Energierekening stijgt met 334 euro volgens CBS

In 2019 gaan huishoudens fors meer betalen voor energie. Aan de hand van de nieuwe tarieven (januari 2019) berekende het CBS dat de gemiddelde jaarrekening uit zal komen op €2074,00. Hiermee stijgt de energierekening, bij een gelijk blijvend verbruik, met €334,00 in vergelijking met het jaar ervoor. Bijna de helft van deze stijging is het gevolg van hogere energiebelastingen.

 

Gemiddeld jaarverbruik

Tijdens de inventarisatie heeft het CBS gekeken naar de kosten van de energierekening in januari 2019 in vergelijking met januari 2018. Hierbij is gebruik gemaakt van een gelijkblijvend gemiddeld jaarverbruik. Overige invloeden zoals weer, een overstap, aanschaf van energiezuinige apparaten en isolatie is hierin niet meegenomen.

 

Stijging belasting en leveringstarieven

Uit berekeningen van het CBS blijkt dat huishoudens in 2019 €61,00 meer kwijt zijn aan belastingen over het stroomverbruik. Dit verschil komt omdat de overheid de heffingskorting heeft verlaagd, een korting over het stroomverbruik. Daarnaast stijgt de gasrekening zelfs met €101,00 door hogere belastingen. Huishoudens betalen per 1 januari 2019 3 eurocent meer belasting per verbruikte kubieke meter aardgas.

Naast de belastingen stegen ook de leveringstarieven flink. Zo stegen de kale tarieven voor stroom met 31 procent, en die van gas met 20 procent. Hierdoor valt de energierekening naar verwachting nog een €175,00 hoger uit. Alleen transport van energie werd iets goedkoper, maar dit gaat om slechts €3,00 per jaar.

 

Energierekening bestaat voor bijna de helft uit belastingen

Door de verhogingen van de belasting bestaat nu bijna de helft van de energierekening uit belastingen. In januari 2019 was de energiebelasting goed voor 47 procent van de energierekening, dit is ruim hoger dan vorig jaar (45 procent). Kijkend naar stroom dan beslaat de energiebelasting nu 32 procent van de stroomrekening (dit was 27 procent). Voor gas is dit aandeel aanzienlijk hoger, 53 procent van de gasrekening bestond uit belastingen in 2019 (tegenover 52 procent in 2018).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave