Energie die in Nederland wordt opgewekt is voor een groot deel duurzaam. Zo werd volgens Energieopwek.nl de helft van onze energie in 2023 opgewekt door middel van duurzame energiebronnen. Deze energie werd voornamelijk opgewekt door middel van zonnepanelen en windmolens op land.
De groei van 41% duurzame energie in 2022 naar 50% in 2023 is natuurlijk goed nieuws. Maar wanneer we kijken naar de duurzaamheid van de energie die we in totaal verbruiken dan is dit een heel ander verhaal. Zo wordt meer dan 80% van de energie die we in totaal verbruiken nog opgewekt door middel van fossiele energiebronnen.
Zonnepanelen belangrijkste bron duurzame energie
Wie wil weten hoe wij onze energie opwekken kan terecht op Energieopwek.nl. Dit platform is onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform en is gerealiseerd in samenwerking met onder andere Gasunie, TenneT, Netbeheer Nederland, en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Doel van dit platform is om te monitoren hoe wij onze duurzame energie opwekken.
Uit de laatste cijfers blijkt dat zonnepanelen de belangrijkste bron van duurzame energie is. Daarnaast spelen ook windmolens op land een belangrijke rol. De volgende bronnen zijn momenteel het belangrijkste.
- Zonnepanelen – 17,6%
- Windmolens op land – 15,1%
- Windmolens op zee – 9,9%
- Biomassacentrales 7,3%
De overige 50% van de energie die in Nederland wordt opgewekt wordt nog opgewekt door middel van conventionele technieken. Dit zijn voornamelijk gas- en kolencentrales.
Toekomst duurzame energie
Het Planbureau voor de Leefomgeving ziet een rooskleurig toekomst voor duurzame energie in Nederland. Zo verwacht het bureau dat het aandeel groene energie in de komende jaren sterk toeneemt. Hierdoor zal in 2030 ruim 80% van de energie uit hernieuwbare bronnen komen.
Een van de belangrijkste troeven die Nederland nog heeft zijn windparken op zee. Op dit moment hebben we 10 windparken op zee die gezamenlijk 4,7 gigawatt duurzame energie opwekken. Dit totaal zal de komende jaren flink groeien. Zo wordt er tot 2031 nog voor 21 gigawatt aan nieuwe windparken op zee bijgebouwd. Hierdoor zullen we op termijn meer dan 25 gigawatt aan duurzame energie opwekken op de Noordzee.
Duurzaamheid totale energieverbruik stuk minder rooskleurig
Hoe rooskleurig deze cijfers ook klinken, als we naar het totale plaatje kijken dan is de situatie toch een stuk minder positief. Zo vormt duurzame energie nog steeds maar een fractie van ons totale energieverbruik. Van alle energie die we in 2023 verbruikte was slecht 17% daadwerkelijk duurzaam.
Op dit moment worden fossiele energiebronnen nog massaal ingezet in Nederland. Zo wordt gas nog volop gebruikt voor het verwarmen van huizen. Daarnaast zijn gas en olie ook nog eens heel belangrijk voor verschillende industrieën.
Naast olie en gas wordt er binnen de transportsector ook nog veel benzine, diesel en kerosine gebruikt. Ook deze vormen van energie zijn verre van duurzaam.
Uitdagende toekomst
Onlangs stemde het Europees Parlement in met een wet die het gebruik van hernieuwbare energie moet gaan stuwen. Zo wordt de regel dat 42,5% procent van de gebruikte energie in de EU duurzaam opgewekt moet worden. De doelstelling is om voor 2030 aan de regels te voldoen. Maar of dit gaat lukken, dat moet zeker nog blijken. Zo is het verduurzamen van het energiegebruik voor diverse industrieën nog niet heel eenvoudig haalbaar.