Energierekening valt lager uit door warme winter

In de afgelopen maanden was de temperatuur zeer zacht voor de tijd van het jaar. Hierdoor stond de verwarming minder vaak aan dan gebruikelijk. Door deze ontwikkeling verbruiken gemiddelde huishoudens een stuk minder gas. Door dit lagere verbruik zullen veel huishoudens profiteren van een lagere energierekening. Volgens diverse energieleveranciers kan het voordeel oplopen tot enkele tientjes per huishouden.

 

Lager gasverbruik gedurende december en januari

Diverse energieleveranciers hebben aan nieuwswebsite NU.nl bekend gemaakt wat voor effect het weer op het gasverbruik heeft gehad. Energieleverancier Essent melden dat er tussen 1 december en 2 februari gemiddeld 84 kubieke meter aardgas minder is verbruikt in vergelijking met het gemiddelde gasverbruik van de afgelopen dertig jaar. Dit is een daling van 6,5 procent. Omgerekend zorgt deze daling er voor dat huishouden €67,00 minder kwijt zijn aan gas, water en licht.

Ook energieleverancier Vattenfall ziet dat er gemiddeld gezien minder gas is verbruikt. Dit kan het namelijk berekenen aan de hand van een speciale formule. Op basis van deze formule en de gemiddelde temperatuur gaat Vattenfall uit van een besparing van 53 kubieke meter gas. Volgend het energiebedrijf zijn klanten hierdoor ongeveer €42,00 goedkoper uit dan normaal gesproken.

 

‘’Mooie meevaller’’ voor veel huishoudens

Door de warme winter is de kans groot dat u teveel voorschot betaalt heeft. Dit verschil zal u terug krijgen wanneer u uw jaarafrekening ontvangt. Volgens Vattenfall zal het gaan om een ‘’mooie meevaller’’ voor veel huishouden. Toch moet u zich nog niet rijk rekenen. Of u geld terug krijgt hangt natuurlijk af van uw energieverbruik gedurende het hele jaar. Daarnaast is de winter nog niet voorbij. Mogelijk dat er nog een koudere periode op komst is.

Volgens meteoroloog Raymond Klaasen van Weerplaza is de kans overigens klein dat er nog een strenge winterperiode aan komt. Zo blijkt uit de weermodellen dat februari niet erg koud meer zal worden. Na deze maand is de kans klein dat het nog erg koud gaat worden. Zowel Essent en Vattenfall willen nog niet vooruitlopen op het uiteindelijke effect op de nieuwe tarieven en de gemiddelde energierekening.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave