niet aan. Gevolg? Een wachtlijst van twintig zonneparken die wachten op een aansluiting. Naast zonneparken die niet aangesloten worden zijn er ook nog diverse parken die maar een deel van uw opbrengst aan het energienet kunnen leveren aangezien ‘’de kabel’’ niet volstaat. Hiermee lijkt het verduurzamen van het Nederlandse energieverbruik nog lastiger te worden.

 

Totale vermogen zal bijna verdubbelen

In de komende jaren zullen er nog veel zonne-energie projecten worden opgeleverd. Alles bij elkaar heeft de overheid subsidies toegezegd aan projecten die bij elkaar goed zijn voor 5.000 megawatt. Hiermee zal het totale vermogen aan zonne-energie binnen enkele jaren bijna verdubbelen. Dit zal er voor zorgen dat de zonnepanelen tijdens zonnig weer bij elkaar drie keer meer energie kunnen opwekken dan de kolencentrale in de Eemshaven.

 

Energienetwerk niet geschikt

Op dit moment kan het energienetwerk op diverse plekken de toestroom aan zonne-energie al bijna niet aan.  Dit probleem heeft diverse oorzaken. Zo is de toename aan zonnestroom groter dan gedacht, is er weinig sturing vanuit de overheid en zijn veel projecten in dezelfde regio gelegen. Zeker op plekken waar de grond relatief goedkoop is worden veel projecten gerealiseerd, waardoor het energienetwerk onder grote druk komt.

 

Parken niet aangesloten

Om te zorgen dat het energienetwerk niet overspannen raakt sluiten sommige netbeheerders zonneparken niet aan op het energienet. Daarnaast worden sommige zonneparken gelimiteerd in de hoeveel stroom die zij kunnen leveren. Uit een publicatie door het NRC blijkt dat netbeheerders Liander en Enexis al ongeveer 20 parken beperken. Hoe hoog dit aantal precies is moet nog duidelijk worden na onderzoek onder alle netbeheerders.

 

Maximale capaciteit bereikt

Dat diverse parken niet worden aangesloten heeft vooral te maken met het feit dat vijftien onderstations, dit zijn een soort van knooppunten in het elektriciteitsnet, hun maximale capaciteit hebben bereikt. Om dit probleem op te lossen kan er voor gekozen worden om het energienetwerk uit te breiden, maar dit kan inclusief de aanvraag van vergunning tot wel vijf jaar gaan duren. Hierdoor lijkt het er op dat zonne-energie op korte termijn niet veel sneller meer kan groeien in Nederland.

 

Veel energie verloren

Aangezien er momenteel veel parken niet worden aangesloten of maar een deel van de opbrengst aan het netwerk kunnen leveren gaat er veel duurzame energie verloren. Naar schatting zullen er volgens jaar enkele tientallen MW’s energie verloren gaan, voldoende energie voor tienduizenden Nederlandse huishoudens. Dit is zonde, en limiteert Nederland in de transitie naar een duurzamere energievoorziening. Mede door deze problemen zijn er steeds meer projectontwikkelaars die duurzame energieprojecten stopzetten of vertragen. Iets wat natuurlijk een zeer negatief effect heeft op de Klimaatdoelstellingen die Nederland heeft.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave