Vermilion mag toch starten met gaswinning Eesveen

Vermilion Energy Netherlands B.V. mag voorlopig toch starten met het winnen van gas uit het tweede gasveld bij Eesveen. Dit is duidelijk geworden nadat De Raad van State de bezwaren van actiegroep ‘’Geen Opschudding Gaswinning Eesveen’’  en de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld van de tafel veegde.

 

Teleurgesteld

De actiegroep ‘’Geen Opschudding Gaswinning Eesveen’’ die gevormd wordt door voornamelijk omwonenden van de gaswinningslocatie is teleurgesteld maar toch voorzichtig positief. ‘’De voorzieningenrechter heeft onze bezwaren wel serieus genomen. Daarom zien we zeker aanknopingspunten voor een bodemprocedure. De uitspraak geeft genoeg aanwijzingen voor dingen die we nog kunnen uitzoeken’’ aldus Jeannette van der Velde (actiegroep ‘’Geen Opschudding Gaswinning Eesveen’’).

 

Aflopen vergunning

Volgend jaar zal de huidige vergunning voor de gaswinning bij Eesveen verlopen, maar er is volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat geen reden om de vergunning niet te verlengen. Om deze reden stemde hij eerder al in met een nieuw winningsplan wat duurt tot het jaar 2027. In dit nieuwe winningsplan staat onder andere omschreven dat er tot tien keer meer gas uit de bodem gehaald mag worden, iets wat bij omwoners voor veel onrust zorgt. Veel omwoners hebben zich daarom aangesloten bij de actiegroep ‘’Geen Opschudding Gaswinning Eesveen’’), een speciale actiegroep die bang is dat de omgeving ‘’een tweede Groningen’’ wordt.

 

Onderzoek

Omdat de inwoners van onder andere Wapserveen, Westerveld en Steenwijkerland bezorgt zijn om eventuele schade door de winning en de juridische warboel die volgt willen ze dat Vermilion eerst onderzoek doet naar de staat van gebouwen rondom het winningsgebied. Daarnaast moet er volgens de actiegroep eerst een goede nulmeting gedaan worden en duidelijk komen over de schadeafhandeling. Ondanks dat Wiebes dit eerst heeft beloofd te doen volgens de bezwaarmakers mag volgens het ministerie de gaswinning gewoon van start gaan. Zo kan dit onderzoek ook later plaatsvinden aangezien er het eerste jaar tijdens het boren weinig zal veranderen in de bodem.

 

Weinig kans op schade

Volgens Vermilion is er helemaal geen onderzoek nodig, zo is er volgens de gasproducent maar een zeer kleine kans dat er schade optreed. Vandaag stemde De Raad van State in met deze claim en om deze reden kan het bedrijf gewoon beginnen met de gaswinning uit de tweede productieput bij Eesveen.

 

Reeds schade opgelopen

Volgens Jeannette van der Velde van de actiegroep ‘’Geen Opschudding Gaswinning Eesveen’’ is er nog voldoende kans op de gaswinning volledig stil te laten leggen. Zo is er volgens haar al daadwerkelijk schade bij diverse huizen in de regio. Volgens haar durven de eigenaren hier alleen nog niet mee naar buiten te treden aangezien men bang is voor waardevermindering van hun woningen. ‘’Wij hopen deze eigenaren alsnog over te halen hun schade te melden. Zonder nulmeting moeten we alles zelf bewijzen. Maar we blijven hoopvol richting bodemprocedure.’’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Vermilion mag toch starten met gaswinning Eesveen”

Inhoudsopgave