Fossiele brandstoffen zijn koolwaterstofverbinding die zijn ontstaan uit resten van dierlijk en plantaardig leven in het verleden van de aarde. Onder fossiele brandstoffen vallen onder andere aardolie, aardgas , LNG, bruinkoop en steenkool. Naast de koolwaterstofverbinding hebben fossiele brandstoffen vaak ook een zwavelverbinding. Momenteel is het grootste deel van onze energie nog afkomstig uit fossiele bronnen. Meer dan 90 procent zelfs. Hierdoor komen grote hoeveelheden CO2 vrij wat schadelijk is voor het milieu. Ondanks dit neemt de capaciteit aan duurzame energie ook snel toe.
Gebruik fossiele brandstoffen
Op dit moment wordt nog ongeveer 90% van onze energie opgewekt door middel van fossiele brandstoffen. Hierdoor zijn we momenteel nog erg afhankelijk van het gebruik van aardgas, aardolie en kolen. Deze energiebronnen zijn behoorlijk schadelijk en zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen. Wat volgens veel mensen in verband kan worden gebracht met de opwarming van de aarde.
De toekomstvisie van de Nederlandse overheid is om veel minder fossiele energie te gebruiken. Het huidige doel is namelijk om Nederland in 2050 bijna helemaal fossiel vrij te maken. Of dit werkelijk mogelijk is moet nog blijken volgens veel experts. Tot nu toe gaat de verduurzaming in Nederland nog erg langzaam. Zo is nog geen 6 procent van de door ons verbruikte energie duurzaam opgewekt.
Soorten fossiele brandstoffen
Fossiele brandstoffen komen voor in verschillende vormen en hebben allemaal verschillende toepassingen. Fossiele brandstoffen worden voornamelijk gebruikt in de industrie om energie op te wekken, brandstoffen te maken of kunststoffen te ontwikkelen. Onder de belangrijkste fossiele brandstoffen rekenen wij nu aardolie, aardgas, LNG, bruinkool en steenkool. Check in onderstaande tabel de belangrijkste eigenschappen van elke brandstof.
Brandstof | Soort | Duurzaamheid | Beschikbaarheid |
---|---|---|---|
LNG | Vloeibaar | Relatief schoon | Nog +/- 60 jaar |
Aardgas | Gas | Relatief schoon | Nog +/- 60 jaar |
Aardolie | Vloeibaar | Relatief vervuilend | Nog +/- 50 jaar |
Steenkool | Kolen | Relatief vervuilend | Nog 100+ jaar |
Bruinkool | Kolen | Zeer vervuilend | Nog 100+ jaar |
LNG
LNG (liquefied natural gas) is de Engelse term voor vloeibaar (gemaakt) aardgas. De belangrijkste eigenschap van dit soort brandstof is dat het extreem koud is. Daarnaast heeft het ook nog eens een bijzondere dichtheid. Ondanks het feit dat LNG een fossiele brandstof is produceert het zeer weinig vervuiling. LNG kan niet als duurzaam gelabeld worden maar is wel een stuk schoner dan conventionele fossiele brandstoffen. Biogas dat wordt omgezet naar LNG (LBM) is overigens wel zeer schoon en zal in de toekomst wellicht aan populariteit winnen. Helaas is het op dit moment niet mogelijk om voldoende LBM te produceren voor de volledige vraag naar LNG.
Aardgas
Aardgas is een van de meest bekende fossiele brandstoffen. En bijna iedereen gebruikt het! Om te koken, douche of de verwarming aan te houden. Vroeger is aardgas vaak als een afvalproduct beschouwd, en werd het eenvoudigweg ‘afgefakkeld’. In Europa wordt aardgas voornamelijk gevonden in de Noordzee, en natuurlijk in Groningen. Aardgas is overigens een van de meest schone fossiele brandstoffen. Zo produceert het minder CO2 uitstoot en vervuilende stoffen dan olie of steenkool. Wereldwijd zal aardgas binnen nu en ongeveer 60 jaar waarschijnlijk opraken.
Aardolie
Aardolie is een brandbare vloeistof dat bestaat uit een mengsel van koolwaterstoffen. Aardolie is van groot strategisch belang vanwege de grote vraag. Aardolie wordt voornamelijk als brandstof gebruikt (in de auto bijvoorbeeld), maar wordt ook veel gebruikt als grondstof voor diverse kunststoffen. Net als veel fossiele brandstoffen, zal aardolie is de toekomst opraken. Dan kan overigens nog wel meer dan 50 jaar duren. Momenteel bevind ongeveer 60 procent van de aardoliebronnen zich in het Midden-Oosten. Op ten duur zal de prijs voor aardolie flink stijgen als het op begint te raken. Ook Nederland is sterk afhankelijk van olie winnende landen. We produceren zelf namelijk maar 8 procent van onze aardolie.
Steenkool
Ook steenkool komt voort uit afzettingen van plantenresten die in het verleden zijn gevormd. Steenkool ontstaat na dat het langdurig aan hoge druk en hoge warmte zijn blootgesteld. Steenkool komt voor in diverse kolensoorten en – kwaliteiten zoals antraciet, ess- (of halfvet)kool, rookzwakke (of drie-kwart vet)kool en vetkool. Steenkool wordt voornamelijk gebruikt als fossiele brandstof voor industriële processen en elektriciteitscentrales. Steenkool komt nog overal te wereld voor en wordt vooral gewonnen in de VS, China en de voormalig Sovjet-Unie. Ook Nederland bezit steenkool maar deze is behoorlijk lastig te winnen. Hierdoor is het te duur om te delven en importeren we steenkool uit het buitenland. Steenkool is momenteel nog ruim aanwezig en zal pas na honderden jaren opraken. Er komen bij de verbranding van kolen veel CO2 en vervuilende stoffen vrij. De totale vervuiling is ongeveer het dubbele als dat van aardgas.
Bruinkool
Bruinkool (ook wel ligniet genoemd) is een fossiele brandstof die bestaat uit oude plantenresten die in diepe aardlagen zijn omgezet naar koolstof. In Europa wordt bruinkool voornamelijk gevonden in Duitsland, maar ook in Limburg komt bruinkool voor. Bruinkool heeft een hoog gehalte aan zwavel. Verbranding van bruinkool in oude elektriciteitscentrales draagt daarom bij aan zure regen.
Voordelen gebruik fossiele brandstoffen
Het grootste voordeel van fossiele brandstoffen is dat het relatief eenvoudig te winnen is. Over het algemeen vereist het geen hoogstaande techniek, en daarom is het een van de meest gebruikte energiebronnen. Vooral in ontwikkelingslanden wordt fossiele energie gezien als belangrijke motor voor de economie.
Nadelen gebruik fossiele brandstoffen
Tijdens de verbranding van fossiele brandstoffen komt veel koolstofdioxide vrij. Deze koolstofdioxide draagt weer bij aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Daarnaast komen er nog meer slechte stoffen vrij, waaronder bijvoorbeeld fijnstof. Deze slechte stoffen veroorzaken weer luchtvervuiling, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
‘’Nederlandse overheid investeert nog volop in fossiele brandstoffen’’
Volgens milieu- en ontwikkelingsorganisatie Both ENDS investeert de Nederlandse overheid nog volop in fossiele brandstoffen. Zo zou er tussen de jaren 2012 en 2018 jaarlijks voor ongeveer één miljard euro aan exportkredietverzekeringen worden gebruikt voor investeringen in fossiele brandstoffen. Volgens het onderzoek verzekerde de staat in 6 jaar tijd 524 projecten met een totale waarde van 17,7 miljard euro via Atradius Dutch State Business (ADSB). Van dit totaal was 6 miljard euro niet bedoelt voor energie-gerelateerde projecten. Van de overige 11 miljard zijn de projecten direct of indirect gerelateerd aan de energiebranche. Van deze 11 miljard is slechts 0,3 miljard geïnvesteerd in projecten met een duurzame tint. Dit is nog geen 4%.
Twee jaar eerder deed Both ENDS al een vergelijkbaar onderzoek. Ook uit dit onderzoek bleek dat duurzaamheid niet echt centraal staat bij de investeringen van de Nederlandse overheid. In een reactie op dit onderzoek erkende het ministerie van Financiën dat veel van het geld naar ‘’transacties met leveringen gerelateerd aan de olie- en gassector’’ gingen. Iets wat volgens het ministerie een reflectie is van de Nederlandse export.
Alternatieve voor fossiele brandstoffen
Aangezien men wereldwijd steeds minder fossiele energie wil gebruiken is men constant op zoek naar goede alternatieve. Op dit moment wordt deze vooral gevonden in de wind en zon. Zo wordt er is sommige landen al tussen de 20 en 30 procent van de energie duurzaam opgewekt met onder andere wind- en zonneparken. Daarnaast is ook het gebruik van waterkracht, bodemwarmte en biomassa steeds gebruikelijker. In de toekomst zullen deze bronnen zelfs alle fossiele brandstoffen moeten gaan vervangen. Aangezien deze langzaam opraken.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.
Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.
Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.
In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.
Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.
Ook te bereiken via