Kosten windenergie op zee zal spectaculair dalen

Kosten windenergie op zee zal spectaculair dalen

De kosten voor het opwekken van windenergie op zee zal naar verwachting spectaculair dalen. Echter zal het subsidieloos bouwen van windparken op zee momenteel nog niet mogelijk zijn. Dat blijkt uit het rapport ‘’Focus op kosten windenergie op zee’’ dat is opgesteld door de Algemene Rekenkamer.

 

Spectaculaire prijsdaling

Uit het rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat het doel om de prijs van stroom uit zeewind tussen 2013 en 2024 met 40% te verlagen bijna in zicht is. Zo is de prijs van het windpark Hollandse Kust Zuid, wat naar verwachting opent in 2022, op basis van het winnende tenderbedrag 70% lager geraamd dan die van 2013. Dat de kosten voor windenergie van zee zo sterk dalen komt onder andere door innovaties, schaalvergroting, prijsdalingen van belangrijke grondstoffen, beter financieringsmogelijkheden en de Nederlandse overheid die meer zekerheid biedt omtrent afname en subsidies.

 

Windparken Noordzee

Op dit moment bepaalt de overheid waar, wanneer en hoe nieuwe windparken op zee morgen worden gebouwd. De uiteindelijke parken worden door private partijen gebouwd en geëxploiteerd. De partijen die deze windparken bouwen verdienen vervolgens hun kosten terug door de verkoop van stroom en door middel van subsidies die de overheid biedt. Mede door deze aanpak zijn er tot nu toe 4 windparken op de Noordzee gerealiseerd; Windpark Egmond, Windpark Amalia, Windpark Gemini en Windpark Luchterduinen. Naast deze reeds gebouwde windparken zijn er onlangs vergunningen afgegeven voor de windparken Borssele I-II, Borssele III-IV en Hollandse Kust (zuid) I-II.

 

Geheel subsidieloos voorlopig niet in zicht

Het uitbesteden van windenergie projecten op zee zonder enige vorm van subsidie lijkt volgens het rapport momenteel nog niet haalbaar. Zo wijst de Algemene Rekenkamer op het feit dat de overheid reeds 4 miljard euro subsidiemiddelen heeft gereserveerd voor het project Net op Zee. Dit is een project van netbeheerder TenneT dat subsidie ontvangt om de windparken op zee aan het landelijke energienetwerk te koppelen. Deze subsidie ter waarde van 4 miljard euro wordt bekostigt door middel van de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE), een extra heffing die consumenten en bedrijven betalen via de energierekening. Op basis van deze denkwijze zullen de windparken die in 2022 worden opgeleverd dus niet de boeken ingaan als de ‘’eerste windparken ter wereld die gerealiseerd worden onder subsidie’’.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave